Το επίτευγμα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της ύψους 160 εκατ. ευρώ δημιουργεί νέες προοπτικές στην εταιρεία που ταλαιπωρήθηκε για διάφορους λόγους πάνω από μία δεκαετία. Με ανακοίνωσή του ο όμιλος αναφέρει ότι την Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2020, υπεγράφη η σύμβαση αναδιάρθρωσης χρέους της Εταιρείας με αναδρομική ισχύ από 12.11.2020.
Κατά συνέπεια, υλοποιήθηκε συμβατικά η από 17.02.2020 συμφωνία επί των ενδεικτικών όρων (HeadofTerms) αναδιάρθρωσης δανεισμού, συνολικού ποσού 161 εκατ. μεταξύ της Εταιρείας και των ομολογιούχων τραπεζών. Η μετοχή αντιδρά άμεσα και από τα χαμηλά των 0,74 ευρώ που είχε στις 29/10 έφτασε την Παρασκευή 11/12 στα 1,2950 ευρώ καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 80% περίπου. Πάντως τα υψηλά έτους παραμένουν πάνω από το 1,4 ευρώ και ενδεχομένως να αποτελεί «ψηλό ταβάνι» για το 2020.
Μείωση του κόστους δανεισμού
Οι βασικοί όροι της Συμφωνίας είναι θετικοί για την Εταιρεία και τον Όμιλο, δεδομένου ότι επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, παράταση της λήξης των δανείων έχει την 31.12.2030, μείωση του κόστους δανεισμού και εξασφάλιση νέων πιστωτικών γραμμών.
Βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης
Συνεπακόλουθα και ως απόρροια της Συμφωνίας, επιτυγχάνεται η βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης της Εταιρείας και του Ομίλου, με θετική μεταβολή του δείκτη ρευστότητας και μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων του.
Η ολοκλήρωση της Συμφωνίας αποτελεί ορόσημο για την Εταιρεία, κλείνοντας θετικά και αποτελεσματικά μια μακροχρόνια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις ομολογιούχες τράπεζες και θέτοντας τις βάσεις για την αναπτυξιακή πορεία της ΑΛΟΥΜΥΛ.
Καλά λειτουργικά αποτελέσματα στο 9μηνο 2020
Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το γ΄ τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα 8,1 εκατ. ευρώ έναντι 6,9 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, αυξημένα κατά 18,9%, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου παρουσίασαν μείωση 6,6% και διαμορφώθηκαν στα 17,1 εκατ. ευρώ έναντι 18,3 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2019.
Η άνοδος, η πτώση και η επιστροφή
Η ΑΛΟΥΜΥΛ αποτελεί ένα success story της ελληνικής βιομηχανίας που πρόσφερε πολλές θέσεις εργασίας από το Κιλκίς μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Το 1988 ιδρύθηκε η ALUMIL από τους νυν μετόχους της (οικογένεια Μυλωνά) μετά την αποχώρηση τους από τη «Βιομηχανία Αλουμινίου Βορείου Ελλάδος» (Β.ΑΛ.Β.Ε ΑΕ) η οποία επίσης δραστηριοποιείται στην παραγωγή προφίλ αλουμινίου. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ξεκινάει η ανέγερση των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς. Η εταιρεία αξιοποιεί την επόμενη 10ετία την αυξημένη ζήτηση αλουμινίου για οικιστικές κατασκευές και επαγγελματικές κατασκευές ενώ η μετοχή της εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Από το 1998, η μετοχή της ΑΛΟΥΜΥΛ βρέθηκε στα χαρτοφυλάκια όλων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών που έβλεπαν την ραγδαία ανάπτυξη.
Όμως σταδιακά ο δανεισμός της αυξήθηκε και η ζήτηση για αλουμινοκατασκευές μειώθηκε με αποτέλεσμα πολλά έσοδα της εταιρείας να κατευθύνονται προς την εξυπηρέτηση του δανεισμού. Το 2008 ήταν μία πολύ κακή χρονιά καθώς η απαγωγή του βασικού μετόχου Γ. Μυλωνά (είχε διατελέσει και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) έφερε τον όμιλο σε δυσχερή θέση. Η απελευθέρωση του αποκατέστησε την κανονικότητα στις εργασίες αλλά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι και το 2018 φρέναρε τους ρυθμούς ανοικοδόμησης και περιόρισε τις πωλήσεις σε εγχώριο επίπεδο. Ωστόσο, οι βάσεις για την διεθνή εξάπλωση της εταιρείας που είχαν μπει από το 1997 ( Ρουμανία) βοήθησαν να σταθεί όρθια στην δύσκολη συγκυρία.
Η διεθνής παρουσία
Για περισσότερα από 30 χρόνια, έχει διεθνή παρουσία παρέχοντας προϊόντα προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες κάθε αγοράς. Ξεκίνησε με τοπικούς αντιπροσώπους σε ξένα κράτη και σταδιακά αναπτύχθηκε με θυγατρικές.
Η συσσωρευμένη εμπειρία της ALUMIL μέσα από τη δραστηριοποίησή της στις παγκόσμιες αγορές, οδηγεί σε λύσεις που ενσωματώνουν προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους.
- Ο όμιλος έχει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, σε όλες τις ηπείρους. Απαριθμεί 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και 12 εργοστάσια σε 6 χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
- Ιδιωτικά καταστήματα πωλήσεων και διανομής: Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κροατία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κύπρος, Τουρκία, Αίγυπτος, Αυστραλία, Ρωσία, Ινδία.
- Απασχολεί 10.000 συνεργάτες παγκοσμίως.
- Συνεργάζεται με ισχυρές ομάδες μηχανικών (Ελλάδα, Η.Π.Α, Ρουμανία, Σερβία, Ντουμπάι, Ινδία).