Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλ. Μαρλαφέκας (Λουξ): Να στηριχθεί η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση – Δεν είναι το… αύριο οι πολυεθνικές

Ο Πλάτων Μαρλαφέκας
Ο Πλάτων Μαρλαφέκας / Πηγή: Eurokinissi

Να στηριχθούν οι υγιείς και δημιουργικές ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Πολιτεία προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας ζήτησε, μιλώντας στο 9ου Regional Growth Conference, ο Πλάτων Μαρλαφέκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και αντιπρόεδρος της βιομηχανίας Λουξ. Ο κ. Μαρλαφέκας υπογράμμισε ότι «πρέπει να ξαναπαράξει η χώρα μας. Έχουμε σταματήσει να παράγουμε. Η ανάπτυξη θα έλθει μέσα από την πραγματική οικονομία, αυθεντικός εκφραστής της οποίας είναι η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Δεν αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Πρόσθεσε δε ότι «δεν είμαι αντίθετος στις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες, αυτές όμως δεν είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και δεν αποτελούν το αύριο. Στην επόμενη μεγάλη κρίση πολλές από αυτές τις εταιρείες θα ξαναβγάλουν τις εταιρείες τους από την Ελλάδα και θα πάνε σε χώρες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή και με λιγότερα προβλήματα και θα εξάγουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά. Ο Έλληνας επιχειρηματίας όμως είναι εδώ, έχει αποδείξει ότι στηρίζει την ελληνική οικονομία αλλά δεν έχει νοιώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι το κράτος τον έχει στηρίξει».

Κατάσταση που θα θυμίζει… μεταπολεμική εποχή

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας υπογράμμισε με έμφαση ότι «η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και η κοινωνία γενικότερα. Θέλουν να νοιώσουν ξανά την Πολιτεία δίπλα τους, όχι με τη μορφή κρατικού προστατευτισμού, αλλά του συνεκτικού παράγοντα που διαμορφώνει κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία, πρόοδο και κοινωνική συνοχή. Δίνω τεράστια σημασία στην έννοια της συνοχής, επειδή εκτιμώ ότι θα βρεθούμε σύντομα αντιμέτωποι με μία κατάσταση που δεν θα έχει προηγούμενο και θα παραπέμπει σε… μεταπολεμικές εποχές. Άλλωστε αυτό που ζούμε με την υγειονομική κρίση είναι "ο πόλεμος της γενιάς μας". Θα χρειαστεί να στηριχθούν πραγματικά οι αδύναμοι κρίκοι της επιχειρηματικής αλυσίδας, θα χρειαστεί να δοθούν κίνητρα υπέρ της υγιούς και δημιουργικής επιχειρηματικότητας, θα χρειαστεί να στηριχθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία πραγματικών νέων θέσεων εργασίας, θα χρειαστεί να υιοθετηθούν νέες πολιτικές που δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω, αλλά θα στηρίζουν και θα ενδυναμώνουν τον Έλληνα επιχειρηματία».

Η φάση της αποβιομηχάνισης

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Αχαΐα, ο κ. Μαρλαφέκας σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι σαφώς πιο δύσκολη σε σύγκριση με άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Για περίπου έναν αιώνα η περιοχή μας και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 αποτελούσε μία από τις βασικές ατμομηχανές της ελληνικής βιομηχανίας και πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι που πέρασε στη φάση αποβιομηχάνισης για πολύ μεγάλη χρονική περίοδο. Στη συνέχεια στηρίχθηκε σε υπηρεσίες και δεν αξιοποίησε έγκαιρα τα σημαντικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα.

«Αποκοιμήθηκε η περιοχή»

Σημείωσε δε με έμφαση ότι «η περιοχή μας… αποκοιμήθηκε. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι πέρασαν στον δημόσιο τομέα και σταματήσαμε να παράγουμε. Η κρίση που πέρασε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να δοκιμάσουν τις αντοχές τους. Επωμιστήκαμε όλοι μας πάρα πολύ μεγάλα βάρη και οδηγηθήκαμε σε μία υποχρεωτική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων μας και του παραγωγικού τομέα».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ