Αντίθετες τάσεις σε Αμερική και Ευρώπη
Τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό φαίνεται ότι προβληματίζουν τους αναλυτές και τους επενδυτές και έτσι αποτελούν αφορμή για ρευστοποιήσεις κατά την έναρξη των αμερικανικών αγορών. Ταυτόχρονα έχουμε σήμερα την τριπλή λήξη των συμβολαίων (triple witching) και έτσι είναι λογική η πίεση στους υποκείμενους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Λίγο μετά την έναρξη των συνεδριάσεων, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,15%), ο S&P 500 κατά (-0,36%) και ο Nasdaq κατά (-0,57%).
Ουσιαστικά τα στοιχεία είναι μία αφορμή για ‘αποθέρμανση’ των χρηματιστηριακών αγορών μετά το ράλι τους σε ιστορικά υψηλά.
Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές αγορές μέχρι τις 17.00 ώρα Ελλάδος συνέχιζαν ανοδικά και προς νέα υψηλά. Ο γερμανικός DAX βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των 18.000 μονάδων (άνοδο 0,4%), ο γαλλικός CAC συνεχίζει με άνοδο 0,58% και ο ιταλικός MIB έχει άνοδο 0,49%
Ελληνικό χρηματιστήριο : Πέρασε τον ‘κάβο’ της μίνι διόρθωσης και κινήθηκε πάνω από τις 1.420 μονάδες εν αναμονή της αξιολόγησης της Moody’s.
Για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπάρχει σήμερα το βράδυ η αξιολόγηση από την Moody’s που μπορεί να δώσει τάση. Η Moody’s είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που δεν μας έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα μέχρι στιγμής. Επίσης έχουμε και το κλείσιμο των 3 δεικτών παραγώγων που αύξησαν τη μεταβλητότητα.
Με αυξημένη μεταβλητότητα ανάμεσα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και αντίρροπες τάσεις, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 1.416 μονάδων (χαμηλό ημέρας) και των 1.426 μονάδων (υψηλό ημέρας). Στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε στις 1422,03 μονάδες με άνοδο 0,31%. Η αξία συναλλαγών, διαμορφώθηκε στα 358 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing στον FTSE Russell.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν φαίνεται ότι υπάρχει ισορροπία μεταξύ ανοδικών και πτωτικών. Οι αντίρροπες τάσεις ήταν κυρίως στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στα μη χρηματοοικονομικά blue chips.
Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips ξεχώρισε η άνοδος σε ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo, Intrakat, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ , Cenergy, Coca Cola.
Πτωτικά κινήθηκε η Τέρνα Ενεργειακή, το ΔΑΑ, η Motor Oil, η Aegean και από τις τράπεζες η Πειραιώς.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,28% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,06%. Ανοδο κατέγραψαν οι τράπεζες (0,26%) και οι κλάδοι των Τροφίμων-ποτων (3,56%) με την Coca Cola να ξεπερνά τα 29 ευρώ , τα βιομηχανικά προϊόντα λόγω Cenergy και Μυτιληναίου, οι τηλεπικοινωνίες λόγω OTE.
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Πειραιώς , Eurobank, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Jumbo.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!