Τα αποτελέσματα του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών και, κυρίως, οι συσχετισμοί της επόμενης ημέρας είναι αυτά που θα καθορίσουν τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές τάσεις την εβδομάδα που ξεκινά. Οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει την πρωτιά της Λεπέν αλλά η απόλυτη ανατροπή με την πρωτιά Μελανσόν, τη δεύτερη θεση Μακρόν και την τριτή τελικά θέση για την Λεπέν αλλάζει τα δεδομένα. Το επόμενο δίλημμα τώρα θα είναι εάν οι συνεργασίες αυτές θα είναι ετερόκλητες και βεβαίως στο βάθος των πολιτικών διλημμάτων κρύβεται το πραγματικό οικονομικό πρόβλημα που είναι το γαλλικό χρέος.
‘Too big to fail’ το γαλλικό χρέος
Όπως είχαμε αναφέρει και παλαιότερα, η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ (κα Λαγκάρντ) γνωρίζει και πρόσωπα και πράγματα στην γαλλική πολιτική σκηνή και οι αγορές ποντάρουν ότι μπορεί να δώσει αυτή την λύση στα οικονομικά αδιέξοδα. Η περίπτωση του γαλλικού χρέους είναι πραγματικά, ‘too big to fail’ και βέβαια κανένας φιλοευρωπαίος δεν θέλει να οδηγηθεί η Ευρωζώνη στα βράχια. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε μία μικρή άνοδο αλλά με χαλάρωση των συναλλαγών δείχνοντας την επιφυλακτικότητα που επικρατεί για την ‘επόμενη μέρα’ στη Γαλλία.
►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το ραντεβού της Moody's, το 7αρακι της LAMDA και οι insiders του Χ.Α
Η ισχυρή κυβέρνηση στη Βρετανία
Ενδεικτικό πως σκέφτονται οι χρηματιστηριακές αγορές είναι ότι η ισχυρή κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία εκτιμήθηκε ως μία εξαιρετική ευκαιρία ανασύστασης δυνάμεων για την βρετανική οικονομία έναντι μίας παραπαίουσας συντηρητικής παράταξης που δεν έδειχνε δυναμική μετά από 14 χρόνια εξουσίας. O FTSE 100 κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 1% περίπου, παρά την μικρή υποχώρηση της Παρασκευής.
Πρόβλημα στην αμερικανική διακυβέρνηση
Η εμφανής αδυναμία του προέδρου Μπάιντεν αλλά και η διάθεση Τραμπ δημιουργούν ανησυχίες στις αγορές εκτός ΗΠΑ, για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι προεδρικές εκλογές πέφτουν μακριά και οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.
Χ.Α.: Η αναβάθμιση των τραπεζών από τον S&P
Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον S&P τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να αναριχηθεί από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων (1404 ήταν την τελευταία Παρασκευή του Ιουνίου) προς τις 1.440 μονάδες με άνοδο 2,58% Ο βασικός λόγος της ανόδου ήταν η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την S&P που ήρθε σχεδόν ανεπάντεχα για το ελληνικό χρηματιστήριο στην παρούσα συγκυρία. Όμως οι ξένοι επενδυτές προς το παρόν συνεχίζουν να είναι παρατηρητές και ο μέσος ημερήσιος τζίρος υποχώρησε κατά -45% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.
►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Οι χρησμοί της JP Morgan που πλήγωσαν την αγορά, το deal του ΤΙΤΑΝ και η top επιλογή ALPHA BANK
Οι 1.430 μονάδες αποτελούν το σημείο καμπής της αγοράς και της αντιστροφής της τάσης σε ανοδική. Τα δεδομένα θα γίνουν πολύ πιο αισιόδοξα με την κατάκτηση των 1.448 μονάδων, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 50 ημερών. Το εν λόγω επίπεδο είναι και η επόμενη αντίσταση τιμών και η διαφυγή του Γενικού Δείκτη θα σημάνει και την λήξη της συσσώρευσης που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου. Το δυνητικό περιθώριο της Αγοράς είναι τα υψηλά του Μαΐου (1.505 μονάδες) με τεχνικό εμπόδιο σε αυτή την διαδρομή τις εκ νέου αποκοπές μερισμάτων.
Στις τράπεζες περιμένουμε αυτή την εβδομάδα, την ανακοίνωση της συμφωνίας μετόχων για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια ( ιδιαίτερα το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), ενώ στα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Το ενδιαφέρον παραμένει στις αντιδράσεις των μετοχών των διυλιστηρίων (οι αναλυτές γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό το α’ εξάμηνο), στις μεγάλες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Cenergy) , στις κυκλικές μετοχές της περιόδου (Aegean, Jumbo, Coca Cola HBC), στις κατασκευές-υλικά (Ιντρακατ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, AVAX, Τιταν Int) και στις υποδομές (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ).
Αυτό που προδικάζουν βάσιμα οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι οι συναλλαγές θα είναι χαμηλές (συγκριτικά) και αυτή την εβδομάδα σε σχέση με τις προηγούμενες. Εκτός εάν έχουμε συνταρακτικά γεγονότα εντός και εκτός Ελλάδος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!