Έντονα καθοδική και σπάζοντας ενδοσυνεδριακά τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι λόγοι της βίαιας διόρθωσης ήταν αφ' ενός η αποκόμιση κερδών από την προηγούμενη άνοδο και αφ' ετέρου οι εξωγενείς πιέσεις, δηλαδή οι έντονες ρευστοποιήσεις στα ξένα χρηματιστήρια.
Το απογοητευτικό της σημερινής συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η παντελής έλλειψη στήριξης της αγοράς από θεσμικά χαρτοφυλάκια και εγχώριους επενδυτές.
Το ζητούμενο είναι να καταφέρει να ισορροπήσει ξανά πάνω από τις 1.400 μονάδες προκειμένου να δημιουργήσει βάσεις ανόδου σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η επόμενη στήριξη διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1.380 μονάδων αλλά εάν κινηθεί προς τα εκεί θα έχει αναιρεθεί όλο το θετικό σενάριο του α' τριμήνου.
Στο χαμηλό ημέρας στις 1.391,26 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1391,26 μονάδες (-2,51%) που ήταν το χαμηλό ημέρας. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 291 εκατ. Ευρώ και με τις μετοχές της Πειραιώς που εισήλθαν στην αγορά από το placement του ΤΧΣ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-2,68%) ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) με -2,55%.
Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευάλωτες στις ρευστοποιήσεις (κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια στην αρχή αλλά ακολούθησαν και Έλληνες θεσμικοί και ιδιώτες) και υποχώρησαν κατά -2,28%.
Σημαντική πτώση και στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (-1,31%) λόγω και της διαπραγμάτευσης των μετοχών από το placement.
Υποχώρησαν επίσης έντονα οι πετρελαϊκές (-3,72%), οι Πρώτες ύλες (-3,68%) και οι τηλεπικοινωνίες (-2,95%). Yποχώρηση χωρίς αντίσταση είχαν τα περισσότερα δεικτοβαρή blue chips αλλά και μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης
Ξένες αγορές: Έντονες διορθωτικές κινήσεις σε Αμερική και Ευρώπη
Η έντονη υποχώρηση των αμερικανικών δεικτών αποδίδεται κυρίως σε μακροοικονομικά δεδομένα που δεν ικανοποιούσαν τους επενδυτές.
Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν ξεκινήσει νωρίτερα (10 το πρωί ώρα Ελλάδος) με έντονες πιέσεις που αποδόθηκαν κυρίως στην αποκόμιση κερδών και στην γενικότερη 'αποθέρμανση' των αγορών.
Ας μην ξεχνάμε ότι και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ιστορικά υψηλά σε πολλά χρηματιστήρια στην Ευρώπη.
Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,28%), ο S&P 500 (-0,23%) και ο Nasdaq (-0,13%).
Στις ευρωπαϊκές αγορές οι πιέσεις ήταν εντονότερες με τον γερμανικό DAX να πιέζεται (-0,67%) αλλά να παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά του, ο γαλλικός CAC (-0,44%), o ιταλικός ΜΙΒ (-0,61%) και ο Eurostoxx 50 να υποχωρεί κατά (-0,86%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!