Σε μια περίοδο όπου η ανομβρία χτυπάει «κόκκινο» και η λειψυδρία προβάλλει ως ορατή απειλή, το μέλλον του νερού στην Αττική κρέμεται από μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων και μεγάλων έργων της ΕΥΔΑΠ, ώστε να μην πούμε το νερό... νεράκι. Το πλάνο έχει ως προτεραιότητα τη λίμνη Κρεμαστών, τις αφαλατώσεις, ενώ το εφεδρικό σχέδιο ανάγκης περιλαμβάνει τη μεταφορά νερού με τάνκερ από τον Αστακό. Η ΕΥΔΑΠ επιδιώκει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να αποφύγει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές, ενώ επενδυτικό πλάνο 1 δισ. ευρώ μπαίνει σε τροχιά.
Την ίδια ώρα θολό παραμένει το τοπίο για τις αυξήσεις των τιμών του νερού, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη να κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τις προτάσεις της ΕΥΔΑΠ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργεια και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία και θα καθορίσει τα νέα τιμολόγια. Απαντώντας σε ερώτηση της «Η», για το πως θα διαμορφωθούν οι τιμές το 2025, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο κ. Σαχίνης τόνισε πως: «Εμείς έχουμε δώσει όλα τα πρωτογενή στοιχεία και τεχνικές λεπτομέρειες στον Ρυθμιστή και θα κάνει την ανάλυσή του», χωρίς να αποκαλύψει τι περιλαμβάνει η πρόταση της ΕΥΔΑΠ, και συνέχισε: «Περιμένουμε να δούμε τι θα πει, πώς θα το σκεφτεί, πότε και πώς αυτό θα εφαρμοστεί. Κανείς δεν ξέρει το πότε και το πώς και τι θα σου αναγνωρίσει από τα κόστη».
Με την απουσία δοκιμασμένων διαδικασιών, καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο κοστολόγησης του νερού εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το τοπίο παραμένει ασαφές, αν και μια αύξηση των τιμολογίων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Σε «πορτοκαλί συναγερμό» η Αττική
Με το λεκανοπέδιο να βρίσκεται σε «πορτοκαλί συναγερμό», η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανησυχητική, καθώς αν δεν βρέξει ή δεν αναπτυχθούν άμεσα νέες στρατηγικές από το κράτος, σε 3 με 4 χρόνια η Αττική θα αντιμετωπίσει οξύτατη ανεπάρκεια νερού.
Πρόκειται για «μεγάλη πρόκληση που αφορά όλους μας» υπογράμμισε κ. Σαχίνης και προέτρεψε τους πολίτες να …«προσέχουμε για να έχουμε, αλλάζοντας συνήθειες στη χρήση του νερού». Όπως είπε ο κ. Σαχίνης, στην Αττική το 2023 μας έλειψαν 157,170 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ενώ φέτος μας λείπουν 291,755 εκατ.κ.μ.και…ευχήθηκε φέτος να χιονίσει!
Η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει μεγάλα έργα, όπως η σύνδεση του υδροδοτικού δικτύου με τη λίμνη των Κρεμαστών, ένα έργο που αναμένεται να κοστίσει 500 εκατ. ευρώ και να έχει ανατεθεί μέσα στο 2025. Η λύση αυτή, με χαμηλό κόστος στα 0,15 ευρώ ανά κυβικό ανά κυβικό μέτρο, θεωρείται μικρής περιβαλλοντικής και ενεργειακής επιβάρυνσης, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση για την κάλυψη των αναγκών της Αττικής για τα επόμενα 50 χρόνια. Παράλληλα, μελετώνται και άλλες επιλογές, όπως η αφαλάτωση υφάλμυρου νερού στην περιοχή Κύρα της Ιτέα με κόστος από 85 λεπτά έως 1,15 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, που υπόσχεται σημαντική εξοικονόμηση κόστους, καθώς και η αξιοποίηση των γεωτρήσεων στον Βοιωτικό Κηφισό.
Η ΕΥΔΑΠ εξετάζει επίσης εναλλακτικές λύσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η μεταφορά νερού μέσω τάνκερ από τις εκβολές του Αχελώου, με την προοπτική να εξυπηρετεί το λεκανοπέδιο μέσω βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή των Άσπρων Σπιτιών και της Θίσβης. Αν και αυτή η λύση έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και υψηλότερο κόστος, περίπου 60 σεντς ανά κυβικό, αποτελεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε περίπτωση καθυστερήσεων των βασικών έργων.
Ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι για τα έργα στη λίμνη Κρεμαστών θα κατατεθεί σύντομα η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ξεκινήσει με fast track διαδικασίες. Η προκαταρκτική μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο στόχος είναι ο ανάδοχος να έχει επιλεγεί μέσα στο 2025. Παρά το γεγονός ότι η κατασκευή του έργου αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια, η ολοκλήρωσή του εξαρτάται και από την ωρίμανση των απαιτούμενων διαδικασιών, κάτι που παραμένει αβέβαιο ως προς την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν. Στόχος πάντως είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μείνει η Αττική χωρίς νερό, κάτι που αν συνεχιστεί η ανομβρία, μπορεί να συμβεί σε μόλις δύο χρόνια.
Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις, όπως η εγκατάσταση 250.000 «έξυπνων» υδρομέτρων ετησίως και η αντικατάσταση παλαιών αγωγών, με στόχο την καλύτερη διαχείριση του δικτύου και τη μείωση των διαρροών.
15.000 συνδέσεις ετησίως και η υδροδότηση του Ελληνικού
Οι νέες συνδέσεις στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ εκτιμώνται σε 15.000 ετησίως, καταγράφοντας αύξηση 30% σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Αναφορικά με την υδροδότηση της νέας πόλης του Ελληνικού, η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει 40.000 κατοίκους, δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα αποθέματα της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, το αναπτυξιακό πλάνο για την περιοχή είναι δεκαετές, με τις ανάγκες σε νερό να αυξάνονται σταδιακά. Η άρδευση της περιοχής θα πραγματοποιείται με ανακυκλωμένο νερό, ενώ τα έργα υδροδότησης θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις: πρώτα θα κατασκευαστεί το εσωτερικό δίκτυο από τη Lamda και στη συνέχεια ο νέος αγωγός τροφοδοσίας από τη Γαλάτσι προς το Ελληνικό, για τον οποίο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέχρι το Πάσχα.
Όσον αφορά την επέκταση της αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ, πέντε δήμοι από την Ανατολική Αττική, οι οποίοι δεν είναι ακόμα συνδεδεμένοι με το δίκτυο της, βρίσκονται σε συζητήσεις για τη σύνδεσή τους.
Σχολιάζοντας τα έσοδα ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι η αύξηση προήλθε από την άνοδο της κατανάλωσης κατά 6,2%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!