Με ένα απαιτητικό και ταυτόχρονα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ απαντά στις μεγάλες προκλήσεις. Το ναυαρχίδα του προγράμματος υλοποιείται ήδη στην δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, με εκτεταμένα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.
Στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής – στους Δήμους Ραφήνας–Πικερμίου, Σπάτων–Αρτέμιδος, Μαραθώνα, Παλλήνης, Παιανίας, Ωρωπού, Σαρωνικού (νότια ακτή) και Κρωπίας (παραλιακό μέτωπο) – υλοποιούνται έργα που περιλαμβάνουν δίκτυο αγωγών αποχέτευσης 307 χιλιομέτρων και 10.171 εξωτερικών διακλαδώσεων, καθώς και μία σήραγγα διέλευσης αγωγών μήκους ενός χιλιομέτρου.
Σύμβαση και Νέες Συνδέσεις
Πρόσφατα, υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων για τον Δήμο Σπάτων–Αρτέμιδος, μήκους άνω των 190 χλμ, το οποίο θα συνδεθεί με το μελλοντικό Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ραφήνας–Πικερμίου–Σπάτων–Αρτέμιδος και θα ενσωματώσει 10.000 ακίνητα σε ένα σύγχρονο δίκτυο.
Το επενδυτικό σχέδιο για την Ανατολική Αττική, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, επεκτείνεται και σε άλλους Δήμους. Τον Σεπτέμβριο του 2024 δημοπρατήθηκε ο διαγωνισμός για τον οικισμό της Παιανίας (με 3.600 συνδέσεις), ενώ βρίσκεται σε φάση υπογραφής η εργολαβική σύμβαση για το δίκτυο αποχέτευσης του Δήμου Σπάτων–Αρτέμιδος (με 10.000 συνδέσεις). Επιπλέον, αναμένεται η προέγκριση της Διακήρυξης για την εργολαβία του ΚΕΛ Μαραθώνα.
Τεχνολογία και Καινοτομίες
Τα έργα καλύπτουν το σύνολο των υποδομών – σωληνώσεις, αγωγοί, αντλιοστάσια και άλλα – καθώς και τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ). Μετά την επεξεργασία, παράγεται ανακυκλωμένο νερό που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για βιομηχανικές χρήσεις και άρδευση πάρκων και καλλιεργειών. Μία από τις καινοτομίες του έργου είναι η λειτουργία δύο νέων υπερσύγχρονων ΚΕΛ στην Ανατολική Αττική. Το ένα είναι το ΚΕΛ Ραφήνας–Πικερμίου–Σπάτων–Αρτέμιδος, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, ενώ το δεύτερο, το ΚΕΛ Μαραθώνα, θα δημοπρατηθεί εντός του 2025. Παράλληλα, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το ΚΕΛ Κρωπίας–Παιανίας, εγκαινιασμένο στα μέσα του 2024.
Τα νέα ΚΕΛ έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν με τεχνολογία αιχμής, διασφαλίζοντας την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών για αρδευτικές ανάγκες και εμπλουτίζοντας τον υπόγειο υδροφορέα. Επιπλέον, προβλέπεται η αξιοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας, όπως το παραγόμενο βιοαέριο και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών διατάξεων. Η σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί ένα από τα κύρια οφέλη της υλοποίησης και λειτουργίας των έργων.
Προκλήσεις και Προοπτικές
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, υπογράμμισε: «Είναι ένα μεγάλο, πολύπλοκο έργο που υλοποιείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Με σχέδιο και σκληρή δουλειά, στοχεύουμε στην κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών και στη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης για τους κατοίκους της Αττικής.»
Ωστόσο, υπάρχουν και δυσκολίες, όπως καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών – μια από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Αττική – και το φαινόμενο των παράνομων συνδέσεων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και καθυστερούν την υλοποίηση του έργου.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, περίπου 400.000 πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ένα υπερσύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο, ενώ θα συνδεθούν 73.000 ακίνητα. Ταυτόχρονα, η ΕΥΔΑΠ μετασχηματίζεται από μια εταιρία λειτουργίας και συντήρησης του μεγαλύτερου δικτύου υποδομών νερού στην Ελλάδα σε μια εταιρία ανάπτυξης έργων υποδομής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης της πρωτεύουσας.