Στην τουρκική Dardanel φαίνεται πως καταλήγει η Καλλιμάνης, καθώς σε χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της τουρκικής εταιρείας αποφασίστηκε η αγορά χρεών ύψους 62,3 εκατ. ευρώ της ελληνικής εταιρείας αντί 6 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Ακόμη δεν υπάρχουν επίσης ανακοινώσεις, όμως πηγές με γνώση της υπόθεσης επιβεβαιώνουν την παραπάνω εξέλιξη.
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο των Τούρκων περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
- Πρώτα απ' όλα θα υπογραφεί συμφωνία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία βρίσκονται τα χρέη της Καλλιμάνης -Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Cairo 3 (Eurobank), Metexelixis (Quant), Τράπεζα Πειραιώς και ABC Factors- συνολικού ύψους περίπου 62,3 εκατ. ευρώ, η οποία εξασφαλίζει τη μεταφορά των απαιτήσεών τους μαζί με τις εγγυήσεις τους, καταβάλλοντας συνολικά 6 εκατ. ευρώ.
- Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει αίτηση της Καλλιμάνης στα ελληνικά δικαστήρια με σκοπό τη μεταφορά της εμπορικής-βιομηχανικής της οντότητας.
- Οι συναλλαγές γίνονται για λογαριασμό της τουρκικής εταιρείας μέσω της Dardanel Greece SA, η οποία συστάθηκε στη χώρα μας τον Δεκέμβριο του 2020 με μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι τα εμπορικά και βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία της Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. -η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1956 και είναι ο ηγέτης της αγοράς στην παραγωγή και πώληση κατεψυγμένων θαλασσινών- είναι ακίνητα, εργοτάξια και μηχανήματα παραγωγής, καθώς και εμπορικά σήματα, άδειες και τίτλοι
Ποια είναι η Dardanel
Η Dardanel ιδρύθηκε το 1984 από τον Niyazi Önen (και πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Çanakkale Dardanelspor), είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από το 1994, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες κονσερβοποιημένων ψαριών, κυρίως τόνου, κατεψυγμένων θαλασσινών, αλευριού ψαριών, κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, κατεψυγμένων έτοιμων τροφίμων, τροφών για κατοικίδια κ.ά. στην Τουρκία.
Πλέον, στο τιμόνι της εταιρείας είναι ο Mehmet Önen, γιος του Niyazi, ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης -μόλις 35 ετών. Η Dardanel στηρίζει πολλά στην εξαγορά της Καλλιμάνης, καθώς όχι μόνο θα αποκτήσει πρόσβαση στην ελληνική αγορά κατεψυγμένων, που αποτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ, αλλά -κυρίως- θα μπορέσει να διεισδύσει στις ευρωπαϊκές αγορές.
Κάτι που αποτελεί σημαντικό στόχο της τουρκικής εταιρείας, αν κρίνουμε από τα λόγια του ίδιου του Niyazi Önen, ο οποίος έχει δηλώσει ότι στα σχέδιά του είναι η Dardanel να γίνει leader στον οικονομικό χώρο της Ευρώπης και παράλληλα ως να έχει αποτύπωμα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Καλλιμάνης
Η ελληνική εταιρεία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια προβλήματα ρευστότητας και δίνει μάχη για να αποφύγει την πτώχευση. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία στα τέλη του 2018, μετά την εντελώς απροσδόκητη αποχώρηση της Pillarstone, η οποία είχε παρουσιασθεί ως ενδιαφερόμενος πωλητής, ωστόσο η πώληση δεν προχώρησε. Η εταιρεία, εδώ και χρόνια, βλέπει το μερίδιό της στην αγορά να συρρικνώνεται, ενώ καταγράφει πτώση τζίρου και ζημιές.
Οι τέσσερις «μνηστήρες»
Θυμίζουμε ότι στα τέλη του περασμένου έτους, τέσσερις ήταν οι μνηστήρες της ελληνικής εταιρείας που είχαν βρεθεί στην τελική ευθεία. Το επενδυτικό fund του Νίκου Καραμούζη, η Impala του Δημήτρη Βιντζηλαίου, η τουρκική εταιρεία Dardanel και ένα fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές γίνονταν πάντα με γνώμονα το «πέρασμα» της εταιρείας από τα άρθρα 106 β&δ του Πτωχευτικού Κώδικα, δηλαδή για την εξυγίανσή της.