Η Nissan ακύρωσε τις συνομιλίες συγχώνευσης με τη Honda, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, οδηγώντας σε αδιέξοδο τη συμφωνία που θα δημιουργούσε τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή αυτοκινήτων παγκοσμίως.
Μετά τη σχετική αναφορά, οι μετοχές της Nissan υποχώρησαν πάνω από 4% πριν από τη διακοπή της διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ οι μετοχές της Honda, οι οποίες συνέχισαν να διαπραγματεύονται, σημείωσαν άνοδο άνω του 8%, αντανακλώντας την ανακούφιση των επενδυτών για την ακύρωση της συμφωνίας.
Εκπρόσωπος της Nissan δήλωσε στο Reuters ότι η είδηση της Nikkei «δεν βασίζεται σε πληροφορίες που ανακοίνωσε η Nissan» και πρόσθεσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της έως τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Από την πλευρά της, η Honda ανέφερε ότι δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τη Nissan σχετικά με πιθανή αποχώρηση από το μνημόνιο συνεργασίας.
Οι δύο ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που κατατάσσονται δεύτερη και τρίτη σε μέγεθος στην Ιαπωνία, είχαν ανακοινώσει στις αρχές του 2024 ότι βρίσκονταν σε συζητήσεις για συγχώνευση, με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων παγκοσμίως βάσει πωλήσεων. Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης από την κινεζική BYD και άλλους νεοεισερχόμενους στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.
Ωστόσο, οι συνομιλίες φέρεται να περιπλέχθηκαν λόγω διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με δύο ανώνυμες πηγές του Reuters. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η Honda εξέταζε το ενδεχόμενο να μετατρέψει τη Nissan σε θυγατρική της, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με την αρχική ιδέα της συγχώνευσης ως ισότιμων εταίρων. Αυτή η διαφωνία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Nissan να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση της χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, η οποία περιλαμβάνει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας – περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγικής της ικανότητας.
Με αγοραία αξία σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη από αυτήν της Nissan, η Honda εμφανιζόταν ολοένα και πιο επιφυλακτική σχετικά με την πρόοδο του μικρότερου ανταγωνιστή της στο πλάνο αναστροφής του. Σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή, η αντίδραση της Nissan στο ενδεχόμενο να καταστεί θυγατρική της Honda ανέδειξε το ζήτημα του ελέγχου ως βασικό σημείο τριβής. «Η απροθυμία της Nissan να αποδεχθεί ένα καθεστώς θυγατρικής δείχνει ότι ο έλεγχος ήταν αμφιλεγόμενο θέμα», δήλωσε ο Christopher Richter, ανώτερος αναλυτής αυτοκινητοβιομηχανιών στην CLSA. «Χωρίς να διατηρεί τον έλεγχο, η Honda φαίνεται να απομακρύνεται από τη συμφωνία».
Mε πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!