Νέα
  • ΓΔ: 1457.36 +0.33%
  • Τζίρος: 26,38 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα υδρογόνου

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου καλεί να συμμετάσχουν τις ελληνικές επιχειρήσεις η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – ΣΕΚΕΕ στον τομέα της αλυσίδας αξίας, «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου». Μέσω αυτής το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα σταθμίσει την εφικτότητα και το εύρος συμμετοχής της χώρας μας στο σχεδιαζόμενο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Στην πρόσκληση μπορεί να συμμετέχουν:

  • Επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια (ελληνικό ΑΦΜ) και έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 διαχειριστικές χρήσεις.
  • Ευρωπαϊκές εταιρείες, εφόσον δραστηριοποιηθούν νομίμως (με ελληνικό ΑΦΜ) και εγκαίρως στην ελληνική επικράτεια, των οποίων τα προτεινόμενα καινοτόμα έργα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην χώρα μας σε τομείς που δεν σημειώνεται ελληνική παρουσία.
  • Νεοσύστατες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται (με ελληνικό ΑΦΜ) στην ελληνική επικράτεια, με τον όρο οι μητρικές τους εταιρείες να καλύπτουν την προϋπόθεση της τριετίας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος υδρογόνου. Στη σχετική διακήρυξη, που υπέγραψαν 23 ευρωπαϊκές χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- αναφέρεται ότι θα επιδιωχθεί η υλοποίηση «φιλόδοξων στόχων για παραγωγή υδρογόνου χαμηλού-άνθρακα και ανανεώσιμου υδρογόνου και παράλληλα την στήριξη, μέσω παροχής κινήτρων, της ανάδειξης του υδρογόνου ως ενός τομέα αριστείας στην Ευρώπη».

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για έργα, που αφορούν τους παρακάτω τομείς του προγράμματος «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου»:

  1. την ασφαλή και βιώσιμη παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπου έμφαση θα πρέπει να δίνεται στο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές και τα παράγωγά του
  2. βιομηχανικό εξοπλισμό (συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρολυτικών κελιών και εξοπλισμού για μεταφορές με μέσα βαρέως τύπου, όπως εμπορικά οχήματα, λεωφορεία, φορτηγά, καθώς και σιδηρόδρομοι με δυσκολία εξηλεκτρισμού, ναυτιλία ή αεροπορία)
  3. λύσεις για αποθήκευση, μεταφορά και διανομή συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ανεφοδιασμού κατά μήκος δρόμων, σιδηροτροχιών και λιμένων και εφαρμογών υδρογόνου στην ναυτιλία
  4. βιομηχανικές εφαρμογές υδρογόνου συμπεριλαμβανομένης της απανθρακοποίησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν ισχυρό καινοτόμο χαρακτήρα και μπορεί να περιλαμβάνουν έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία, έως και την ανάπτυξη της πρώτης βιομηχανικής αξιοποίησης (first deployment) με δυνατότητα επέκτασης κλίμακας και ευρείας εφαρμογής σε σχετικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές μονάδες και δίκτυα.

Οι εφαρμογές και οι τεχνολογίες υδρογόνου μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη αφενός, να υλοποιήσει τους ενεργειακούς και κλιματικούς της στόχους που απορρέουν από τη Διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή κι αφετέρου, να προωθήσει την τεχνολογική της αυτονομία και την διεθνή ανταγωνιστική της πρωτοπορία. Ειδικότερα, για την επίτευξη του στόχου του ουδέτερου ισοζυγίου του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκρίνει την παραγωγή υδρογόνου ως μία από τις κύριες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην ταχεία απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Για τον λόγο αυτό, προτείνει να τεθεί ως στόχος η εγκατάσταση ηλεκτρολυτικών κυψελών ανανεώσιμου υδρογόνου ισχύος τουλάχιστον 6 GW στην ΕΕ έως το 2024 και 40 GW έως το 2030. 

Η χώρα μας υποστηρίζει τη δυναμική του υδρογόνου στον δρόμο για ενεργειακή μετάβαση και περαιτέρω απολιγνιτοποίηση του ελληνικού ενεργειακού μείγματος, και ευρύτερα την απανθρακοποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος. Στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μας μείγματος σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ενθάρρυνση έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου από ηλιακή και αιολική ενέργεια, τα οποία θα καλύπτουν σημαντικό μέρος της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου και τα οποία θα είναι συνεπή με την εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για το κλίμα.
Στόχος είναι η δημιουργία βιομηχανικής κλίμακας μονάδων παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς, τόσο για εσωτερική κατανάλωση, αλλά πιθανώς και για εξαγωγή μέσω αγωγών αλλά και ναυτιλίας σε βάση εθνικών και ευρωπαϊκών στρατηγικών συνεργασιών, όπως επίσης και η ενθάρρυνση της δημιουργίας μιας εγχώριας οικονομίας υδρογόνου. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων έργου για το ΣΕΚΕΕ «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου» ορίζεται η 27η  Απριλίου 2021.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ