Η έναρξη του β’ εξαμήνου 2024 για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι άμεσα συνυφασμένη με τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και λιγότερο απ’ τις εγχώριες που δείχνουν μία ομαλή πορεία , τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εισηγμένες.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε το α’ εξάμηνο με μία άνοδο κοντά στο 7,6% έχοντας όμως φτάσει στο α’ τρίμηνο μέχρι και το 14%. Οι διορθωτικές κινήσεις που προέκυψαν από εγχώριους και εξωτερικούς παράγοντες καθώς και η αποκόμιση κερδών τον Ιούνιο, οδήγησαν σε υποχώρηση των περισσότερων δεικτοβαρών μετοχών. Εάν βάλουμε και τις αποκοπές των μερισμάτων στα μερισματοφόρα blue chips (OΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Aegean) τότε ήταν εύλογη η υποχώρηση του Γ.Δ προς τις 1.400 μονάδες.
Το θετικό είναι ότι κρατήθηκαν οι 1.400 μονάδες , το αρνητικό είναι η αδυναμία αντίδρασης. Για την έναρξη του β’ εξαμήνου, οι πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου θα δείξουν εάν συνεχιστεί η περιδίνηση πέριξ των 1.380-1.400 μονάδων, εάν επιστρέψει προς τις 1.430-1.450 μονάδες ο Γ.Δ ή εάν η αγορά –εξαρτώμενη από τους ξένους επενδυτές- ακολουθήσει την κίνηση των ευρωπαικών αγορών.
Το πρωινό της Δευτέρας 1ης Ιουλίου, τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα προς την Γαλλία και τις ευρωπαϊκές αγορές. Τα αποτελέσματα εισηγμένων για το α’ εξάμηνο 2024 θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από τα τέλη Αυγούστου και ίσως δείξουν που οδεύουν οι εισηγμένες από πλευράς θεμελιωδών μεγεθών.
►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήρια: Οι γαλλικές εκλογές, τα πρόσωπα στην ΕΕ και οι επιπτώσεις στις αγορές
Η Γαλλία και οι ΗΠΑ ως βασικοί παράγοντες χρηματιστηριακής ανησυχίας
Οι ευρωεκλογές της 19ης Ιουνίου άνοιξαν τους ασκούς της αμφισβήτησης για τον Μακρόν που προκήρυξε εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για μία ευρωσκεπτικιστική (sic) ακροδεξιά από την κα Λεπέν και τους συμμάχους της. Οι τριγμοί για τον θεσμό της Ευρωζώνης είναι αισθητοί όταν μάλιστα το γαλλικό δημόσιο χρέος έχει ξεφύγει σε επίπεδα ελέγχου και επιβολής περιορισμών.
Μία ταυτόχρονα παρουσία Λεπέν με τον ομοειδεάτη της Ορμπάν στην Ουγγαρία που βρίσκεται από την 1η Ιουλίου στην Προεδρία της Ε.Ε και έχει υποσχεθεί αμφισβήτηση θεσμών κ αι αποφάσεων αποτελούν ένα δίδυμο που μπορεί να δημιουργήσει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που θα έχουν άμεση ανταπόκριση στις χρηματιστηριακές αγορές.
Aπέναντι από το δίδυμο Λεπεν-Ορμπαν βρίσκεται η αδυναμία Μπάιντεν και η διαφαινόμενη επικράτηση του Τραμπ ο οποίος έρχεται και με εκδικητικές διαθέσεις. Για τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, μία ενδεχόμενη επικράτηση Τραμπ, ίσως δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη , αφού εξακολουθεί να στηρίζεται από τα μεγάλα οικονομικά lobbies.
Όμως ίσως αποτελέσει πρόβλημα για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και τις οικονομικές σχέσεις τους με Ευρώπη και Κίνα.
►Διαβάστε επίσης: Χ.Α: Στις 1.404,26 μονάδες ολοκλήρωσε το α’ εξάμηνο ο Γενικός Δείκτης
Οι εγχώριες εξελίξεις
Σε ότι αφορά το εγχώριο σκηνικό, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη απειλούν κονδύλια ύψους 3 δις. ευρώ περίπου που θα διοχετευθούν μέσω του Τ.Α.Α και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στο β’ εξάμηνο στην ελληνική οικονομία. Τα κονδύλια αυτά εάν δεν δοθούν θα επηρεάσουν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιφερειακό σχεδιασμό υποδομών.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αγνοήθηκε πρόσφατα , μετ’ επαίνων, από την Moody’s παραμένοντας σε καθεστώς αναδυόμενης αγοράς. Έτσι οι εισροές κεφαλαίων που θα μπορούσαν να εισρεύσουν στο β’ εξάμηνο ( εν αναμονή του 2025) θα είναι μικρότερες.
Οι κυκλικές ‘θερινές’ μετοχές
Οι μετοχές που επηρεάζονται από τους κλάδους που συνήθως ακμάζουν το γ’τρίμηνο είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα τρόφιμα και ποτά. Οι μετοχές αυτές (είναι περίπου 10 άμεσες και πολύ περισσότερες έμμεσες) αναμένεται να ευνοηθούν από τη νέα αύξηση των συναλλαγών στους συγκεκριμένους κλάδους (τουρισμός, μεταφορές) . Αυτές οι μετοχές μπορεί να ισχυροποιηθούν σε καιρούς αυξημένων ανησυχιών. Μετοχές όπως Aegean, Coca Cola, έχουν αυξήσει δυναμική το τελευταίο διάστημα.
Τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους την πρώτη διανομή μερισμάτων από το 2009 αλλά αυτό φαίνεται ότι έχει προεξοφληθεί χρηματιστηριακά. Η συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας , ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελούν το στοίχημα του β’ εξαμήνου για τον τραπεζικό κλάδο. Υπάρχει βέβαια και η αποεπένδυση του ΤΧΣ (υπόλοιπο 17% περίπου) από την ΕΤΕ , το οποίο προγραμματίζεται για μετά τον Οκτώβριο 2024. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσεγγίσει τις ευρωπαικές σε πολλά κρίσιμα μεγέθη (NPE’s) αλλά χρειάζεται –όπως δήλωσε πρόσφατα και ο διοικητής της ΤτΕ- επαγρύπνιση για τις εξελίξεις. Η Πειραιώς κινείται επιθετικά θέλοντας να αυξήσει και μερίδια αγοράς και κεφαλαιοποίηση, η Alpha Bank κινείται στοχευμένα βελτιώνοντας συγκεκριμένα μεγέθη, η Eurobank έχει δείξει εξωστρέφεια και η ΕΤΕ θέλει να ανακτήσει τα σκήπτρα στην τραπεζική αγορά. Με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης κινείται η Optima Bank και καλύτερα από τους στόχους της.
Λιανικό Εμπόριο-Κατανάλωση
Σε ό τι αφορά τις μετοχές εταιρειών με έμφαση το λιανικό εμπόριο υπάρχουν ορισμένα στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ) που δείχνουν ότι υπάρχει μία ‘καταναλωτική κόπωση’ στο λιανικό εμπόριο και σε πολλά είδη. Ωστόσο μετοχές όπως Jumbo και Φουρλής έχουν δείξει ότι βρίσκονται σε ανοδικό κανάλι σε τζίρους και EBITDA. Στον κλάδο θα πρέπει να προσθέσουμε και τον ΟΠΑΠ ο οποίος λόγω Euro2024 και άλλων αθλητικών εκδηλώσεων αναμένει μεγάλη αύξηση εσόδων στο β’ εξάμηνο 2024 .
Υποδομές- Ενέργεια : Επιταχύνεται η ανάπτυξη
Στον χώρο των υποδομών έχουμε μία επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις εισηγμένες εταιρείες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο ΑΔΜΗΕ (ίσως η καλύτερη ιστορικά χρονιά του είναι το 2024), ο ΟΛΠ (ρεκόρ αύξησης κερδοφορίας και τζίρων), ο ΟΛΘ που ισχυροποιείται σε όλα τα επίπεδα ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις μετοχές ενέργειας όπως η ΔΕΗ η οποία αναμένεται να δημιουργήσει το β’ εξάμηνο 2024 υψηλή ανάπτυξη.
Η συμφωνία πώλησης της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» ήταν μία καλή είδηση για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά μένει να αποδειχθεί εάν θα δώσει υπεραξίες και στην ευρύτερη αγορά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!