Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α: Περίοδος συσσώρευσης και «χρηματιστηριακής περισυλλογής» μέχρι το Πάσχα

Για 2-3 εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο συσσωρεύει μεταξύ 1.400 - 1.430 μονάδες αδυνατώντας να βρει ανοδική κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι οι ξένες αγορές (δείκτες) δημιουργούν ιστορικά υψηλά. Για το ελληνικό χρηματιστήριο, η έλλειψη momentum είναι αποτέλεσμα 4 βασικών παραγόντων:

  1. Προεξόφληση θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων
  2. Στασιμότητα για βασικά μακροοικονομικά μεγέθη και κλάδους
  3. Ράλι στις ξένες αγορές που στρέφει εκεί το επενδυτικό ενδιαφέρον
  4. Έλλειψη νέου οικονομικού αφηγήματος και εμφάνιση πολιτικής μεταβλητότητας λόγω ευρωεκλογών.

Σε ότι αφορά στα εταιρικά αποτελέσματα, η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ότι είμαστε σε χρονιά υψηλής κερδοφορίας και μερισματικών αποδόσεων και έχει ενσωματώσει τις προσδοκίες της από το προηγούμενο ράλι (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου). 

Ουσιαστικά ούτε οι εκθέσεις των ξένων οίκων ούτε οι εγχώριες εκθέσεις εντυπωσιάζουν τους επενδυτές που αναζητούν νέα στοιχεία-αφηγήματα προκειμένου να τοποθετηθούν ή να επανατοποθετηθούν σε μετοχές.

►Διαβάστε επίσης: Διορθωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α.

Τα αποτελέσματα Α τριμήνου 2024

Εάν κάτι μπορεί να διαφοροποιήσει τις τάσεις είναι τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2024 τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο πριν το ελληνικό Πάσχα και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Μαίου ή αρχές Ιουνίου.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Moody's και η μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά έδειξε ότι υπάρχουν 'πράγματα να γίνουν' προκειμένου να αλλάξει το status της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, βλέπουμε και στις εκθέσεις του ΙΟΒΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος ότι υπάρχει υστέρηση σε θέματα κατανάλωσης και σε θέματα επενδύσεων.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν χαμηλότερος απ' ότι αναμενόταν στο δ' τρίμηνο (κυρίως λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία) αλλά σε κάθε περίπτωση η αγορά περιμένει καλύτερους ρυθμούς στο α' τρίμηνο 2024.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι το ράλι στις ξένες αγορές, απορροφά τα επενδυτικά κεφάλαια στα 'πάρτι' των μεγάλων χρηματιστηρίων  και όχι στις μικρές περιφερειακές αγορές.  Αυτό γίνονταν πάντα , αυτό γίνεται και τώρα.

Η μείωση των ημερήσιων τζίρων, δείχνει ότι έχει φρενάρει λιγάκι η ροή ξένων κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

Επίσης θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι πολλές χρηματιστηριακές κινήσεις (placement ΤΧΣ σε μετοχές Πειραιώς, εταιρικά ομόλογα τραπεζών, αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων) που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Μάρτιο δημιούργησαν ανακατατάξεις στις ροές κεφαλαίων για την χρηματιστηριακή αγορά.

Ποιές μετοχές πρωταγωνίστησαν την προηγούμενη εβδομάδα

Στις τραπεζικές μετοχές κατά την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ήπιες μεταβλητότητες σε ότι αφορά την πορεία τους αφού σε κάθε διορθωση ακολουθούσαν αγοραστές.

Στα μη τραπεζικά blue chips , είχαμε διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε μετοχές ενέργειας (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή), κατασκευαστικές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιντρακάτ), διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Motor Oil) , προσωπικά-οικιακά προιόντα (Jumbo, ΟΠΑΠ), βιομηχανικές (Mυτιληναίος, Cenergy),τεχνολογικές (Intralot, Εpsilon Net, Quest, Profile), υποδομές (ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ενώ ανέκαμψαν ο ΟΤΕ και η Coca Cola HBC και συνέχισε ανοδικά και ο Titan.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η εβδομαδιαία μεταβολή δεν ήταν πολύ μεγάλη (0,22%) αλλά διαμορφώθηκε έτσι κυρίως από τις αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στα blue chips.

►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Μετά τη βύθιση λόγω Moody’s ήρθε η ανάκαμψη

Tεχνική εικόνα της αγοράς – ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την συσσώρευση του σε στενή επαφή με τα υψηλά 13 ετών. Η επιστροφή πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών ενισχύει την αισιόδοξη ετυμηγορία των δεικτών, πλέον ο μόνος δείκτης ο οποίος διατηρεί σήμα πώλησης είναι ο MACD το οποίο δεν έχει ακόμα «πληρώσει» κάποια αξιόλογα χαμηλότερα επίπεδα από την ενεργοποίηση του, η δε ανάλωση χρόνου έχει καταστήσει οριακή την αξιοπιστία του.

Ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά στην ωρίμανση της επόμενης εκτόνωσης τιμών, με τους αγοραστές να αποκτούν εκ νέου το πάνω χέρι. Ζητούμενο παραμένουν οι συναλλαγές οι οποίες αν και έχουν βελτιωθεί θεαματικά σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν προοδευτική συρρίκνωση μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς της Τρ. Πειραιώς.

Η εποχική επιφυλακτικότητα που συνδέεται με τις συνεχόμενες αργίες που έχει η αγορά μπροστά της ενδεχομένως να μεταθέσουν τις όποιες αποφασιστικές διαγραμματικές εξελίξεις για την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πλάγιες κινήσεις χαμηλού εύρους και συναλλαγών πιθανότατα να αποτελέσουν το επικρατέστερο μοτίβο κίνησης του Γενικού Δείκτη ως το τέλος του μήνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ