Σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποίαν ανατρέπονται σταθερές δεκαετιών βρίσκεται ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ιωάννη Γιώτη.
Μιλώντας στο 15ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), με θέμα «Grocery Management in Turbulent Times», ο κ. Γιώτης εντόπισε τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο σε τρεις βασικούς άξονες: την παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα, το ανθρώπινο δυναμικό και τη στήριξη της κατανάλωσης.
Προκλήσεις
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, καλείται να διαχειριστεί ένα σύνθετο πλαίσιο προκλήσεων, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι διακυμάνσεις στις τιμές πρώτων υλών, η έλλειψη χρηματοδότησης και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή επενδυτικών προγραμμάτων που περιορίζουν τη δυναμική των επιχειρήσεων για επενδύσεις σε καινοτομία και βιωσιμότητα, ενώ η ανάγκη για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Ωστόσο ο κ. Γιώτης τόνισε ότι όσον αφορά το αναπτυξιακό και το ρυθμιστικό πλαίσιο, το νέο παραγωγικό μοντέλο σίγουρα δίνει στίγμα αισιοδοξίας για το μέλλον, για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου να πρωτοστατούν στις εξελίξεις.
Προσαρμογή
Παρά τις συνεχείς προκλήσεις, η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, απορροφώντας μεγάλο μέρος του κόστους, ενώ συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών, καθώς με βάση τον μήνα Οκτώβριο, ο πληθωρισμός περιορίστηκε στο 0,5% χωρίς το ελαιόλαδο. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη της στήριξης της κατανάλωσης με τον κλάδο να προσφέρει διαρκώς υγιεινές, βιώσιμες και προσιτές επιλογές προϊόντων για τους καταναλωτές, οι οποίοι παραμένουν η κύρια προτεραιότητά του.
Επιπλέον, ο κ. Γιώτης εστίασε στο γεγονός ότι η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών παραμένει καθοριστική για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στη μεταποίηση με 360.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, κύκλο εργασιών 17 δισ. ευρώ και εξαγωγές που φτάνουν τα 7 δισ., ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει σταθερότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές, όπως κατά την πανδημία και την Ουκρανική κρίση.
Ανάγκη αναγνώρισης
Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ι. Γιώτης, υπογράμμισε τη σημασία της αναγνώρισης και του σεβασμού για τον κλάδο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών είναι κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Για να συνεχίσουμε όμως να διαδραματίζουμε αυτόν τον ρόλο και για να μπορέσουμε να μιλάμε για μια νέα εποχή ανάπτυξης και προοπτικής, χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη και την στήριξη που δικαιωματικά έχουμε κερδίσει».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!