Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α: Νέα υποχώρηση (-0,54%) του Γ.Δ στις 1.411,61 μονάδες 

Οι 3 διεθνείς παράγοντες ανησυχίας  και η εγχώρια χρηματιστηριακή διολίσθηση 

Με τις τεράστιες καταστροφές στις ΗΠΑ λόγω του τυφώνα Μίλτον (οι κατεστραμμένες εκτάσεις είναι περίπου όσο η Βαλκανική) ήταν φυσικό αφ’ ενός το παγκόσμιο ενδιαφέρον να στρέφεται εκεί και αφ’ ετέρου να δουν την αντίδραση των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών που θα κληθούν να αποζημιώσουν.

 Σε δεύτερη φάση μπαίνουν οι επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από FED και ECB και ο αμερικανικός πληθωρισμός  και σε τρίτη οι γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται πτωτικά λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας.  Ο Dow Jones υποχωρεί κατά -0,1%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά -0,2% και ο Nasdaq κατά -0,34%. Το ίδιο πτωτικό κλίμα υπάρχει και στην Ευρώπη με τον DAX να υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά του (-0,44%), ο γαλλικός CAC μειώνεται κατά (-0,48%) , ο ιταλικός MIB αυξάνεται κατά 0,16%  και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 (-058%).  Με δεδομένο ότι κάποιες μεγάλες αγορές βρίσκονταν κοντά σε ιστορικά υψηλά, οι διορθωτικές κινήσεις στην Ευρώπη δεν κρίνονται αρνητικές. 

Ελληνικό χρηματιστήριο : Αδυναμία αντίδρασης και διολίσθηση προς τις 1.410 μονάδες για τον Γ.Δ. 

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η τάση παρέμεινε πτωτική παρά τις αρχικές προσπάθειες που έγιναν για επιστροφή προς υψηλότερα επίπεδα. Οι πιέσεις που συνεχίστηκαν προς την πλειονότητα των blue chips δημιουργούν μία παρατεταμένη καθοδική τάση για μετοχές και για Γενικό Δείκτη.

Οι εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές είναι απόντες και οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται ως πωλητές που θέλουν να πάρουν τα (υψηλά) κέρδη τους από το προηγούμενο ράλι. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι επενδυτές δεν συγκινούνται πλέον ούτε καν με τα θετικά επιχειρηματικά νέα, ούτε με τις μακροοικονομικές εξελίξεις. 

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1411,61 μονάδες με υποχώρηση -0,54%.  Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 108 εκατ. ευρώ 

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 31 έκλεισαν ανοδικά και οι 71 πτωτικά.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά -0,62%. 

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά -0,67%.  Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά (-0,18%) με την μετοχή της ΕΤΕ να αντιδρά οριακά (0,05%) ανοδικά στα 7,44 ευρώ.ύΑντίστοιχη οριακή αντίδραση είχε η μετοχή της Eurobank. 

Πιο έντονη άνοδο είχε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου που αυξήθηκε κατά 1,38% μετά το dilution που υπέστη από το προχθεσινό placement. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα η μετοχή της Attica Bank κατέγραψε limit up μετά τα αλλεπάλληλα limit down.  Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε η άνοδος της Coca Cola HBC και της Viohalco, της Aegean και του Δ.Α.Α.  

Από την στιγμή που χάθηκαν τα κομβικά επίπεδα των 1.420 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης έχει ισχυρές στηρίξεις μεταξύ 1.380-1.400 μονάδων.  Όμως το ζητούμενο είναι να επιστρέψει η ζήτηση και η χαμένη επενδυτική αισιοδοξία. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ