Ανω των 13 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης μετά τη νέα ένεση ρευστότητας που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την προσεχή εβδομάδα και θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες παρενέργειες στην πραγματική οικονομία από την επέλαση της πανδημίας.
Με την έναρξη λειτουργίας του λιανεμπορίου να μετατίθεται -όπως δείχνουν τα πράγματα τη δεδομένη στιγμή- για τις 12 Απριλίου και της εστίασης στην καλύτερη περίπτωση τη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν επιτρέπεται η έναρξη αποσωλήνωσης της οικονομίας, όπως αυτή είχε τουλάχιστον σχεδιαστεί, με τη σταδιακή απόσυρση των οριζόντιων κορονομέτρων και τη σταδιακή υιοθέτηση μέτρων νέας γενιάς.
Έτσι, η λήψη πρόσθετων μέτρων είναι παραπάνω από αναγκαία ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να αποφευχθεί ένα κύμα λουκέτων. Βασικά μέτρα στήριξης θα είναι ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την εστίαση μέσω ΕΣΠΑ, ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, το οποίο θα έχει τη μορφή επιδότησης και όχι δανείου ύψους, μαζί με το αντίστοιχο του τουρισμού περί τα 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ αλλά και η συνέχιση των μειωμένων ενοικίων, των αναστολών συμβάσεων, το πρόγραμμα Συν-Εργασία. Αρχές Μαΐου, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα ανακοινωθεί ένα ευρύ πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω ΕΣΠΑ και εγγυοδοτικών ταμείων.
Η δέσμη των μέτρων θα περιλαμβάνει:
- Νέο, 7ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την παροχή φθηνής ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό. Στον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020. Η πτώση του τζίρου το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021 αναμένεται να αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τον καθορισμό των τελικών δικαιούχων ενώ η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
- Την απαλλαγή από τα ενοίκια του Απριλίου για τις περίπου 200.000 επιχειρήσεις που και σήμερα δεν καταβάλλουν το μηνιαίο μίσθωμα, Ταυτόχρονα, θα συνεχισθεί, και για τον μήνα Απρίλιο το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η επέκταση και τον Απρίλιο του μηδενικού ενοικίου αφορά τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών με το κόστος να φθάνει στα 70 εκατ ευρώ.
- Ενίσχυση με «ζεστό χρήμα» μέσω ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων της εστίασης για την επανεκκίνηση τους. Το ποσό της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία.
- Καταβολή της αποζημίωσης των 534 ευρώ τον μήνα στους εργαζόμενους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις .
- Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» μέχρι τέλος Απριλίου. Μέχρι τέλος του επόμενου μήνα θα επεκταθεί και η υποχρεωτική τηλεργασία κατά 50%.
- Παράταση των επιδομάτων ανεργίας για δύο μήνες.
- Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης.
- Πάγωμα επιταγών.
- Νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων που λήγουν.