Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Το rebalancing των δεικτών MSCI και FTSE, η ΔΕΘ και η αξιολόγηση της Moody's

Πηγή: Eurokinissi

Το  κλείσιμο της Παρασκευής ήταν απογοητευτικό για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να ακολουθήσει την άνοδο των ξένων αγορών. Θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει την εικόνα του σήμερα Δευτέρα. Η 3η εβδομάδα του Αυγούστου κύλησε πολύ καλά για τα ξένα χρηματιστήρια σε Αμερική και Ευρώπη αλλά για τον ελληνικό χρηματιστήριο (Γενικό Δείκτη) είχαμε μία οριακή άνοδο 0,05%.  Αυτό και μόνο διάψευσε όσους πίστευαν ότι μπορούσε να ακολουθήσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τις ευρωπαικές ανοδικές τάσεις και απέδειξε ότι απέχουμε αρκετά από το να θεωρούμε ότι είμαστε στον προθάλαμο της αναβάθμισης. 

Ευκαιρία υπέρβασης των 1.440 μονάδων την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου

Οι βασικές αιτίες για την αδυναμία ανόδου της αγοράς ήταν αφ' ενός η έλλειψη ουσιαστικών ειδήσεων (έχουν προεξοφληθεί όλες οι εξελίξεις κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις) και το γεγονός ότι μειώθηκαν οι ροές προς τις αναδυόμενες αγορές όπως η ελληνική και η επενδυτική ρευστότητα εστιάστηκε κυρίως στις ισχυρές αγορές . Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ξεκινά με την διεύρυνση του discount του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των ευρωπαικών αγορών, συνεπώς όσα ξένα funds έχουν ρευστότητα θα μπορούν να κινηθούν επιλεκτικά σε ελληνικές μετοχές.  Επιπλέον κατά την προηγούμενη εβδομάδα, οι τραπεζικές μετοχές είχαν μεικτές τάσεις (με εβδομαδιαία υποχώρηση κλαδικού δείκτη κατά  -0,4%) και έτσι οι εναλλαγές προσήμων ουσιαστικά καθιστούσαν αδύναμη την περαιτέρω ανοδική κίνηση και για τον κλάδο και για τον Γενικό Δείκτη. Ενδεικτικά, την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε για λίγο τις 1.440 μονάδες αλλά επέστρεψε σε χαμηλότερα επίπεδα, μετά από έναρξη ρευστοποιήσεων. Αν και το τέλος του μήνα δεν ενδείκνυται συνήθως για τοποθετήσεις, εντούτοις αρκετοί εκτιμούν ότι θα έχουμε άνοδο και σε τραπεζικές μετοχές και σε μη τραπεζικά blue chips. Δεν γνωρίζουμε εάν ο Γενικός Δείκτης θα ξεπεράσει τις 1.440 μονάδες, αλλά εάν ανακάμψουν ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές ίσως δουμε και αυτή την  υπέρβαση.

Οι αντίρροπες τάσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποιήσεις κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Η περίπτωση της Motor Oil

Αυτό που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ότι σε κάθε προσπάθεια ανόδου του Γενικού Δείκτη, έβγαναν στο τέλος πωλητές σε δεικτοβαρή blue chips (τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές) με αποτέλεσμα να 'ναρκοθετείται' κάθε προσπάθεια ανόδου. Πάντα υπήρχαν αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στις τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές. Το αισιόδοξο ήταν ότι σε κάθε συνεδρίαση έβγαιναν νέοι 'άσσοι' στο χρηματιστηριακό τραπέζι που συγκρατούσαν την αγορά από την υποχώρηση. Για παράδειγμα είχαμε μία πολύ καλή περίοδο για την μετοχή του ΟΤΕ που δείχνει ότι αφυπνίζεται χρηματιστηριακά, τον ΟΠΑΠ, τον Τιτάνα που έχει μπροστά του την είσοδο στον NYSE, την Cenergy που είχε ένα μικρό ράλι όπως και η μητρική Viohalco, οι μετοχές του τουρισμού όπως η Aegean και η μετοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (Δ.Α.Α), ενώ η Coca Cola HBC συνέχισε την ανοδική της πορεία έστω και με περιστασιακές πτωτικές συνεδριάσεις. Πολύ καλή εικόνα είχε και η μετοχή της Ελλάκτωρ από τις κατασκευαστικές καθώς ξεπέρασε και πάλι τα 2 ευρώ. Οι τελευταίες συνεδριάσεις έδειξαν ανάκαμψη και σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Jumbo. Σε ότι αφορά τις τραπεζικές μετοχές ξεχώρισε η 'μονομαχία κεφαλαιοποιήσεων' μεταξύ Eurobank και ΕΤΕ.   Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι μεγάλες αγορές ιδίων μετοχών (buy back) που υπάρχουν αυτή την περίοδο λειτουργούν ως 'μαξιλάρι ασφαλείας' σε υποχωρήσεις.

Στον αντίποδα είχαμε τις πωλήσεις στις μετοχές της Motor Oil από ξένα funds καθώς η απόφαση φορολόγησης των υπερκερδών που ελήφθη τον Ιούλιο από την κυβέρνηση φαίνεται ότι δυσαρέστησε κάποιους μεγάλους ξένους επενδυτές που προχώρησαν σε ανοικτές πωλήσεις. Επίσης φαίνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας διαφωνεί με μεγάλα ξένα χαρτοφυλακία ως προς την μερισματική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει για την επόμενη χρονιά, εάν βεβαίως η κερδοφορία μειωθεί.  Η μετοχή έφυγε μάλιστα από τον δείκτη MSCI Standard και πήγε στον MSCI Small Cap. Στις 28 Αυγούστου θα ανακοινώσει και αποτελέσματα α' εξαμήνου ενώ στις 29/8 θα ανακοινώσουν αποτελέσματα και τα ΕΛΠΕ.   

Το rebalancing των δεικτών MSCI και FTSE,  η ΔΕΘ και η αξιολόγηση της Moody's

Στο τέλος του μήνα έχουμε το rebalancing του MSCI που αφορά βασικά blue chips του ελληνικού χρηματιστηρίου. Συνεπώς θα έχουμε εισροές σε κάποια blue chips και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης  και εκροές από άλλα.

Στον δείκτη Large Cap του Οίκου FTSE Russell αναβαθμίστηκε η μετοχή της Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap. Αντίθετα, η μετοχή της Viohalco υποβαθμίστηκε από τον Large Cap, στον Μid Cap. Νέα προσθήκη στους δείκτες της FTSE Russell είναι η μετοχή της Intralot, στον δείκτη Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife. Αποχωρούν από τον εν λόγω δείκτη οι AustriaCard, Άβαξ, Dimand, Έλαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης.   Μία από τις βασικές εξελίξεις για τον Σεπτέμβριο που μπορεί να επηρεάσουν το χρηματιστήριο  είναι ο επανακαθορισμός της οικονομικής πολιτικής στη ΔΕΘ. Τις  πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα παρακολουθήσει η Moody's η οποία στις 13 Σεπτεμβρίου θα αξιολογήσει εκ νέου την ελληνική οικονομία.  Τέλος στον τραπεζικό κλάδο, από τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται να έχουμε ροή ειδήσεων σχετικά και με τις 4 συστημικές τράπεζες και με την Attica Bank.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα