Σταθεροποίηση του ενοποιημένου τζίρου στα επίπεδα του 1,61 δισ. ευρώ και αύξηση των κερδών EBITDA κατά 7,1% στα 286,2 εκατ. ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2010, κατέγραψε ο Τιτάνας πέρυσι, με τη διοίκηση της εταιρείας να υπογραμμίζει τα οφέλη που αποκόμισε από την ανθεκτικότητα των αγορών και τα υψηλά επίπεδα πωλήσεων, τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και το ευνοϊκό ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, τα προ φόρων κέρδη (37,5 εκατ. ευρώ) υποχώρησαν σε ποσοστό 41,8% και τα καθαρά κέρδη κατά 97% (στο 1,5 εκατ. ευρώ).
Σχετικά με τις επιδόσεις του 2020, στην παρουσίαση της εταιρείας προς τους αναλυτές, ο CFO του ομίλου, Μιχάλης Κολακίδης, στάθηκε μεταξύ άλλων στην ενίσχυση των ταμειακών της ροών (225 εκατ. ευρώ, +50 εκατ. από το 2019) και στη μείωση του καθαρού δανεισμού του Ομίλου κατά 155,2 εκατ. ευρώ στα €684,4 εκατ.
Ο δείκτης μόχλευσης δανεισμού/EBITDA υποχώρησε στο 2,35x αποτέλεσμα της μείωσης του δανεισμού, ο οποίος από το 2014 μέχρι το 2019 έβαινε συνεχώς αυξανόμενος φθάνοντας μέχρι και τα 840 εκατ. ευρώ από τα επίπεδα των 490-500 εκατ. που ήταν το 2014.
Δανεισμός και μόχλευση
Οι προοπτικές
Σχετικά με το μέλλον, η διοίκηση θεωρεί ότι παραμένουν ενθαρρυντικές οι προοπτικές των αγορών της Τιτάν για το 2021, προσθέτοντας ότι η δυναμική της ζήτησης είναι σε θέση να στηρίξει την ανάπτυξή της. Στρατηγικές προτεραιότητες θα παραμείνουν οι υψηλές επιδόσεις στις παραδόσεις, η ψηφιοποίηση και η απανθρακοποίηση.
Σε επίπεδο επενδύσεων (CAPEX), αυτές αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδα των 100-110 εκατ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο, στο καμάρι Βοιωτίας (συνολικού προϋπολογισμού περίπου 25 εκατ. ευρώ) και αρκετές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΗΠΑ
Εξετάζοντας τις επιμέρους γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται παραγωγικά ο όμιλος σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ οι συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να αμβλυνθούν το 2021, καθώς θα επιταχύνεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Χάρη στη συσσωρευμένη ζήτηση και το αναμενόμενο νέο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η αμερικανική οικονομία είναι έτοιμη να ανακάμψει δυναμικά και να φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Αναφορικά με το εθνικό πακέτο βοήθειας (Stimulus package) τονίστηκε ότι «οι επενδύσεις στις υποδομές γίνονται ανά Πολιτεία, ωστόσο διακρίνεται «μεγαλύτερη προθυμία για χρηματοδοτήσεις σε έργα τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα».
Για τις αυξήσεις των τιμών που παρατηρούνται, αναφέρθηκε ότι αυτές απορροφώνται σε περιοχές που έχουν υψηλή δυναμική ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη διοίκηση πάντως, το πλήθος των προς εκτέλεση έργων της TITAN America υποδεικνύει ότι η δραστηριότητα και οι επιδόσεις θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.
Ελλάδα
Στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και το 2021 οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν έως τώρα. Οι σχετιζόμενες με τις κατοικίες κατασκευές, αλλά και πολλά περιφερειακά έργα υποδομών –αυτοκινητόδρομοι και λιμένες ανά την χώρα καθώς και άλλα έργα στην Αττική– τα οποία υλοποιούνται με τη βοήθεια των υφιστάμενων μηχανισμών χρηματοδότησης (και του Ταμείου Ανάκαμψης), θα τροφοδοτήσουν τη ζήτηση.
Ν.Α. Ευρώπη
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι ισχυρές επιδόσεις. Οι επιχειρηματικές μονάδες που έχει αναπτύξει στην περιοχή η Τιτάν προσφέρουν στον Όμιλο τα οφέλη από συνέργειες που προκύπτουν από τη λειτουργία ενός δικτύου. Επιπλέον, στις περισσότερες τοπικές αγορές οι βασικοί παράγοντες της ζήτησης διατηρούνται, συντελώντας στη συνέχιση των επιδόσεων σε υψηλά επίπεδα.
Ανατολική Μεσόγειος
Στην Αίγυπτο η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ανάκαμψη της ζήτησης και αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου, παρότι η αγορά αντιμετωπίζει διαρθρωτικά θέματα και οι ενέργειες της κυβέρνησης επιδεινώνουν, παρά επιλύουν τα προβλήματα. Τα θεμελιώδη μεγέθη στη χώρα είναι ιδιαίτερα ευοίωνα για την ανάπτυξη της αγοράς τσιμέντου, καθώς η Αίγυπτος καταγράφει σταθερά θετικό ΑΕΠ, εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες γεννητικότητας στην περιοχή και έχει ισχυρές τάσεις αστικοποίησης.
Στην Τουρκία, η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να διατηρήσει τη θετική της τάση, παρά τις αβέβαιες προοπτικές της οικονομίας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν η μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας, η αποχώρηση του κεντρικού τραπεζίτη και ο υψηλός πληθωρισμός. Ωστόσο παρά την επικρατούσα οικονομική κατάσταση στη χώρα, εξακολουθεί να υπάρχει συνέχιση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από ιδιώτες, που σε συνδυασμό με τα νέα έργα υποδομών όπως νέα έργα μεταφορών, θα ενισχύσουν περαιτέρω την κατανάλωση τσιμέντου.
Βραζιλία
Τέλος, στη Βραζιλία, όπου η εταιρεία λειτουργεί δύο μονάδες σε joint venture που συμμετέχει με την Cimento Apodi, η Εθνική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανίας (SNIC) της χώρας εκτιμά ότι το 2021 η ζήτηση για τσιμέντο θα παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα.