Mακροοικονομικές εξελίξεις στο εξωτερικό - επικείμενη μείωση επιτοκίων – και εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα συντηρούν το θετικό κλίμα στο Χ.Α. Από τις 11 Απριλίου, ο ημερήσιος τζίρος δεν έπεσε ποτέ κάτω από 100 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, ήδη προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις. Αυτό που αναμένει η αγορά είναι η αναβάθμισή του ελληνικού χρηματιστηρίου το οποίο θα γίνει μέχρι το 2025. Αυτό είναι το νέο μεγάλο χρηματιστηριακό στοίχημα και δεν βρίσκεται μακριά. Για να συμβεί θα χρειαστεί να έχουμε και ταυτόχρονη αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αλλά και μία συνεχόμενη βελτίωση δεικτών χρέους και υψηλής ανάπτυξης.
►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Ισορροπία πάνω από τις 1.490 μονάδες με οριακή άνοδο
Υπέρβαση των 1.500 μονάδων
Έπιασε ενδοσυνεδριακά τον στόχο των 1.500 μονάδων ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή αλλά δεν κατάφερε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα να κάνει την υπέρβαση. Καταλύτες της ανόδου ήταν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές που ολοκλήρωσαν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α' τριμήνου (πλην της Attica Bank) και έδειξαν ότι ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την άνοδο και ποσοτικά και ποιοτικά (μειώσεις NPL's).
Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, είχαμε την συνέχιση της ανόδου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Titan, Coca Cola, Αegean και Autohellas, Cenergy και Μυτιληναίο και με θετικό πρόσημο και ο ΟΠΑΠ. Αξιοσημείωτη θετική ανάκαμψη είχαν οι υποδομές (Δ.Α.Α, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ) ως αποτέλεσμα διαφορετικών παραγόντων.
Στη λίστα των ανοδικών μετοχών δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και μία σειρά μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως και παράδειγμα Lavipharm, Φουρλής, Intralot, Intrakat, ΑVAX, Αλουμυλ, Profile, ΕΛΧΑ και καμμιά δεκαριά άλλες που εναλλάσονται που δείχνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον διαχέεται και στις χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις.
►Διαβάστε επίσης: Χ.Α.: Πέρασε, αλλά δεν έμεινε πάνω από τις 1500 μονάδες
Oι ξένες αγορές
Η παράλληλη θετική πραγματικότητα και οι προσδοκίες στις ξένες αγορές και στο ελληνικό χρηματιστήριο δημιουργούν ανοδική κίνηση. Το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι άμεσα εξαρτώμενο από τις ξένες αγορές (οι ξένοι επενδυτές κατέχουν περίπου το 65% της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών μετοχών και ειδικά στα ελληνικά blue chips) καθιστούν αναγκαία την παρακολούθηση των ξένων αγορών ως βασικό παράγοντα ανόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Από την στιγμή που οι ξένες αγορές κινούνται σε ιστορικά υψηλά, τότε θα συντηρεί και η άνοδος του Γενικού Δείκτη.
Ο Dow Jones έσπασε την Παρασκευή και τις 40.000 μονάδες, ο S&P 500 τις 5.300. Η μικρή διορθωση στην Ευρώπη την Παρασκευή, οφείλεται σε 'αποθέρμανση' των χρηματιστηρίων με αποκόμιση κερδών αλλά παρ' όλα αυτά οι δείκτες και οι μετοχές παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά
Mακροοικονομικές εξελίξεις
Τα μακροοικονομικά δεδομένα και ο πληθωρισμός επανέφεραν την αισιοδοξία στην Wall Street και η επικείμενη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ έφεραν τους αμερικανικούς και ευρωπαικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε ιστορικά υψηλά. Το μπαράζ θετικών αναγνώσεων από τα τρίμηνα των ελληνικών τραπεζών οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 13 ετών την εβδομάδα που πέρασε.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι από τις 11 Απρίλιου, ο μέσος ημερήσιος τζίρος δεν υποχώρησε ποτέ κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Αισιοδοξία για την φετινή χρήση
Τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία από το α’ τρίμηνο είναι άκρως υποστηρικτικά. Πέρα από τις τάσεις στην ζήτηση που καταγράφονται σε κλάδους σηματωρούς για την οικονομία (Τουρισμός, Κατασκευές, Λιανικό Εμπόριο) οι ενδείξεις για την εταιρική κερδοφορία διατηρούν την αισιοδοξία για την φετινή χρήση.
Όπως αναφέρει το τμήμα Ανάλυσης της BETA ΑΧΕΠΕΥ, σε ένα πρώτο δείγμα 15 εταιρικών ανακοινώσεων που είχαν δημοσιεύσει στοιχεία ως την Παρασκευή η αύξηση των καθαρών κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό α’ τρίμηνο προσεγγίζει το 30% στα 1,66 δις ευρώ με ισχυρή συνεισφορά από τον τραπεζικό κλάδο (1,09 δις ευρώ +38,4%).
Ο τζίρος των εμποροβιομηχανικών εταιριών είναι μεν οριακά αυξημένος κατά 1,8% (6,2 δις ευρώ) ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία τρέχει με 11,9% στα 1,13 δις ευρώ. Είναι ένα εξαιρετικό ξεκίνημα αν συνεκτιμηθεί ότι η κερδοφορία των εισηγμένων στο ΧΑ έρχεται από δύο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ.
O ΓΔ κερδίζει 15,26% από αρχές έτους με τον FTSE25 να καταγράφει άνοδο 15,23%, τον τραπεζικό 24,66% και την μεσαία κεφαλαιοποίηση να υπό αποδίδει με 6,65% κέρδη.
Το τελευταίο 8μηνο είχαμε 6 ανοδικούς και 2 σταθεροποιητικούς μήνες. H απόδοση του διαστήματος αυτού είναι 35% και μάλιστα χωρίς ουσιαστική διόρθωση κάτι που δείχνει ότι οι αγοραστές είναι μόνιμοι και οι πωλητές δύσκολα αποχωρίζονται την αγορά.
Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το καλύτερο είναι ότι όσο κινείται χωρίς υπερβολές δύσκολα μπορεί να αλλάξει μεσοπρόθεσμα τάση” αναφέρει στην εβδομαδιαία της ανάλυση η FAST Finance.
Τα αποτελέσματα που ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα είναι αυτά της ΕΛΧΑ η οποία θα προσπαθήσει να αυξήσει το free float της για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Χρηματιστηρίου, της LAVIPHARM, του Φουρλή, και τέλος της ΔΕΗ από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Η ΔΕΗ τεχνικά συνεχίζει να έχει επαφή με το επίπεδο λίγο κάτω από το 12 που αν καταφέρει να κατοχυρώσει μπορεί να κάνει την διαφορά στην τάση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!