Υπεραμύνθηκε στην στρατηγική της εισόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές και ανακοίνωσε τις αλλαγές στην ελεύθερη διασπορά (free float) η διοίκηση του χρηματιστηρίου κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η ελεύθερη διασπορά σε συνδυασμό με την κεφαλαιοποίηση των εισηγμενών είναι βασικός όρος για την ενίσχυση του χρηματιστηρίου και είσοδό του στην αναπτυγμένες αγορές.
Το χρηματιστήριο σφίγγει τις προϋποθέσεις για αύξηση της ελεύθερης διασποράς βάζοντας κριτήρια διασποράς για την είσοδο στην Κύρια Αγορά, την Επιτήρηση μετοχών με χαμηλή διασπορά, την Αναστολή διαπραγμάτευσης και την διαγραφή τους από το Χ.Α σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Προσπάθεια σταθεροποίησης και ανόδου από τις 1.380 μονάδες
Η πορεία της αγοράς στο α' τρίμηνο – Χρηματικές διανομές ρεκόρ το 2023
Ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση της αγοράς στο α' τρίμηνο 2024, τονίζοντας ότι η κεφαλαιοποίηση έφτασε στα 98,4 δισ. Ευρώ στο τέλος του α' τριμήνου αυξημένη κατά 12% ενώ η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυξήθηκε κατά 12,5%. Σημαντική ήταν αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών (κατά 80%) στα ελληνικά ομόλογα στο α' τρίμηνο.
Οι χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων) ανέρχονται σε 3,3% για το σύνολο της αγοράς ή 5,2% ανάμεσα στις εταιρείες που θα μοιράσουν μέρισμα ή θα κάνουν επιστροφή κεφαλαίου.
Οι ξένοι επενδυτές στο τέλος του α' τριμήνου διαμορφώθηκαν στο 65,6% της κεφαλαιοποίησης ενώ είχαμε εισροές κεφαλαίων ύψους 685 εκατ. Ευρώ. Οι μερίδες των επενδυτών έφτασαν στις 26.409 (μ.ο ενεργών μερίδων) αυξημένος κατά 5,3%.
►Διαβάστε επίσης: Χ.Α: Eπιστροφή αγοραστών και άνοδος του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες
Η μετάταξη του Χ.Α στις Αναπτυγμένες Αγορές
Ο κ. Κοντόπουλος αντιτάχθηκε στην πρόσφατη έκθεση της JP Morgan (δηλώνοντας άγνοια για τον τρόπο που αξιολόγησαν οι αναλυτές της) και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι υπάρχει η προσδοκία για καλύτερες αποτιμήσεις για τις εισηγμένες εταιρείες, αυξημένη προσβαση της αγορας στην επενδυτική κοινότητα , μείωση της μεταβλητότητας και αύξηση της ρευστότητας.
Η διαδικασία μετάβασης στις αναπτυγμένες αγορές είναι 1,5-2 χρόνια. Απαιτείται η εκπλήρωση ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, ανακοίνωση ένταξης σε watch list και μετά θα ανακοινωθεί η ημερομηνία οριστικής ένταξης.
Αυτό που τονίστηκε είναι ότι η μετάταξη του Χ.Α δεν θα γίνει ταυτόχρονα απ' όλους τους οίκους αξιολόγησης. Σε ότι αφορά τους επενδυτικούς οίκους αξιολόγησης, το ελληνικό χρηματιστήριο θα πληροί μέσα στο 2024 τους όρους της S&P Dow Jones που είναι η επενδυτική βαθμίδα, η εκπλήρωση κριτηρίων (κεφαλαιοποίησης, ελεύθερης διασποράς και εμπορευσιμότητας) και στο μέγθος και ρευστότητας της αγοράς. Κοντά είμαστε και στον MSCI αλλά θα πρέπει να διορθώσουμε τις προυποθέσεις για φορολογικές ρυθμίσεις για τον δανεισμό μετοχών (stock lending) και short selling.
Για το διάστημα που θα είμαστε στη watch list (1,5-2 χρόνια), το Χρηματιστήριο Αθηνών θα θεωρείται ως αναπτυγμένη και αναδυόμενη αγορά από μερίδες επενδυτών. “Οι επενδυτές δεν τοποθετούνται όλοι μαζί στην αρχή ή στο τέλος της διαδικασίας” διευκρίνησε ο κ. Κοντόπουλος. “Οι εισροές κεφαλαίων σε βάθος χρόνου αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από τις εκροές που ενεργοποιούνται κατά την μετάταξη” επεσήμανε.
Τέλος θα υπάρχουν τεχνικές και ρυθμιστικές βελτιώσεις στην πορεία προς την αναβάθμιση, όπως η βελτίωση της τεχνικής υποδομής του Χ.Α με στόχο την μείωση του χρόνου απόκρισης συναλλαγών και η αλλαγή του συστήματος υπολογισμού κινδύνου της εκκαθάρισης συναλλαγών.
Η διαφωνία με την JP Morgan
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γ. Κοντόπουλος ουσιαστικά διαφώνησε με την τελευταία έκθεση της JP Morgan (αφήνοντας αιχμές περί πιθανών συμφερόντων του αμερικανικού οίκου να θέλει την ελληνική αγορά στις αναδυόμενες) ενώ σε ότι αφορά την ελεύθερη διασπορά των εισηγμένων, τα νέα μέτρα αφ' ενός είναι επιεικότερα έναντι αυτών που είχαν προβλεφθεί τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2023 και ανάμεσά τους περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις που μία μετοχή θα μπαίνει σε επιτήρηση, αναστολή διαπραγμάτευσης και διαγραφή από το Χ.Α.
Σε ότι αφορά την διαδικασία αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου, τόνισε ότι θα μπει στην watch list και θα χρειαστεί 1,5-2 χρόνια πριν αναβαθμιστεί. Στο διάστημα αυτό θα γίνονται εισροές και εκροές κεφαλαίων τόσο από τα passive funds όσο και τα active funds που είναι τοποθετημένα σε αναδυόμενες και αναπτυγμένες αγορές.
Oι αλλαγές στον κανονισμό Κύριας Αγοράς
Οι αλλαγές στον κανονισμό Κύριας Αγοράς σχετίζονται με την ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς μεσα από την ύπαρξη εταιρειών με μεγάλο free float, προσέλκυση νέων εταιρειών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας και δημιουργίας ενός πιο ελκυστικού προφίλ για τις εισηγμένες εταιρείες.
Προυποθέσεις εισαγωγής εταιρείας στην Κύρια Αγορά
- Η ελάχιστη κεφαλαιοποίηση εισαγωγής να είναι 40 εκατ. Ευρώ για την Κύρια Αγορά
- Καταργούνται τα κριτήρια κερδοφορίας
- Καταργείται το απαιτουμενο φορολογικό πιστοποιητικό.
Ο έλεγχος επάρκειας διασποράς θα γίνεται 2 φορές το χρόνο (κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο)
Η διασπορά θα θεωρείται επαρκής όταν :
- Eίναι τουλάχιστον 25% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 200 εκατ. Ευρώ
- Τουλάχιστον 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 200 εκατ. Ευρώ
Σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς θα παρέχεται προθεσμία 6+6 μηνών για αποκατάσταση.
Κατηγορία ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ
- Η μη τήρηση επαρκούς διασποράς σε συνεχή βάση προστίθεται ως νέο κριτήριο υπαγωγής στην κατηγορία Επιτήρησης, διευκρίνησε ο κ. Κοντόπουλος.
- Περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μίας εταιρείας στη Κατηγορία Επιτήρησης στα 2 έτη
- Ο χρόνος παραμονής μίας μετοχής σε καθεστώς διαπραγμάτευσης ορίζεται σε 1 έτος
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Το χρηματιστήριο θα μπορεί να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση μίας μετοχής και στις εξής περιπτώσεις:
- Όταν οι μετοχές παραμένουν στην κατηγορία επιτήρησης για πάνω από 2 έτη
- Όταν η διασπορά μετοχής παραμείνει κάτω από 10% μετά την παρέλευση των προθεσμιών που θέτει ο κανονισμός (6+6 μήνες)
- Όταν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί σε ερώτημα του Χρηματιστηρίου εντός προθεσμίας ή όταν το Χρηματιστήριο κρίνει ότι η απάντηση δεν είναι πλήρης , επαρκής και τεκμηριωμένη.
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Μετοχές θα διαγράφονται μετά το πέρας των 6 μηνων που βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης εν αντιθέσει με τους 18 μήνες. Επίσης δίνεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας των 6μηνών για ένα ακόμη εξάμηνο κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη. Επίσης θα διαγράφονται οι μετοχές που έχουν τεθεί σε αναστολή επειδή η διασπορά είναι μικρότερη του 10%. Τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα του Χρηματιστηρίου να μεταφέρει τις μετοχές μίας εταιρείας από την Κύρια Αγορά σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Στη νέα κατηγορία θα επιτρέπεται η διενέργεια συναλλαγών μόνο από επαγγελματίες επενδυτές και ιδιώτες πελάτες και για ελάχιστο ποσό επένδυσης 100 χιλ. Ευρώ. Στόχος είναι η διευκόλυνση της εισαγωγής νέων χρηματοπιστωτικών μέσων όπως Eurobonds.
Σε ότι αφορά την Εναλλακτική Αγορά , έχει κατατεθεί αίτηση αναγνώρισής της ως SME Growth Market.
Eπενδυτικά road shows : Προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδυτών
Σε ότι αφορά τα roadshows 2024 θα γίνει νέα προσπάθεια προβολής των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στους ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές. Θα πραγματοποιηθούν σε 3 ευρωπαικές πόλεις. Στις 22 Μαίου στη Φραγκφούρτη, στις 6 Ιουνίου στο Παρίσι και στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.
Για τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το επόμενο road show θα είναι στις 3 Οκτωβρίου 2024 στο Παρίσι (διοργανωτής η Societe Generale) και στις 2-3 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο , διοργανωτής η Morgan Stanley.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!