Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα από το διπλό πολεμικό μέτωπο σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή - Πώς θα κινηθούν τράπεζες και blue chips

H παρατεταμένη διεθνής χρηματιστηριακή μεταβλητότητα θα παραμείνει στο προσκήνιο από τις γεωπολιτικές κρίσεις αλλά και εξαιτίας της έκθεσης του ΔΝΤ που αφορά στο παγκόσμιο χρέος.

Μία νέα παράμετρος που ουσιαστικά θα πρέπει να την λάβουν υπόψιν οι κυβερνήσεις σε ότι αφορά στον δανεισμό τους, δηλαδή τα ομόλογα. Κάθε αντίκτυπος στα ομόλογα προκαλεί ανισορροπίες και στις αγορές μετοχών.

Η έκθεση του ΔΝΤ είναι μάλλον θετική για το ελληνικό χρέος (εκτιμά ότι θα μειωθεί μέχρι το 135% μέχρι το 2029) αλλά σε χρηματιστηριακό επίπεδο, εάν έρθει κάποια διεθνής διόρθωση (ας μην ξεχνάμε ότι είναι σε ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί και ευρωπαικοί δείκτες) το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. 

Σε ότι αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι δύο πόλεμοι εντός και κοντά στην Ευρώπη, δηλαδή Ουκρανία και Μέση Ανατολή, φαίνεται ότι δημιουργούν “χρηματιστηριακή νευρικότητα” μεν αλλά όχι πιέσεις δε όπως δείχνει η πορεία των ευρωπαικών χρηματιστηριακών δεικτών τους τελευταίους δύο μήνες.

►Διαβάστε επίσης: Χ.Α.: Συνεδρίαση “δύο ταχυτήτων” - Από τον φόβο στην άνοδο

Εβδομαδιαία μεταβλητότητα

Η εβδομάδα που μας πέρασε είχε όλες τις αποχρώσεις των μεταβολών. Από την διόρθωση κάτω από τις 1.360 μονάδες μέχρι την άνοδο στις 1.390 μονάδες, οι μεταβολές του Γενικού Δείκτη ήταν έντονες.

Το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας ήταν ότι διαφοροποιήθηκαν οι αντιδράσεις των τραπεζικών μετοχών σε σχέση με τα μη τραπεζικά blue chips. H εβδομαδιαία μεταβολή ήταν (-0,57%) και η απόδοση του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου έχει περιοριστεί στο 7,7%.

Σε ορίζοντα β' τριμήνου, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου, υπάρχει το πολιτικό ρίσκο των Ευρωεκλογών αλλά εκτιμάται ότι θα ισοσταθμιστεί από την θετική πορεία αρκετών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης έχει ως στόχο να επιστρέψει πάλι προς τις 1.430 μονάδες σε περίπτωση ανόδου ή να κρατήσει τις ισχυρές στηρίξεις των 1.380 μονάδων σε περίπτωση πλαγιολίσθησης.

►Διαβάστε επίσης: Χ.Α.: Κινείται καθοδικά προς τις 1.370 μονάδες - Βουλιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι τραπεζες και τα υπόλοιπα blue chips

Ο τραπεζικός δείκτης και την προηγούμενη εβδομάδα είχε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες πιέσεις (-1,88% εβδομαδιαίως) με την Eurobank και την ΕΤΕ να έχουν κάποιες σταθερότερες συμπεριφορές.

Το σενάριο των μερισμάτων είναι αυτό που απασχολεί τους ξένους επενδυτές και αυτό απαιτεί την έγκριση μέσα στην εβδομάδα από τον SSM.

Σε αντίθεση με την μεταβλητότητα των τραπεζικών μετοχών, η προηγούμενη εβδομάδα έδωσε αυξημένες τοποθετήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια κυρίως, σε μετοχές που είτε έχουν ανοδικά αναπτυξιακά μεγέθη, είτε θα μοιράσουν αυξημένα μερίσματα, είτε έχουν έντονη επιχειρηματικότητα.

Ενδεικτικά από τα οικιακά-προσωπικά προιόντα κινήθηκαν ανοδικά και η Jumbo και ο ΟΠΑΠ.

Ο Μυτιληναίος ήταν ο κερδισμένος από τις βιομηχανικές και επέστρεψε πάνω από τα 37 ευρώ. Στον ίδιο κλάδο, πολυ δυνατό 'φίνις' την προηγούμενη εβδομάδα έκανε η CENERGY.

Στον 'καλοκαιρινό' χώρο τουρισμού και μεταφορών, η Aegean ανακοίνωσε και επιχειρηματικά ανοίγματα προς Ανατολάς και ετοιμάζεται για υψηλή κερδοφορία και στο α' τρίμηνο αλλά και στο β και γ' τρίμηνο 2024. 

Σε ιστορικά  υψηλά μεγεθών κινείται και η Autohellas από τον κλάδο. Ο ΟΤΕ δείχνει ότι επιστρέφει προς τα 14 ευρώ και η τεχνική εικόνα της μετοχής ήταν καλή. Σταθερά υψηλά αποτελέσματα περιμένουμε από τα δύο διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και Motor Oil) που θα έχουν υψηλά περιθώρια διύλισης και στο α' τρίμηνο.

Στις ενεργειακές μετοχές, ξεχώρισαν η ΔΕΗ και η Τέρνα Ενεργειακή. Η μετοχή της Lamda Development ανέκαμψε μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας σχετικά με πωλήσεις ακινήτων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η στροφή θεσμικών χαρτοφυλακίων προς μετοχές υποδομών όπως ο ΑΔΜΗΕ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και η ΕΥΔΑΘ. Τέλος παραμένουν στο προσκήνιο οι μετοχές τεχνολογίας όπως η Epsilon Net, η Quest , η Q&R, η Profile και κυρίως η ΙΝΤΡΑΛΟΤ που προχωρά σε νέες επιχειρηματικές κινήσεις στο εξωτερικό.

Ρεκόρ κερδοφορίας στις ελληνικές εισηγμένες το 2023

Ως τώρα στο 46% των εταιριών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δις ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δις ευρώ ενώ τα

ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δις ευρώ. Η απόσταση για τα ιστορικά υψηλά είναι 820 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και 300 εκατ. ευρώ για την καθαρή κερδοφορία ενώ οι εταιρίες σημαντικού ειδικού βάρους που δεν έχουν ανακοινώσει είναι οι ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΒΑΞ και Καρέλιας εκτιμάται με βάση τις επιδόσεις του εννεαμήνου και του εξαμήνου ότι θα υπερκαλύψουν την διαφορά.

Πέρα από τα ρεκόρ επιδόσεων είναι εξίσου εντυπωσιακή η κατανομή των κερδοφόρων εταιριών: Το 94% των εταιριών που έχουν ανακοινώσει είναι κερδοφόρες ενώ μόλις 6% -δηλαδή 4 εταιρίες- είναι ζημιογόνες.

Και σε αυτή την μέτρηση βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό πλήθους κερδοφόρων εταιριών στο σύνολο του ΧΑ με προηγούμενο σημείο αναφοράς το 83% για τις χρήσεις 2003 και 2004.

Έμφαση στα εταιρικά αποτελέσματα

Τα εταιρικά αποτελέσματα (στο εξωτερικό πλέον ανακοινώνουν αποτελέσματα α' τρίμηνου 2024) αλλά και με παράλληλη επικέντρωση στις γεωπολιτικές εξελιξεις θα κινηθούν οι αγορές την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ατζέντα της BETA ΑΧΕΠΕΥ

Συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στις εταιρίες τεχνολογίας με κυριότερες αυτές των. Verizon Communications (22/04), General Electric, General Motors, Pepsico, Philip Morris, Tesla, Visa, Spotify (23/04) AT&T, Boeing, CME, Ford, IBM, Meta, (24/04) Merck, Google, Intel, Microsoft, Snap (25/04) και Exxon, Chevron (26/04).

Σε μάκρο επίπεδο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ (25/04) και τον δείκτη αποπληθωρισμού με εκτίμηση 2,7% για τον δομικό και 2,6% για τον ονομαστικό δείκτη.

Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα οι εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα του 2023 την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι Alpha Trust, Πλαστικά Θράκης, Ιντρακατ (23/04), CNL Capotal (24/04) Space Hellas, ΕΥΔΑΠ (25/04) Mermeren και Intertech (26/04).

Ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε και το πρώτο αποτέλεσμα α’ τριμήνου που θα αφορά τα βασικά μεγέθη κερδοφορίας της Σαράντης (24/04) και της Μυτιληναίος (25/04)

Κατά τα λοιπά κομμένη από το μέρισμα χρήσης την Δευτέρα θα είναι η μετοχή της Autohellas (€0.70) ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ