Προϋποθέσεις για μία ακόμη θετική χρηματιστηριακή συνεδρίαση διαμορφώνονται στην Ελλάδα αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές όπως διαφαίνεται από τις χθεσινές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά ενώ και οι μετοχές τεχνολογίας επέστρεψαν σε ανοδική κίνηση. Ο Dow Jones βρίσκεται προ των πυλών των 33.000 μονάδων και ο S&P 500 απέχει ελάχιστα από τις 4.000 μονάδες. Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές τροφοδοτούνται από το πακέτο των 1,9 τρισ. dολαρίων που ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική γερουσία και από τις ελπίδες που θα φέρει η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εμβολιασμού στο τέλος του α' εξαμήνου. Η αμερικανική οικονομία ποντάρει στην σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Στην Ευρώπη, το ράλι του γερμανικού DAX (οδηγείται προς τις 15.000 μονάδες) συμπαρασύρει και τα υπ;oλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια σε ανοδικά επίπεδα. Οι ευρωπαίοι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν στις μετοχές τις αποδόσεις που δεν μπορούν να τους δώσουν τα ομόλογα με τα αρνητικά επιτόκια. Επίσης έχει αυξηθεί ο εμβολιασμός σε όλα τα κράτη μέλη (ακόμη και παρά τις όποιες παρενέργειες) με αποτέλεσμα να βλέπουν άνοιγμα του τουρισμού στα κράτη μέλη στο τέλος του α' εξαμήνου.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έχει φτάσει στις 850 μονάδες με ένα ράλι τραπεζικών και μη τραπεζικών blue chips το τελευταίο διάστημα. Το ράλι δεν αφορά κλάδους αλλά επιλεκτικές μετοχές. Για παράδειγμα στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν κινήθηκαν όλες οι τραπεζικές μετοχές μαζί αλλά υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Εκτός από τις τράπεζες , την προηγούμενη εβδομάδα κυριάρχησε το σήριαλ ΓΕΚΤΕΡΝΑ- ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τις εναλλαγές θέσεων ανάμεσα σε βασικούς μετόχους και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η μετοχή της JUMBO έχει αφυπνιστεί και ξεπέρασε τα 15 ευρώ, η Motor Oil ξεκινά στις 17 Μαρτίου την έκδοση ομολογιακού ύψους 200 εκατ. Ευρώ, η Aegean βλέπει πως θα διαχειριστεί το κρατικό warrant, η μετοχή της Μυτιληναίος επανήλθε σε ανοδικό κανάλι όπως άλλωστε και η μετοχή της ΔΕΗ που ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία την έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 650 εκατ. Ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο των 3,875%. To δίδυμο ΟΤΕ και ΟΠΑΠ κινήθηκε πιο συντηρητικά την προηγούμενη εβδομάδα αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελούν τους στυλοβάτες της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αυξήθηκε πάνω από τα 65 εκατ. Ευρώ και υπήρχε και διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
Οι φόβοι της πανδημίας και των αποδόσεων των ομολόγων
Μπορεί να συνεχίζεται η χρηματιστηριακή ευφορία στις διεθνείς αγορές και στο ελληνικό χρηματιστήριο όμως οι φόβοι από την ανεξέλεγκτη πανδημία φαίνεται να στοιχειώνουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και την ελληνική οικονομία. Εάν χαθεί άλλο ένα τρίμηνο (Μάρτιος - Μάιος 2021) από την συνέχιση της πανδημίας τότε η ζημιά που θα πάθει η ελληνική οικονομία σε όλα τα επίπεδα (αναπτυξιακά, δημοσιονομικά, επενδυτικά) θα είναι μεγάλη και το 2021. Αυτό είναι κάτι που όλοι απεύχονται.
Σε ότι αφορά την απόδοση των ομολόγων, αυτή αποκλιμακώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά δεν παύει η - εκ νέου - ανοδική κίνηση να φοβίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τις τράπεζες. Η πορεία των αποδόσεων ήταν ευεργετική για την ελληνική οικονομία αλλά μπορεί να γίνει και καταστροφική αν αντιστραφούν οι καμπύλες επιτοκίων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!