Την εκτίμηση ότι «η έγκριση της ελληνικής πρότασης για απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιήσει άμεσα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια» εξέφρασε ο πρόεδρος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης, σε συζήτηση με τον δημοσιoγράφο Peter Spiegel των FT, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη προώθησης των επιμέρους σχεδίων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με επιτάχυνση των διαδικασιών τόσο από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών όσο και από το ελληνικό δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπογράμμισε πως ήδη διαθέτει επιθετικό πλάνο και προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος του ομίλου έδωσε εύσημα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα διαμόρφωσης της ελληνικής πρότασης αλλά και σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που έθεσε. Εκτίμησε δε ότι υπάρχει πλέον η τεχνογνωσία προώθησης των επιμέρους έργων από το ελληνικό δημόσιο, επισημαίνοντας ότι απαιτείται άμεση αντίδραση και από τα όργανα της Ε.Ε. «Οι συνθήκες της εποχής απαιτούν άμεσες διαδικασίες, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η ανάκαμψη». Επισήμανε ότι από την ελληνική πλευρά χρειάζονται επίσης μεταρρυθμίσεις, νομικές και κανονιστικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να προωθηθούν συγκεκριμένες επενδύσεις.
Απαντώντας για το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας σε ό,τι αφορά την παραγωγή καθαρής ενέργειας, ο κ. Περιστέρης ανάφερε πως υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν τη χώρα σημαντικό παραγωγό ενέργειας από ΑΠΕ, που να δύναται να εξάγει, αλλά και ισχυρό αποθηκευτικό hub. Εκτίμησε πως υπάρχει σημαντική προοπτική για την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης αλλά και μεγάλων αιολικών πάρκων -κυρίως off shore- που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την ενεργειακή εικόνα της χώρας.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους παίκτες της ενεργειακής αγοράς, ενώ υπογράμμισε πως ο εγχώριος τραπεζικός τομέας ανταποκρίνεται θετικά στη χρηματοδότηση των μελλοντικών επενδύσεων.
Πέραν των παραπάνω, τόνισε πως η συγκυρία προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία προσέλκυσης υψηλά καταρτισμένων εργαζομένων και αντιστροφής της τάσης του brain drain. «Δεν πρόκειται μόνο για οικονομική εξέλιξη, αλλά και για ένα είδος κοινωνικής δικαιοσύνης να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, όχι μόνο για την περίοδο των έργων και των επενδύσεων. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου ανάκαμψης, πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο στη χώρα».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!