«Φωτιές» στην ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία πρότεινε στην Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο, να αναλάβει όλο το κόστος για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, εφόσον συμφωνήσουν πως θα διεκδικήσουν από κοινού τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2030. Η προοπτική πως οι Σαουδάραβες θα «αγοράσουν» ουσιαστικά τη φιλοξενία του Μουντιάλ, διοργανώνοντας οι ίδιοι το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος έκανε λόγο για ανακρίβειες.
Συγκεκριμένα, ο Λευτέρης Αυγενάκης, με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε: «Το δημοσίευμα του Politico, περί "εξαγοράς" της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας».
Η προσφορά
Το δημοσίευμα, βέβαια, του Politico (που μάλιστα «φιγουράρει» στην κεντρική θέση της ιστοσελίδας) είναι ιδιαίτερα αναλυτικό. Υποστηρίζει ότι η δραματική προσφορά του Ριάντ, που μεταφράζεται σε δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ για νέες υποδομές, συζητήθηκε στην ιδιωτική συζήτηση που είχε ο πρίγκιπας-διάδοχος της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022. Ήταν μια συνάντηση, η οποία εξάλλου, είχε επιβεβαιώσει τη βελτίωση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με την υπογραφή τότε σημαντικών συμφωνιών, με το δημοσίευμα να επισημαίνει ότι επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα επεδίωξε τη σύσφιγξη των σχέσεων της με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία
Το Politico επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές αξιωματούχων, με γνώση των συζητήσεων αυτών, εξηγώντας πως η σαουδαραβική γενναιόδωρη προσφορά συνοδεύτηκε με τον όρο πως το 75% των αγώνων θα διεξαχθούν επί του εδάφους της, εξυπηρετώντας προφανώς την επικοινωνιακή προβολή που θα ήθελε. Όπως δηλαδή έγινε και με το Κατάρ, με μόνη διαφορά ότι πιθανότατα μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με τη συγκεκριμένη διοργάνωση, μια νέα αυτόνομη υποψηφιότητα αραβικής χώρας και μάλιστα τόσο σύντομα, δεν θα τύγχανε τόσο θετικής μεταχείρισης στους κόλπους της FIFA και όχι μόνο. Όμως, μια πρόταση από τρεις χώρες, από τρεις διαφορετικές ηπείρους, θα είχε άλλη βάση και θα είχε περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχής.
Το δημοσίευμα, βέβαια, διευκρινίζει ότι δεν είναι βέβαιο αν η προσφορά του Ριάντ, με τον τρόπο που υποβλήθηκε, έγινε δεκτή από την Αθήνα και το Κάιρο. Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι τρεις χώρες επεξεργάζονται, πράγματι, την πιθανότητα μιας κοινής πρότασης για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030, παρά το γεγονός ότι ειδικά στην Ελλάδα η ιδέα δεν είναι τόσο δημοφιλής.
Η κακή εμπειρία της Ολυμπιάδας
Αυτό έχει να κάνει με την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, «πηγή θυμού πια για τους Έλληνες που είδαν τα περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν σε υποδομές να μένουν μετά το σβήσιμο της φλόγας αχρησιμοποίητα».
Όπως αναφέρει, «καθώς η χώρα εισήλθε σε μια δεκαετή ύφεση και αναγκάστηκε να καταφύγει σε προγράμματα διάσωσης για να αποφύγει τη χρεοκοπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πηγή θυμού για τους Έλληνες, οι οποίοι αμφισβήτησαν ότι οι Αγώνες έσπρωξαν τη χώρα τους ακόμη περισσότερο στην ύφεση. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το υπερθέαμα των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί από τους 30 χώρους παραμένουν αχρησιμοποίητοι, ενώ ορισμένοι έχουν κατεδαφιστεί».
Το Politico ξεκαθαρίζει ότι προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για να σχολιάσουν το θέμα. Η Αθήνα και το Ριάντ αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις και το Κάιρο δεν απάντησε καν. Ανάλογη στάση κράτησε και η FIFA.
Φέτος κληρώνει...
Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ανοίγει αυτή τη χρονιά. Η πιθανή τριμερής υποψηφιότητα Ελλάδας, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας θα βρει απέναντι της την κοινή υποψηφιότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας, όπως και την υποψηφιότητα από τη Λατινική Αμερική, της Αργεντινής, με την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και την Χιλή.
Το δημοσίευμα επισημαίνει πως, αν οι αφρικανικές χώρες που προσελκύονται από την παρουσία της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας γύρω από την Αφρική, συσπειρωθούν πίσω από την υποψηφιότητα, και οι ασιατικές χώρες κάνουν το ίδιο, ενώ η Ελλάδα διασφαλίσει κάποιες ευρωπαϊκές ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!