Νέα
  • ΓΔ: 1440.52 +0.33%
  • Τζίρος: 53,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τι κερδίζει και τι χάνει από τη μη αναβάθμισή του από τη MSCI

Η μη αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν ήταν σίγουρα μία ευχάριστη εξέλιξη για τη Λεωφόρο Αθηνών, αφού πλέον θα πρέπει να περιμένει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι την επόμενη ετυμηγορία της MSCI. 

Tα στελέχη της αγοράς θεωρούσαν ότι η αύξηση της κεφαλαιοποίησης στο 45% του ΑΕΠ και η αύξηση του μέσου όρου ημερήσιων συναλλαγών πάνω από τα 100-110 εκατ. ευρώ θα αρκούσαν για να πάρει το χρηματιστήριο «προαγωγή». 

Όμως για την MSCI πρυτάνευσε η λογική του μικρού μεγέθους της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και κυρίως ότι οι συναλλαγές γίνονται ανάμεσα σε 10 εταιρείες συνολικά. 

Επίσης το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις διεθνείς εξελίξεις όπως είναι τα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων αγορών. Παραμένει ένα μικρό περιφερειακό χρηματιστήριο υψηλών προοπτικών. «Δεν είμαστε οι μικρότεροι των καλύτερων αλλά οι καλύτεροι των μικρών», όπως χαρακτηριστικά έλεγε την Παρασκευή , χρηματιστηριακός παράγοντας. Σύμφωνα με τους κανόνες της MSCI, για την ταξινόμηση της αγοράς θα πρέπει 5 μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας που είναι: ανώτατο όριο αγοράς 5,8 δισ. δολ. για την MSCI Europe και ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ. δολ.

Οι κεφαλαιακές ροές  σε επενδυτική βαθμίδα

Για τους παράγοντες που έχουν ζήσει τις εξελίξεις (θετικές και αρνητικές) του ελληνικού χρηματιστηρίου από την δεκαετία του ’90 , η μη αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά θυμίζει την περίοδο του 2001 που ενώ αναβαθμίστηκε λόγω ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το επενδυτικό ενδιαφέρον μειώθηκε γιατί βγήκε από τα ραντάρ των συγκεκριμένων funds που επένδυαν στις μικρές κεφαλαιαγορές χωρίς να μπει στα ραντάρ των μεγάλων funds.

Στις ανεπτυγμένες αγορές, το υπό διαχείριση ενεργητικό αγγίζει τα 52 τρισ.  δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές. Να σημειωθεί ότι τα “παθητικά” funds επενδύουν περίπου 88% στις ανεπτυγμένες και μόνο 12% στις αναπτυσσόμενες. Όπως ως αναδυόμενο το ελληνικό χρηματιστήριο απορρόφησε το 12-15% των κεφαλαίων που αντιστοιχούσαν σ’ αυτές τις αγορές, ενώ ως αναπτυγμένο θα απορροφήσει μόλις το 1-1,5% των κεφαλαίων. 

Επίσης, τα παθητικά κεφάλαια που συνδέονται με το καθεστώς των αναπτυγμένων αγορών αντιπροσωπεύουν μόνο το 14% των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ, δηλαδή είναι λιγότερο σημαντικά για τη συνολική εικόνα. Η επενδυτική βαθμίδα είναι αυτή θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών στο Χ.Α.

Η εβδομαδιαία εικόνα της αγοράς

Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν ότι ο τραπεζικός κλάδος δεν είχε σημαντικές ειδήσεις. Η αγορά έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό θετικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου, οι τράπεζες θα προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι στη διανομή μερισμάτων για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και ό,τι απομένει είναι η διάθεση του 17% του ΤΧΣ στην ΕΤΕ που θα γίνει στο δ’ τρίμηνο 2024 και βέβαια η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα από την συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας.

Οι αποκομίσεις υπεραξιών από τους ξένους επενδυτές δημιούργησαν μία εικόνα χρηματιστηριακής αδυναμίας που επηρέασε ολόκληρη την χρηματιστηριακή αγορά. Αντίθετα με την ‘νηνεμία’ στις τράπεζες, υπήρχε έντονη επιχειρηματική κινητικότητα στους μη χρηματοοικονομικούς κλάδους με αποκορύφωμα την πώληση της «Τέρνα Ενεργειακή»

Στόχος η επιστροφή προς τις 1.440 μονάδες

Για την Τρίτη, το σημαντικότερο είναι να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.440 μονάδες – επίπεδο που θα μπορεί να συντηρήσει το ανοδικό κανάλι όταν ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο. 

Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την μελλοντική άνοδο της αγοράς θα είναι κυρίως οι ξένες αγορές, οι οικονομικές εξελίξεις και οι επιχειρηματικές προσδοκίες.  Η αποκόμιση των υπεραξιών που δημιουργήθηκαν στο α’ εξάμηνο ήταν αυτό που πίεσε τις αγορές αλλά και αποκαθήλωσε τον Γενικό Δείκτη από τις 1.500 μονάδες προς τις 1.404 (χαμηλό περιόδου).

Πλέον έχει επανέλθει προς τις 1.420- 1.430 μονάδες όπου και εκτιμάται ότι θα παραμείνει μέχρι το τέλος μήνα . Η αγορά έχει δυναμική κυρίως από μη τραπεζικές μετοχές (Mυτιληναίος επέστρεψε προς τα 37 ευρώ, η ΔΕΗ πάνω από τα 11 ευρώ, η Jumbo προς τα 28 ευρώ) , ενισχύεται από τις διανομές μερισμάτων και έτσι αντισταθμίζεται η μεταβλητότητα των τραπεζών.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα