Την προσέγγισή της για για τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης, παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωστοποιώντας τον οδικό χάρτη του ψηφιακού μετασχηματισμού έως το 2030, ο οποίος θα βασιστεί αφενός στην ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και αφετέρου στην τεχνολογική πρωτοπορία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής η «Ψηφιακή Πυξίδα 2030» περιλαμβάνει:
- πληθυσμό με ψηφιακές δεξιότητες και επαγγελματίες υψηλής ψηφιακής κατάρτισης
- ασφαλείς, αποδοτικές και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές
- ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών
Στο γενικότερο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης λαμβάνονται επιπλέον υπόψη οι τεράστιες αλλαγές που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού, καθώς επιτάχυνε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων, ανέδειξε τις ευκαιρίες που δημιουργούν, αλλά παράλληλα εξέθεσε τον ευάλωτο χαρακτήρα της κοινωνίας απέναντι σε νέες ψηφιακές ανισότητες.
Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει κι έναν ισχυρό μηχανισμό διακυβέρνησης, σαφή ορόσημα και πρακτικά εργαλεία για τη διευκόλυνση της εφαρμογής τους, ειδικότερα δε με την προοπτική δημιουργίας ενός πλαισίου για πολυκρατικά έργα.
Ποιοι είναι οι στόχοι της Ψηφιακής Πυξίδας έως το 2030;
- Η Ευρώπη φιλοδοξεί όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να διαθέτουν σύνδεση με ταχύτητες τουλάχιστον ενός gigabit έως το 2030, έναντι του 59% των νοικοκυριών το 2020. Επίσης, όλες οι κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να καλύπτονται από 5G μέχρι τα τέλη της δεκαετίας (έναντι του 14% το 2021).
- Το 80 % τουλάχιστον του συνόλου των ενηλίκων θα πρέπει να διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων υψηλής κατάρτισης στον τομέα των ΤΠΕ στην ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί από 7,8 εκατομμύρια το 2019 σε 20 εκατομμύρια, με υψηλότερη σύγκλιση μεταξύ γυναικών και ανδρών.
- Η παραγωγή προηγμένων και βιώσιμων ημιαγωγών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών, θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20 % της παγκόσμιας παραγωγής σε αξία, διπλασιάζοντας το 10 % που αντιπροσώπευε το 2020
- 10 000 κλιματικά ουδέτεροι ακραίοι κόμβοι (edge nodes) υψηλής ασφάλειας (που θα επιτρέπουν την επεξεργασία δεδομένων στις παρυφές του δικτύου) θα πρέπει να εγκατασταθούν στην ΕΕ και να κατανεμηθούν με τρόπο που να εγγυάται την πρόσβαση σε δεδομένα με μικρή χρονοκαθυστέρηση (latency)
- Η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέτει τον πρώτο της υπολογιστή κβαντικής επιτάχυνσης στην αιχμή της τεχνολογίας
Για να επιτύχει την οικονομία και κοινωνία του “gigabit”, που οραματίζεται η Ε.Ε. απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις 300 δισ. δολάρια. Αυτό υποστηρίζει ο τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operators Association), επικαλούμενος μελέτη, που πραγματοποίησε για λογαριασμό του η Boston Consulting Group (BCG).
Επιπλέον 113 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ
Η έρευνα που γνωστοποίησε το ΣΕΠΕ, δείχνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ευρώπη, με ετήσια αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 113 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να δημιουργήσει 2,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2025, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη που στηρίζονται στην αυξημένη συνδεσιμότητα και προωθώντας την πράσινη ατζέντα, με στόχο τη μείωση εκπομπών άνθρακα έως και 15%.
«Η προηγμένη συνδεσιμότητα θα βοηθήσει την Ευρώπη να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ως μέρος της ανάκαμψης της από την πανδημία Covid-19», σημειώνουν οι αναλυτές.
Ποια είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις;
Οι σαφείς στόχοι και ο αποτελεσματικός μηχανισμός συγκέντρωσης πόρων για πολυκρατικά έργα θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της ψηφιοποίησης και οι επιχειρηματίες να ιδρύσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, να προσελκύουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Έως το 2030, οι ψηφιακές τεχνολογίες δεν θα αποτελούν απλώς και μόνο καταλυτικούς παράγοντες, αλλά θα υιοθετηθούν και σε επίπεδο νέων προϊόντων, νέων παραγωγικών διαδικασιών και νέων επιχειρηματικών μοντέλων.
«Ως ήπειρος, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της έχουν πρόσβαση σε διάφορες τεχνολογίες αιχμής που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, ασφαλέστερη ή και πιο πράσινη — υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι διαθέτουν τις δεξιότητες για να τις χρησιμοποιήσουν. Με αυτόν τον τρόπο θα διαμορφώσουμε από κοινού μια ανθεκτική και ψηφιακά κυρίαρχη Ευρώπη στον κόσμο που θα δημιουργηθεί μετά την πανδημία. Αυτή είναι η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης», υπογράμμισε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων
- Τρεις στις τέσσερις εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, μαζικά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη
- Πάνω από το 90 % των ευρωπαϊκών ΜΜΕ θα πρέπει να έχει επιτύχει ένα στοιχειώδες επίπεδο ψηφιακής έντασης(σε σύγκριση με 61 % το 2019)
- Θα πρέπει να υπάρχουν περίπου 250 επιχειρήσεις-μονόκεροι (νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας 1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) στην ΕΕ, δηλ. αύξηση κατά 100 % σε σύγκριση με το 2021
Ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών
- Όλες οι κύριες δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο
- Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά ιατρικά τους αρχεία
- Το 80 % των πολιτών θα πρέπει να χρησιμοποιεί εφαρμογή ψηφιακής ταυτοποίησης
Ο ρόλος των παρόχων
Οι ψηφιακές φιλοδοξίες της Επιτροπής θα απαιτήσουν νέες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 300 δισ. ευρώ, τονίζεται στην έρευνα, καθώς δίκτυα νέας γενιάς στην κινητή και στη σταθερή τηλεφωνία, ήτοι στο 5G και στην οπτική ίνα, κρίνονται αναπόσπαστοι κρίκοι στην αλυσίδα του ψηφιακοί μετασχηματισμού. Η BCG εκτιμά ότι οι εν λόγω επενδύσεις θα επιμεριστούν ανάμεσα στα δίκτυα 5G και στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη σταθερή τηλεφωνία.
Αυτό σημαίνει πως το μεγάλο μέρος του εγχειρήματος θα βαρύνει τους παρόχους, οι οποίοι καλούν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. «Οι πάροχοι θα επενδύσουν με στόχο το συνολικό καλό, ωστόσο οι οικονομικές αποδόσεις των επενδύσεων για μεμονωμένες εταιρείες δεν θα είναι απαραίτητα ελκυστικές. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», σημειώνουν οι αναλυτές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!