Οι τιμές του χρυσού βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους από την γεωπολιτική αστάθεια και τις μακροοικονομικές προκλήσεις στις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες.Ταυτόχρονα, η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών του, ενώ η ανοδική τάση στα βασικά μέταλλα επίσης προσθέτει στον ανταγωνισμό του χρυσού ως επενδυτική επιλογή.
Ανηφόρα οι τιμές
Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 0,26% στα 2.431,42 δολάρια ανά ουγγιά, αφού είχε φτάσει το ρεκόρ των 2.449,89 δολαρίων τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,12% στα 2.435,50 δολάρια.
Τι ανησυχεί την αγορά
Οι ανησυχίες για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Fed για ομαλή προσγείωση της οικονομίας επηρεάζουν τις αποφάσεις ορισμένων επενδυτών.
Από την άλλη, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνέχισε την πτωτική του πορεία, αλλά πολλοί αξιωματούχοι της Fed παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την ταχεία μείωση των επιτοκίων.
Τα παγκόσμια διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια με φυσική υποστήριξη χρυσού (ETF) είδαν καθαρές εισροές 1 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή από τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Οι επενδυτές περιμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη, με το ασήμι να αυξάνεται κατά 1,15% στα 32,17 δολάρια ανά ουγγιά, φτάνοντας σε υψηλό 11 ετών στην τελευταία συνεδρίαση.
Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κυμαίνονται σήμερα περίπου στο 4,4%, έναντι κάτω του 2% την παραμονή της πανδημίας. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) νωρίτερα φέτος προέβλεψε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν περίπου στο 4% κατά την επόμενη δεκαετία.
Τα πρακτικά θα δώσουν περαιτέρω ενδείξεις για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας και τον πιθανό ρυθμό αλλαγών στα επιτόκια. Μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ρευστότητα στις αγορές, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του χρυσού ως επενδυτικό μέσο.
Η άνοδος του ασημιού αποδίδεται εν μέρει στην αυξημένη βιομηχανική ζήτηση και τη γενικότερη ανοδική τάση των μετάλλων. Παράλληλα, άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως η πλατίνα και το παλλάδιο παρουσιάζουν επίσης θετικές προοπτικές, λόγω των αυξανόμενων εφαρμογών τους στην τεχνολογία και τη βιομηχανία.
Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Συνολικά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αβεβαιότητα στις αγορές και οι μακροοικονομικές τάσεις θα συνεχίσουν να καθορίζουν την πορεία των τιμών των πολύτιμων μετάλλων στο προσεχές διάστημα. Η πολιτική της Fed, ειδικά όσον αφορά τα επιτόκια, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των επενδυτικών στρατηγικών και στην εξέλιξη των τιμών των μετάλλων.
Γιατί η μείωση των επιτοκίων θα επηρεάσει το Χρυσό
Σε περίπτωση που τον Ιούνιο του 2024, αλλά και μέσα στο έτος που διανύουμε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Fed αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, τότε ο χρυσός αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα μιας και είναι συνδεδεμένος τόσο με τις πληθωριστικές τάσεις που εμφανίζονται στις οικονομίες σε περιόδους αβεβαιότητας, όσο και με την πεποίθηση που διακατέχονται οι επενδυτές για το χρυσό, έχοντάς τον ως βασικό καταφύγιο σε δύσκολους οικονομικά καιρούς.
Αρχικά, πρέπει να σημειώσουμε πως μια ενδεχόμενη μείωση στα επιτόκια από τη Fed θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μειωμένο κόστος ευκαιρίας. Αυτό σημαίνει πως όταν τα επιτόκια μειώνονται, το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού μειώνεται επίσης, και αυτό διότι ο χρυσός δεν αποφέρει τόκους ή μερίσματα, επομένως, όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να κρατήσουν χρυσό αντί για χρεόγραφα που αποδίδουν τόκους.
Μειώνοντας τα επιτόκια η Fed συμβάλλει στην αύξηση της ρευστότητας καθώς κάνει το χρήμα πιο φθηνό και εύκολο να αποκτηθεί. Αυτή η αύξηση στη ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός, ως μέσο αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας.
Παράλληλα, τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να αποδυναμώνουν το δολάριο. Επειδή ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια, ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τον χρυσό φθηνότερο για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα, αυξάνοντας τη ζήτηση και τις τιμές του χρυσού.
Στο ίδιο μήκος κύματος, τα χαμηλότερα επιτόκια συχνά οδηγούν σε υψηλότερο πληθωρισμό. Ο χρυσός θεωρείται ως ένα ασφαλές καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού, έτσι οι επενδυτές στρέφονται προς τον χρυσό για να προστατεύσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, ανεβάζοντας την τιμή του.
Εν κατακλείδι, οι μειώσεις επιτοκίων συχνά γίνονται σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Σε τέτοιες περιόδους, οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους, όπως ο χρυσός, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης και της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!