Το ESG είναι τρόπος ζωής αλλά και όρος ζωής για τις εταιρείες και όχι απλή φιλοσοφία, είναι το συμπέρασμα της πρώτης συζήτησης στο συνέδριο που διοργανώνει η ΙCAP CRIF, ένα συνέδριο το οποίο στόχο έχει να αναδείξει την αναγκαιότητα υλοποίησης βιώσιμων ενεργειών που συμβάλλουν στη μακροχρόνια ανάπτυξη, ενώ προάγουν την περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εταιρική διακυβέρνηση.
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, τα μέλη του πάνελ ξεδίπλωσαν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να διαχειριστούν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και να αξιοποιήσουν να χρησιμοποιήσουν το ESG ως μοχλό ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας,
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο και αυτό, σύμφωνα με τους ομιλητές, γιατί, όσο μικρότερη είναι μια επιχείρηση τόσο πιο δύσκολο είναι να ακολουθήσει τα κριτήρια βιωσιμότητας.
«Υπάρχει μια αντίσταση από τις μικρές επιχειρήσεις, πάρα την πρόθεση να ακολουθήσουν τα κριτήρια ESG», ανέφερε η Λήδα Μαλικέντζου, υπεύθυνη εταιρικής υπευθυνότητας και Επικοινωνίας της Loulis Food Ingredients και ο βασικός λόγος είναι οι πόροι χρηματοδότησης προκειμένου να ανταποκριθούν στα συγκεκριμένα κριτήρια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και η κ. Ζέτα Ζιόβα, Γενική Διευθύντρια του Ομίλου Σφακιανάκης, η οποία όπως σημείωσε υπάρχει σκεπτικισμός αλλά η επιχείρηση έχει προχωρήσει στον κώδικα δεοντολογίας αναφορικά με την υλοποίηση βιώσιμων ενεργειών.
Η Έφη Καποπούλου, HR Manager, Costas Papaellinas Organization, από πλευράς της ανέφερε πως οι ενέργειες για τα κριτήρια ESG ξεκινούν πρώτα από όλα στο εσωτερικό περιβάλλον και στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να περάσει και στους συνεργάτες και τους προμηθευτές.
Στόχος μας είναι να μην μεταφέρονται τα περιβαλλοντικά κόστη.
Στον heavy pollutant αεροπορικό κλάδο στάθηκε η κ. Ηλέκτρα Κωστάκη, Finance Reporting Manager, Aegean Airlines και σημείωσε πως το πρόβλημα είναι κυρίως τεχνολογίας με την εταιρεία να προσπαθεί να βρει λύσεις συλλογικά με συνεργαζόμενες εταιρείες, όπως οι εταιρείες καυσίμων για παράδειγμα, για προμήθεια βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων.
Αναφορικά όμως με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς μπορεί να υπάρχει η πρόθεση αλλά όχι οι πόροι και για αυτόν τον λόγο «προσπαθούμε να δώσουμε οδηγίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε.
Στους κανόνες ESG στο χρηματιστήριο Αθηνών στάθηκε η Λίλιαν Γεωργοπούλου, Deputy Chief Listings Officer, ATHEX Group, το οποίο μπορεί να έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά δεν παύουν να αναδεικνύονται άλλα θέματα. «Όσον αφορά τις εισηγμένες, σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις είναι σε καλύτερο επίπεδο αρχών ESG, αλλά μικρότερες εταιρίες χρειάζονται ακόμη βελτίωση των πρακτικών ΕSG», ανέφερε.
Αυτή τη στιγμή μόλις πέντε εισηγμένες διαπραγματεύονται πράσινα ομόλογα
Ο Νικόλαος Πολίτης, Senior Construction Development Dpt. Manager, Coffee Island, αναφερόμενος στο πώς εφαρμόζει η επιχείρηση τα κριτήρια ESG, τόνισε πως όλη η εταιρεία έχει χτιστεί πάνω σε αυτή τη λογική, και πως το κομμάτι των βιώσιμων ενεργειών χτίζεται μαζί με τους προμηθευτές. «Το ESG πρέπει να μπει ως όρος βιώσιμότητας των επιχειρήσεων», τόνισε.
Το πάνελ συντόνισε ο Γιώργος Χατζηλεοντής, Director, Head of Business Development Synesgy, ICAP CRIF.