Νέα
  • ΓΔ: 1431.88 +0.62%
  • Τζίρος: 106,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ευκαιρίες και κίνδυνοι στο ελληνικό χρηματιστήριο για το υπόλοιπο του καλοκαιριού 

Το ελληνικό χρηματιστήριο κάλυψε σε 8 συνεδριάσεις τις απώλειες της 5ης Αυγούστου και επανήλθε στα επίπεδα των 1.430 μονάδων. Από εδώ και μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα είναι οι ξένες αγορές που θα καθορίζουν πλήρως τις τάσεις αφού ούτε ιδιαίτερες επιχειρηματικές εξελίξεις έχουμε από τις παραλίες (εγχώριων και ξένων επενδυτών) ούτε αναμένονται σημαντικές ειδήσεις που μπορούν να ταράξουν τα 'επενδυτικά ύδατα'. 

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές (αναμένοντας δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ) στο δ' τρίμηνο, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει όλες τις δυνατότητες να ξαναβρεθεί σε τροχιά προς τις 1.500 μονάδες που απέχουν μόλις 4% από τα παρόντα επίπεδα. 

Καταλύτης ανόδου ή πτώσης ο τραπεζικός κλάδος 

Αν θέλουμε να κρατήσουμε κάτι από την ανάκαμψη από τις 1.340 μονάδες προς τις 1.430 μονάδες είναι η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης και επιμέρους οι τραπεζικές μετοχές αυξήθηκαν κατά 10% περίπου και σε συνδυασμό με την αντίδραση των περισσότερων μη χρηματοοικονομικών blue chips επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη στα προηγούμενα επίπεδα. Σ' αυτό βοήθησαν και οι εκθέσεις των ξένων οίκων που ουσιαστικά υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν προοπτικές. 

Εάν θέλουμε να θυμήσουμε τι συνέβη και ποιά δυναμική έχουν αυτή την στιγμή οι (4+2) τραπεζικές μετοχές θα δούμε ότι : 

  • Η Eurobank έχει μακράν την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση. Η μετοχή συσσωρεύει μετά την ανάκαμψη  πέριξ των 2,05-2,1 ευρώ 

  • Η Πειραιώς προσπαθεί να ανεβάσει κεφαλαιοποίηση και γι' αυτό οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αντίδρασή της στις ανοδικές συνεδριάσεις ήταν ισχυρότερη των άλλων. 

  • Η ΕΤΕ θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων για την αποεπένδυση του ΤΧΣ τον Οκτώβριο. Η μετοχή σύμφωνα με τους ξένους θα προσπαθήσει να φτάσει να υψηλότερα επίπεδα για να πετύχει καλύτερους όρους. 

  • Η Alpha Bank από πολλούς αναλυτές θεωρείται υποτιμημένη στα παρόντα επίπεδα και θα δικαιούταν 0,1-0,2 ευρώ υψηλότερη αποτίμηση. 

Στις μη συστημικές τραπεζικές μετοχές, η Attica Bank μετά και την έγκριση της Σύμβασης Συγχώνευσης προσπαθεί να ισορροπήσει αλλά, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αυξημένη μεταβλητότητα μέχρι και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρηση που σίγουρα θα απασχολήσει τους εγχώριους και ξένους επενδυτές από τον Σεπτέμβριο. 

Για την Optima Bank είχαμε επισημάνει ότι η μεγάλη πτώση της μετοχής στις 5 Αυγούστου ήταν αδικαιολόγητη σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά κέρδη που παρουσίασε. Η μετοχή ανέκαμψε και δείχνει ότι και το γ' τρίμηνο θα παρουσιάσει πολύ υψηλά μεγέθη. 

Ο κίνδυνος για τις τραπεζικές μετοχές είναι ότι, παρά το γεγονός ότι οι εκθέσεις των ξένων οίκων, δίνουν 30-35% υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες, μετά από κάθε ανοδική κίνηση βγαίνουν οι ίδιοι οι ξένοι για να αποκομίσουν τα κέρδη τους.

Αυτό συνέβη και στην πρόσφατη διόρθωση του Αυγούστου. Έτσι οι τιμές στόχοι παραμένουν απλησίαστες σε εγγύς χρονικό διάστημα.

Πηγή: Eurokinissi

Μη τραπεζικά blue chips : Έμφαση στην κυκλικότητα και στην εποχικότητα 

Οι  μ ετοχές που κυριαρχούν αυτή την περίοδο είναι οι μετοχές που βασίζονται κυρίως στην εποχικότητα (δηλαδή σε τουρισμό-μεταφορές-τρόφιμα ποτά) και απ' ότι φαίνεται θα δείξουν εξαιρετικά αποτελέσματα στο τέλος του γ' τριμήνου. Ήδη η Aegean έχει πολύ καλά μηνύματα, η Coca Cola HBC έχει ρεκόρ πωλήσεων στην Ελλάδα (και υποχωρεί σε άλλα κράτη), η Autohellas συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων και ενοικιάσεων. 

Ωστόσο και οι 3 μετοχές απέχουν από τα υψηλά τους και μπορεί να τα πιάσουν μέχρι το τέλος του γ' τριμήνου αρκεί βέβαια να παραμείνει θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια. Χρηματιστηριακό προβληματισμό δημιουργεί η πορεία της μετοχής του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, η οποία παρά τα ιστορικά υψηλά επισκεψιμότητας και εσόδων , δεν καταφέρνει (η μετοχή) να κάνει ένα σημαντικό ράλι.  Ίσως γιατί κάποιοι ξένοι επενδυτές σε κάθε ανοδική κίνηση, σπεύδουν να κατοχυρώσουν κέρδη.

Ιδιαίτερη αναφορά για 'θερινές μετοχές'  θα πρέπει να γίνει στην μετοχή της ΚΡΙ-ΚΡΙ η οποία προσπαθεί με ιδιαίτερη επιτυχία να γίνει εν μέσω θέρους ο ηγέτης στην αγορά παγωτού και γιαουρτιού στην Ελλάδα και η πορεία της μετοχής της στις τελευταίες συνεδριάσεις φαίνεται να το αναγνωρίζει. 

Στους υπόλοιπους κλαδικούς leaders, η μετοχή της Μυτιληναίος δέχθηκε πυρά εγχώριων και ξένων κατά την διόρθωση και βρέθηκε κάτω από τα 35 ευρώ. Ο αρχικός στόχος είναι η υπέρβαση των 35 ευρώ και εν συνεχεία κάτι καλύτερο.

Ήδη οι πρόσφατες αναφορές από Sunday Times και Bloomberg για την είσοδο της μετοχής στο λονδρέζικο χρηματιστήριο, ετοιμάζουν το κλίμα για τις αρχές του 2025.  H Cenergy είναι ο βιομηχανικός leader που αυξάνει μεγέθη και αποτιμήσεις. 

Η Jumbo ταρακουνήθηκε από τις αναφορές Βακάκη για πιθανή μείωση αποτελεσμάτων (πωλήσεων) λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή αλλά γρήγορα επέστρεψε πάνω από τα 23 ευρώ χωρίς να έχει ανακτήσει την προηγούμενη δυναμική. Μεικτές τάσεις εμφανίζουν τα διυλιστήρια με την Motor Oil να έχει υποχωρήσει προς τα 21 ευρώ και τα ΕΛΠΕ κοντά στα 7 ευρώ. 

Ξεκάθαρα ανοδικά και ενόψει εισόδου σε αγορά του NYSE κινείται η μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ πάνω από τα 32 ευρώ  Η μετοχή της Ελλάκτωρ αφού υποχώρησε προς τα 1,8 ευρώ επέστρεψε προς τα 2 ευρώ και η αγορά περιμένει κάποιες ανακοινώσεις μέσα στον Σεπτέμβριο σχετικά με την διαχείριση της ρευστότητας των 700 εκατ. Ευρώ που έχει.

Παραμένει σε ανοδικό momentum η ΙΝΤΡΑΚΑΤ αυξάνοντας το ανεκτέλεστό της στο γ' τρίμηνο ενώ μεικτές τάσεις έχουν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Η μετοχή της AVAX προσπαθεί να ανακαταλάβει υψηλότερα επίπεδα μετά από μία περίοδο συσσώρευσης. Στις ενεργειακές μετοχές , η ΔΕΗ βρίσκεται σε επιπεδα που ελκύει αγοραστές που προσδοκούν ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα το γ' τριμηνο και στις μετοχές υποδομών ξεχωρίζει ο ΟΛΠ ειδικά μετά τα αποτελέσματα του β' τριμήνου και τις προσδοκίες για το καλό γ' τρίμηνο. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και ο ΟΛΘ. 

Η επιλεγμένη μεσαία κεφαλαιοποίηση 

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε μετοχές από την μεσαία κεφαλαιοποίηση που συνεχίζουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Lavipharm, η Quest, η Austriacard , η Ιντραλοτ και η Ιντρακομ, τα Πλαστικά Θράκης , η Αλουμυλ που είτε έχουν ενεργοποιήσει την ανοδική κίνηση είτε έχουν τις προοπτικες για υψηλότερα επίπεδα. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα