Οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ έγιναν μία ημέρα μετά την αναβάθμιση των προοπτικών ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, ο οποίος διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο.
Χρηματιστηριακά, η αγορά αναμένει μεν την υπέρβαση των 1.450 μονάδων μέσα στην εβδομάδα, αλλά οι αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου είναι μεγάλες.
Καταλύτης της ανόδου θα είναι κυρίως οι ξένοι επενδυτές και η πορεία των ξένων αγορών που έχουν σαφώς μεγαλύτερα θέματα να ασχοληθούν από το μικρό και περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο.
Κοινωνικός ο χαρακτήρας των μέτρων της ΔΕΘ
H ΔΕΘ αποτελεί διαχρονικά σταθμός για τις οικονομικές και κοινωνικές κυβερνητικές εξαγγελίες. Οι φετινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, είχαν περισσότερο κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα και λιγότερο επιχειρηματικό.
Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές του χρηματιστηρίου δεν θα επηρεαστούν από αυτές. Βέβαια κάποια σημεία φαίνεται ότι μπορεί να έχουν και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, αφού έμμεσα επηρεάζουν και τις επιχειρηματικές και τραπεζικές εξελίξεις.
Η αναβάθμιση του outlook από DBRS
Η πάντοτε φιλική προς την Ελλάδα DBRS αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας , δηλαδή τις προοπτικές της σε θετικές αλλά διατήρησε την ίδια αξιολόγηση, μία εξέλιξη που μπορεί να είναι προάγγελος για την σημαντικότερη αξιολόγηση της Moody's που αναμένεται την Παρασκευή. Η Moody's είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία.
Πυξίδα για το Χ.Α. οι ξένες αγορές
Οι ξένες αγορές αποτελούν τη μεγαλύτερη πυξίδα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η τάση στους ευρωπαϊκούς δείκτες στρέφεται προς τις βραχυπρόθεσμες ανόδους με μερικές έντονες διορθωτικές κινήσεις. Αυτή τουλάχιστον ήταν η εικόνα τις τελευταίες εβδομάδες για τους ευρωπαϊκούς (και τους αμερικανικούς δείκτες).
Οι επενδυτές κερδοσκοπούν μέσα σε ένα πλαίσιο χαμηλής διασποράς, διαμορφώνοντας μία ισορροπία και αντίρροπες τάσεις σε υψηλά επίπεδα. Διάφορες μακροοικονομικές ειδήσεις (όπως η ανεργία στην Αμερική την Παρασκευή) αποτελούν αφορμές διορθωτικών κινήσεων και αποκόμισης κερδών.
Άλλωστε οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν ότι τα χρηματιστηριακά ράλι δημιουργούν πληθωριστικό χρήμα το οποίο είναι ανεπιθύμητο για την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Δεν είναι τυχαίο, ότι κάθε φορά που οι κεντρικές τράπεζες σε Αμερική και Ευρωζώνη κτυπούν το καμπανάκι του πληθωρισμού, οι αγορές διορθώνουν.
Συσσώρευση πέριξ των 1.440 μονάδων
Στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1443,13 μονάδες με οριακή υποχώρηση -0,24%. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν θετική. Η ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που διακινήθηκαν οι 43 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά -0,27% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά -0,46%.
Οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα, αν και υπήρξε σύσταση αγοράς τους σε εκθέσεις των ξένων οίκων και όλες είχαν αναβαθμιστεί από την FITCH. Aυτό δείχνει πως παίζουν την ελληνική αγορά οι ξένοι επενδυτές.
Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν η Jumbo που επιστρέφει προς τα 25 ευρώ, η ΔΕΗ , η Motor Oil, η Coca Cola HBC, την Παρασκευή. Εκτός αυτών, σταθερά ανοδικά κινούνται ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Aegean, ο ΟΛΠ , ο Titan. Στις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίηση , η Sarantis συνεχίζει το ράλι της λόγω αποτελεσμάτων, το Ιατρικό Αθηνών, η ΕΚΤΕΡ, η Dimand , η Premia, η Quest και η Lavipharm ήταν μερικές από τις μετοχές που ξεχώρισαν ανοδικά.
Eταιρικά αποτελέσματα και Moody's
Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος παίρνει την σκυτάλη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου την προσεχή Τρίτη.
Την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει η Φουρλής ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι Elvalhalcor και Αεροπορία Αιγαίου. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των Ανδρομέδα, Γενική Εμπορίου και Lamda Development.
Χωρίς τις χρηματικές διανομές θα διαπραγματεύονται ο ΑΔΜΗΕ την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου (0,058 ευρώ/μετοχή) η Orilina Properties (0,023 ευρώ/μετοχή) στις 11 Σεπτεμβρίου και οι Εβροφάρμα (0,05 ευρώ/μετοχή) Unibios (0,02 ευρώ/μετοχή) την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου. Κατά τα λοιπά την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!