Ηπια πτωτική, στα χνάρια των ευρωπαϊκών αγορών, και ουδόλως ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα επίπεδα που ξεκίνησε τη συνεδρίαση, ενώ αντίστοιχη συμπεριφορά είχαν και οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι.
Αν το αναλύσει κάποιος περισσότερο, μαλλον θα βρεί θετικό το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν επιθυμούν να ρευστοποιήσουν μετοχές και τηρούν στάση ουδετερότητας μέχρι να ολοκληρωθεί η εικόνα συσσώρευσης πάνω από τις 850 μονάδες. Μεγαλύτερη ορατότητα για τη χρηματιστηριακή αγορά θα έχουμε στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Την Παρασκευή αναμένεται να μάθουμε τις νέες υγειονομικές εξελίξεις και αυτές θα καθορίσουν εν πολλοίς και την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου μέχρι το επόμενο χρονικό ορόσημο που θα είναι το Πάσχα (αρχές Μαίου). Η σημερινή βραχυπρόθεσμη υποχώρηση ήταν αντανάκλαση και της ήπιας υποχώρησης των ευρωπαικών αγορών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 857,19 μονάδες με υποχώρηση κατά -0,36%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 43 ήταν ανοδικά και οι 66 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά -0,41% και ο δείκτης Mid Cap -0,34%. Στους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (0,18%) ενώ οριακές θετικές μεταβολες είχαν τα Ταξίδια-Αναψυχή (Aegean) και Τηλεπικοινωνίες. Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,95%), Πρώτων Υλών (-1,65%), Πετρελαίου (-1,38%). Το αγοραστικό ενδιαφέρον από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης επικεντρώθηκε στο δίδυμο ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στη ΔΕΗ και τον Μυτιληναίο. Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν ΜΙΓ, Τράπεζα Αττικής, Καμπάς (Reds) , ΕΛΓΕΚΑ
Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου
Το γεγονός της ημέρας ήταν η έκδοση 30ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, μία κίνηση που ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να ομαλοποιηθεί η καμπύλη επιτοκίων και να αντληθεί φρέσκο και φθηνό χρήμα από τις αγορές. Το επιτόκιο του 1,9% στα 30 χρόνια μοιάζει λογικό και μάλλον ελκυστικό. Ως γνωστόν όταν δανείζεται κάποιος με λήξη πολλά χρόνια μετά (περισσότερες δόσεις) θα πληρώσει περισσότερα χρήματα (αυξημένο επιτόκιο). Το αντίστροφο γίνεται στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!