Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Μετασχηματισμός 3,4 δισ. με επενδύσεις σε 4 πυλώνες

Πηγή ΑΠΕ/ ΜΠΕ
Ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ / Πηγή ΑΠΕ/ ΜΠΕ

Παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, υποδομές φυσικού αερίου έτοιμες να δεχτούν υδρογόνο, μεγάλα φωτοβολταϊκά ισχύος 3 GW και αξιοποίηση των δικτύων της με ψηφιοποίηση και επενδύσεις σε οπτική ίνα και μίσθωση χωρητικότητας, είναι οι τομείς που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει η ΔΕΗ, στοχεύοντας σε ακόμη μεγαλύτερες υπεραξίες.

H επίτευξη του μετασχηματισμού της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση επενδύσεων 3,4 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, θα καταστήσει την εταιρεία μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής αγοράς και θα της προσδώσει άλλο μέγεθος και προοπτική.

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι στόχοι της είναι να καταφέρει να εισπράξει ένα μεγάλο τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, να βγει στις αγορές και να ρίξει το κόστος δανεισμού ως μια επιβράβευση για τη σταθερά ανοδική της πορεία και να υλοποιήσει τα σχέδιά της για ένα μερίδιο 15% - 20% στις ΑΠΕ έναντι μόλις 2% σήμερα.

Στον διαγωνισμό για τον ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν τουλάχιστον 6 με 7 ενδιαφερόμενοι 

Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Το σημαντικότερο νέο που περιμένει η ΔΕΗ είναι η επιτυχία στην ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία τοποθετείται στις αρχές του χρόνου. Ηδη έχει ξεκινήσει το market test από τον σύμβουλο της επιχείρησης, την Goldman Sachs, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον που εκφράζεται είναι ισχυρό.

Εν τω μεταξύ, καθορίστηκε από τη ΡΑΕ το Wacc, δηλαδή η ρυθμιζόμενη απόδοση κεφαλαίων, η οποία προσδιορίστηκε στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία. Εκτιμάται ότι στον διαγωνισμό θα εμφανιστούν τουλάχιστον 6 με 7 ενδιαφερόμενοι, είτε εταιρείες διαχείρισης δικτύων ή ακόμη και funds που αναζητούν επενδύσεις με διασφαλισμένες υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου.

Επενδύσεις στα δίκτυα: Ηλεκτροκίνηση και τηλεπικοινωνίες

Οι επενδύσεις στα δίκτυα της ΔΕΗ προκειμένου να στηρίξουν τις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση, κατά την ερχόμενη τριετία 2020-2023 σύμφωνα με το επιχειρηματικό της σχέδιο, θα φτάσουν περίπου τα 1,4 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα θα εγκατασταθούν πάνω από 1.000 σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και 10.000 μεσοπρόθεσμα, αποκτώντας μερίδιο 40% της νέας αγοράς που δημιουργείται.

Σε πρώτη φάση, η ΔΕΗ σχεδιάζει να προχωρήσει στην εγκατάσταση φορτιστών σε δημόσιους χώρους, όπως ΣΕΑ εθνικών οδών και πρατήρια σε αυτοκινητοδρόμους, αλλά και σε εμπορικά κέντρα, χώρους στάθμευσης σε σούπερ μάρκετ, πάρκινγκ κλπ.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η εταιρία να συμπράξει με εξειδικευμένο όμιλο για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής εξαρτημάτων για την ηλεκτροκίνηση στις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Επίσης, η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στις τηλεπικοινωνίες επενδύοντας στην οπτική ίνα και μισθώνοντας χωρητικότητα σε αυτήν, αξιοποιώντας μέρος των υπαρχόντων δικτύων της.

Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά

Η θυγατρική της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έχει βάλει στόχο να φτάσει στην τριετία τα 1,5 GW, ενώ συνολικά έχει κάνει αιτήσεις για φωτοβολταϊκά ισχύος 3 GW.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να προχωρήσει γρήγορα τα μεγάλα εμβληματικά projects, όπως τα φωτοβολταϊκά σε Δ. Μακεδονία (230 MW) και Μεγαλόπολη (50 MW) και να ολοκληρώσει εγκαίρως συμμαχίες με μεγάλους παίκτες, όπως αυτές που βρίσκονται σε φάση μνημονίων, όπως με το γερμανικό όμιλο RWE για μεγάλα φωτοβολταικά projects στα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ.

Ωστόσο, προς το παρόν πρέπει να αντιμετωπίσει μια καθυστέρηση, καθώς τα έργα για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2.000 MW, σχεδιάστηκαν και χωροθετήθηκαν από τη ΔΕΗ στις εκτάσεις των ορυχείων της πολύ νωρίτερα από την κατάρτιση του master plan και έτσι μπήκε σε νέα διαπραγμάτευση για τις θέσεις τους που έφερε κάποιες αλλαγές. Η νέα συμφωνία την υποχρεώνει να επανοριοθετήσει κάποια έργα, αλλά και να μπει στη διαδικασία υποβολής εκ νέου αιτήσεων για άδειες.

Η τρέχουσα χρονιά αναμένεται να κλείσει για την ΔΕΗ ΑΝ στα 200 MW εγκατεστημένης ισχύος, για να ξεπεράσει τα 250 MW στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ ο στόχος σε βάθος τριετίας παραμένει ένα μερίδιο αγοράς 15%-20% με έργα άνω του 1,5 GW.

Το υδρογόνο

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΔΕΗ πραγματοποιούνται επενδύσεις στις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ για να μπορούν να δέχονται ως καύσιμο και υδρογόνο.

Η ΔΕΗ όπως και άλλοι ενεργειακοί όμιλοι, όπως τα (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Mytilineos) εντάσσουν στο βάθος της στρατηγικής τους για την ενεργειακή μετάβαση το υδρογόνο, ενώ σε ρυθμιστικό επίπεδο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει σύντομα να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Με δεδομένο ότι η τεχνολογία του «πράσινου» υδρογόνου με το οποίο συντάσσεται περισσότερο η χώρα μας λόγω και του συγκριτικού πλεονεκτήματος που προσφέρει η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, παραμένει ιδιαίτερα ακριβή, υπάρχει μια τάση να περιμένουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ενέργεια από απόβλητα

Τα έργα Energy from Waste συνδυάζουν την παραγωγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πόρων και ταυτόχρονα μειώνουν την εξάρτηση από εξαγωγές αποβλήτων ή χώρους υγειονομικής ταφής αντιμετωπίζοντας τα απόβλητα ως πολύτιμους πόρους. Είναι στους τομείς που θέλει να έχει παρουσία η ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο pρόεδρός της την Παρασκευή, ενδεχομένως σε κοινοπρακτικά σχήματα με άλλες εξειδικευμένες εταιρείες.

Η παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, είναι πρωτοποριακός τεχνολογικά τομέας, και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη δημοπράτηση έργων της τάξης των 700 εκατ. ευρώ έως και το 2021 με τη διενέργεια 17 διαγωνισμών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ