Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2024 θα κοστίζουν το ίδιο με τα συμβατικά, καθώς θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το κόστος των μπαταριών, ενώ παράλληλα θα καλλιεργηθεί εκ νέου η πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της μετάβασης από τα οχήματα ορυκτών καυσίμων στα ηλεκτρικά οχήματα.
Το επιπλέον κόστος κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που σήμερα μπορεί να θεωρηθεί αρκετά μεγάλο, θα μειωθεί στο τέλος του 2022 κοντά στα 1.800 ευρώ και θα εξαφανιστεί εντελώς έως το 2024, σύμφωνα με έρευνα της επενδυτικής τράπεζας UBS.
Μόλις πριν από δέκα χρόνια, η ηλεκτροκίνηση έκανε τα πρώτα της βήμα στοχεύοντας μόνο πελάτες με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα προβλήματα που υπήρχαν με τη μικρή αυτονομία των μπαταριών, έχουν ξεπεραστεί. Η χωρητικότητα των μπαταριών έχει αυξηθεί, ενώ έχουν αυξηθεί τα σημεία φόρτισης.
Αν και τα προηγούμενα χρόνια η μετάβαση από τα μοντέλα αυτοκινήτων που είχαν κινητήρες εσωτερικής καύσης, στην ηλεκτροκίνηση δεν ήταν συμφέρουσα για τους κατασκευαστές, πλέον οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες θεωρούν ότι ένα ηλεκτρικό μοντέλο είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο, ενώ από την άλλη θα τους βοηθήσει να «χτίσουν» το προφίλ των χαμηλών εκπομπών ρύπων.
Σήμερα οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά από εταιρείες της Ανατολικής Ασίας, όπως της LG Chem της Νότιας Κορέας, της Panasonic της Ιαπωνίας και της κινεζικής CATL και αντιπροσωπεύουν το 1/4 έως τα 2/5 του κόστους ολόκληρου του οχήματος.
Μειώνεται το κόστος, αυξάνονται οι πωλήσεις
Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι σε δύο χρόνια από σήμερα ότι το κόστος της μπαταρίας θα μειωθεί κάτω από 100 δολάρια ανά κιλοβατώρα, ενώ αποκαλύπτει ότι η μείωση του κόστους της μπαταρίας θα εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό την -οικονομική- περίπτωση των υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία συνδυάζουν μπαταρία με έναν συμβατικό κινητήρα.
Άξιο λόγου είναι ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν ήδη αυξηθεί στην ΕΕ και στην Κίνα, παρά το πλήγμα στην αγορά αυτοκινήτων που προκλήθηκε από την πανδημία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η UBS μέσω της έρευνας δηλώνει ότι το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα φθάσει στο 17% έως το 2025, ενώ μέχρι το 2030 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αντιστοιχούν στο 40% των παγκόσμιων πωλήσεων.
Παράλληλα, η UBS αναφέρει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που προσπαθούν να διατηρήσουν τις πωλήσεις βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από ανταγωνιστές όπως η Tesla και η Volkswagen που σήμερα είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως σε όγκο και η οποία επενδύει πάνω από 33 δισ. ευρώ για να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!