Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επτά στις δέκα εταιρείες επενδύουν στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας τους

Τηλεργασία / Πηγή: Pixabay
Τηλεργασία / Πηγή: Pixabay

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σκοπεύει φέτος να επενδύσει περισσότερους πόρους στις ψηφιακές τεχνολογίες σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ψηφιακή συνδεσιμότητα με τους πελάτες και η προστασία των προσωπικών δεδομένων τους, συνιστούν τους δύο επενδυτικούς πυλώνες για το 2021, υπό τα νέα δεδομένα που ανέδειξε η κρίση της πανδημίας.

Η ψηφιοποίηση της εργασίας και η επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων κατέχουν σημαντική θέση στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων, εντός του πλαισίου της ψηφιακής μετάβασης που επιλέγουν οι εργοδότες με γνώμονα την αυτοματοποίηση των υπηρεσιών.

Κίνητρο η ποιότητα υπηρεσιών και εξυπηρέτησης

Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πως μέσα από την ψηφιακή μετάβαση θα βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών τους. Ειδικά, επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 5 εκατ. ευρώ θεωρούν τη βελτίωση των διαδικασιών τους βασικό κίνητρο για να προχωρήσουν στην ψηφιοποίησή τους, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton για λογαριασμό της Eurobank.

Ωστόσο, για τις ελληνικές επιχειρήσεις ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει εξελιχθεί ως κίνητρο για να διευρύνουν τους τρόπους εξυπηρέτησης των πελατών τους.

Εφαρμογές ψηφιακού μετασχηματισμού

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν πως έχουν εφαρμόσει ψηφιακό μετασχηματισμό, έστω σε κάποιο βαθμό. Οι περισσότερες έχουν εφαρμόσει κάποιες από τις βασικές ψηφιακές πρακτικές:

  • 1 στις 2 επιχειρήσεις δηλώνει πως εφαρμόζει σε κάποιο βαθμό ψηφιακό μετασχηματισμό στο digital marketing.
  • 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πως έχουν εφαρμόσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό ενέργειες ψηφιακού μετασχηματισμού στις συναλλαγές τους.
  • 1 στις 3 επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ δηλώνει πως έχει εφαρμόσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό ψηφιακό μετασχηματισμό στις εσωτερικές λειτουργίες της.

GDPR

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα «2021 CEO Outlook Pulse Survey», που διενεργήθηκε από την KPMG τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2021, με τη συμμετοχή 500 CEOs, την οποία δημοσίευσε ο ΣΕΠΕ, το 52% των στελεχών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο απαντά ότι για το 2021 δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις για την ασφάλεια των δεδομένων σε ορίζοντα 3ετίας, καθώς το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι πλέον ο μεγαλύτερος προβληματισμός για τους περισσότερους CEOs. Ενας στους δύο διευθύνοντες συμβούλους εστιάζει σε πελατοκεντρικές τεχνολογίες, ενώ σε ποσοστό 49% οι CEOs δηλώνουν ότι θα επενδύσουν το 2021 σε ψηφιακές επικοινωνίες, όπως η τηλεδιάσκεψη και οι υπηρεσίες μηνυμάτων.

Η προσπάθεια των επιχειρήσεων να μεγεθύνουν τις ψηφιακές τους δυνατότητες αναμένεται να εντείνει το 2021 το κύμα των συγχωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως, καθώς το 61% των εταιρειών δηλώνει ότι η πρόθεση για εξαγορές και συγχωνεύσεις τα επόμενα τρία χρόνια θα βασιστεί, κυρίως, στην επιθυμία να αποκτήσουν ψηφιακή τεχνολογία, που θα μετασχηματίσει την εμπειρία των πελατών τους ή την αξία της πρότασης τους.

Η κυβερνοασφάλεια, μάλιστα, κατατάσσεται υψηλότερα από τις σχετικές ανησυχίες για το κανονιστικό και φορολογικό περιβάλλον και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο Δημόσιο

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός που δρομολογεί η κυβέρνηση, προσδιορίζει μια πληθώρα από συγκεκριμένα έργα, ταξινομημένα σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, που επιδρούν στην άσκηση όλων των τομέων δημόσιας πολιτικής (π.χ. Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Οικονομία, Περιβάλλον, Ενέργεια κ.ά.) συμβάλλοντας έτσι στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς της χώρας, την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών υλοποιεί μια εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με συγκεκριμένους στόχους και δομημένο πλάνο δράσης, στο οποίο αποτυπώνονται οι κατευθυντήριες αρχές, αλλά και οι απαραίτητες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις όπως,

  • να μπορεί κάθε πολίτης να εργαστεί με ταχύτητα, αξιοπιστία και ασφάλεια στο διαδίκτυο
  • ολοκλήρωση του εγχειρήματος ψηφιακό κράτος
  • ανάπτυξη κεντρικών ψηφιακών λύσεων και παροχή νέων απλουστευμένων ψηφιακών υπηρεσιών που υλοποιούν την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη
  • ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους τους πολίτες
  • κάθε ελληνική επιχείρηση να γίνει ψηφιακή επιχείρηση
  • ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας
  • αξιοποίηση της παραγωγικής αξίας των δεδομένων του δημοσίου
  • σύγχρονες τεχνολογίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Επιστροφή στην κανονικότητα το 2022

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 45% των στελεχών δεν αναμένουν άμεση επιστροφή στην προ Covid-19 επιχειρηματική δραστηριότητα παρά μόνο μέσα στο 2022, ενώ στον αντίποδα περίπου το 31% αναμένει ότι αυτό ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021.

Ευθυγραμμισμένοι με το 24% των εταιρειών παγκοσμίως που δηλώνει πως έχει επηρεαστεί από την κρίση του νέου κορονοϊού, 3 στους 10 CEOs εξετάζουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας για το προσωπικό τους για τη μετά Covid-19 εποχή, στο οποίο οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα εργάζονται από απόσταση 2-3 μέρες την εβδομάδα, με αποτέλεσμα το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων επιδιώκει να προσλάβει προσωπικό που θα εργάζεται τις περισσότερες ημέρες από απόσταση. Τέλος, τα επαγγελματικά ταξίδια φαίνεται πως έχουν μειωθεί κατά 30% εν μέσω πανδημίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ