Η JP Morgan πρότεινε στη Viva Wallet να της πουλήσει πίσω το μισό της μερίδιο, δηλαδή το περίπου 24,25%, έναντι 175 εκατ. δολαρίων, ώστε να βάλει ένα τέλος στην κόντρα με τον μέτοχο της πλειοψηφίας, τον Χάρη Καρώνη, ο οποίος όμως την απέρριψε.
Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα του "The Information" (www.theinformation.com) υπό τον τίτλο «Η ελληνική τραγωδία της JP Morgan» (6/2/2025), που χαρακτηρίζει «ντροπιαστική» την επένδυση και στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στην αγωγή που κατέθεσε στις αρχές του χρόνου στα ελληνικά δικαστήρια η αμερικανική τράπεζα, ζητώντας πίσω – και μάλιστα εντόκως – την επένδυση των 917 εκατ. δολαρίων, καθώς δεν μπορούσε να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συμφωνία.
Αντιδράσεις από την πλευρά Viva
Πηγές της Viva (της πλειοψηφίας) υποστηρίζουν ότι είναι ανακριβές ότι η JP Morgan πρότεινε να πουλήσει στη Werealize - WRL.com (συμφερόντων Καρώνη – Αντύπα, που είχε το 51% της fintech) το 24,25% για 175 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας δηλαδή τη Viva στα 700 εκατ. ευρώ. Και σημειώνουν ότι η JPM, στις 29/12/2024, είχε αποτιμήσει την fintech στα 1,65 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το – ανακριβές, κατά τη Viva – δημοσίευμα, η πρόταση της JPM περιελάμβανε και την παραίτησή της από τα δικαιώματα για θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της fintech, καθιστώντας την παθητικό μέτοχο, χωρίς δικαιώματα ψήφου, καθώς μείωνε το ποσοστό της στο μισό, δηλαδή στο 24,25%.
Ενδεχομένως, η μείωση αυτή να αφαιρούσε το «αγκάθι» του Regulation K, δηλαδή το εμπόδιο για την είσοδο της Viva στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η πλευρά Καρώνη εξαρχής υποστηρίζει ότι η JPM εμπόδιζε την επέκταση της Viva στις ΗΠΑ, ώστε να κρατήσει χαμηλά την αποτίμησή της – κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Χάρης Καρώνης δήλωσε απόλυτα δικαιωμένος από την απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου σχετικά με την αποτίμηση της εταιρείας. Απόφαση που ικανοποίησε και την JP Morgan, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν – για μια ακόμα φορά – ποια από τις δύο πλευρές πράγματι δικαιούται να αισθάνεται και να είναι δικαιωμένη.
→ Διαβάστε επίσης: Viva VS JP Morgan: «Νίκη» Καρώνη, αλλά και «άνοιγμα» για συνεργασία – Τι κρύβει η δικαστική διαμάχη
Η δικαστική διαμάχη
Ακόμα κι αν το δημοσίευμα είναι «ανακριβές» σε ό,τι αφορά την πώληση του 24,25% έναντι 175 εκατ. ευρώ, η αγωγή των 100 σελίδων που κατέθεσε η JP Morgan στις 2 Ιανουαρίου 2025 είναι γεγονός.
Βάσει των όσων επικαλείται το δημοσίευμα σχετικά με το περιεχόμενο της αγωγής, επιβεβαιώνεται ότι ο «γάμος» ήταν εξαρχής δυσλειτουργικός, και η «κόντρα» των δύο πλευρών αφορά κυρίως τις σχέσεις των μετόχων και ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ δευτερευόντως την αποτίμηση της Viva.
Η JP Morgan μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς του 51% που βρίσκεται στα «χέρια» της Werealize, συμφερόντων Καρώνη – Αντύπα. Τα περί αποτίμησης και τα 2 δισ. ευρώ που «χωρίζουν» τις δύο πλευρές είναι μάλλον το «κερασάκι στην τούρτα».
Στην αγωγή της, η JP Morgan κατηγορεί τον ιδρυτή της Viva για εκφοβισμό των εκπροσώπων της και ζητά πίσω – και μάλιστα εντόκως – το σύνολο της επένδυσής της ύψους 917 εκατ. δολαρίων. Το δημοσίευμα τη χαρακτηρίζει ως ένα από τα πιο ακριβά λάθη της τράπεζας.
Υποστηρίζει, επίσης, ότι μάθαινε κατόπιν εορτής αποφάσεις του Δ.Σ. της Viva, κατά παράβαση της συμφωνίας των μετόχων.
Το ζήτημα της εκπροσώπησης στο Δ.Σ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η JP Morgan προτείνει τα 3 από τα 7 μέλη του Δ.Σ. της Viva, αλλά – σύμφωνα με το δημοσίευμα – η Viva αντιτάχθηκε στα πρόσωπα που πρότεινε η JPM, υποστηρίζοντας ότι είχαν σύγκρουση συμφερόντων λόγω των ρόλων τους στην τράπεζα.
Στη συνέχεια, προτάθηκαν τρία άλλα πρόσωπα, αλλά και αυτά, κατά τον Χ. Καρώνη, είχαν «σύγκρουση συμφερόντων».
Ένας από τους προτεινόμενους από την JPM, ο J. Crotty, απευθύνθηκε εγγράφως στην ΤτΕ, περιγράφοντας τις ανησυχίες του σχετικά με την «εκφοβιστική και απειλητική συμπεριφορά», υπογραμμίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα των μετόχων της μειοψηφίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χ. Καρώνης του απάντησε ότι η επιστολή του ήταν ασυμβίβαστη με το καθήκον πίστης του στη Viva.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, πάντως, ενέκρινε τον διορισμό των εκπροσώπων της JPM, χωρίς να εγείρει κανένα ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Στη συνέχεια, ωστόσο, στα τέλη του 2023, ο Crotty και ένας ακόμη διορισμένος στο Δ.Σ. από την JPM παραιτήθηκαν, επικαλούμενοι συνεχιζόμενο εκφοβισμό και απειλές, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή.
Η πλευρά Καρώνη, σύμφωνα με το The Information, έχει υποβάλει μήνυση κατά 14 στελεχών της JP Morgan, η οποία σε πρώτο βαθμό κατέπεσε, ενώ στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση.
Το ζήτημα της εκπροσώπησης στο Δ.Σ. δεν ήταν το μόνο «αγκάθι». Σύμφωνα με το The Information, αποφάσεις και ψηφίσματα του Δ.Σ. τοποθετούσαν τον μέτοχο της μειοψηφίας (48,5%) «απέναντι».
Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι η αρχική συμφωνία έδινε στην JP Morgan το δικαίωμα να αγοράσει το υπόλοιπο της Viva, εάν η αξία της εταιρείας ήταν κάτω από 5 δισ. δολάρια.
Δεδομένων των διαφωνιών, από τα μέσα του 2024, η JP Morgan προσπάθησε να καταλήξει σε συμφωνία με τον Καρώνη, προσφέροντας να πουλήσει το μισό της μερίδιο για 175 εκατομμύρια δολάρια.
Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι το σήριαλ JP Morgan – Καρώνη έχει πολλά ακόμα επεισόδια..