«Κουρασμένο» έδειξε το ελληνικό χρηματιστήριο μέσω των δεικτοβαρών μετοχών κατά την προηγούμενη εβδομάδα με τους όγκους συναλλαγών να παραμένουν σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ αλλά οι περισσότερες μετοχές είτε να υποχωρούν οριακά είτε να μην μπορούν να δείξουν σταθερή ανάκαμψη.
Η σταθεροποίηση (εβδομαδιαία άνοδος 0,56%) του Γενικού Δείκτη ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές που βρέθηκαν και πάλι σε ιστορικά υψηλά (έως και εξωπραγματικά) επίπεδα λόγω της ανόδου των τεχνολογικών μετοχών κυρίως.
To γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν ακολούθησε τη δυναμική των ξένων αγορών μπορεί να θεωρηθεί και ως θετικό εάν δεχθούμε ότι έχει δημιουργηθεί πάλι ένα μικρό discount των ελληνικών (δεικτοβαρών) μετοχών σε σχέση με τις ομοειδείς μετοχές των ξένων χρηματιστηρίων.
Πρώτη και ισχυρή στήριξη στις 1.400 μονάδες
Σε περίπτωση που οι ελληνικές μετοχές συνεχίσουν την μεταβλητότητα και την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου (είναι φυσιολογικό και λόγω των συμβολαίων παραγώγων) οι 1.400 μονάδες παραμένουν η πρώτη και ισχυρή στήριξη για τον Γενικό Δείκτη.
Στον αντίποδα εάν έχουμε κάποια ανοδική κίνηση η αντίσταση βρίσκεται στις 1.430-1.435 μονάδες. Πάντως, το θετικό αφήγημα για το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει τελειώσει και οι παράγοντες της αγοράς είναι αισιόδοξοι για το α’ εξάμηνο.
Νέα stories
Η αγορά χρειάζεται νέα stories που να τροφοδοτήσουν την άνοδο. Μετά από μία μέτρια έναρξη συνεδρίασης, οι πωλητές στις τράπεζες πήραν το πάνω χέρι και οδήγησαν το ελληνικό χρηματιστήριο σε μία νέα υποχώρηση. Οι ξένοι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα περισσότερα θετικά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και βέβαια όταν υπάρχει το μεγάλο πάρτι στα μεγάλα χρηματιστήρια, ουδείς ασχολείται με τα «παραρτήματα».
Πιέσεις στις τράπεζες
Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε κλοιό ρευστοποιήσεων κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης εβδομάδας με πωλητές και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό.
Ίσως τα θέματα που ενέσκηψαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας σχετικά με την δυνατότητα ή μη διανομής μερίσματος, ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC), οι καθυστερήσεις των τιτλοποιήσεων και ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ μάλλον λειτούργησαν αρνητικά για τις μετοχές και τον Γενικό Δείκτη.
Η υποχώρηση αυτή αντισταθμίστηκε από την άνοδο μη χρηματοοικονομικών blue chips όπως η Coca Cola, η Titan Int, η Jumbo, η Ιντρακατ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ ενώ εντυπωσιακή μεταβλητότητα έδειξε η μετοχή του ΟΤΕ καθώς μετά την υπέρβαση των 14 ευρώ υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα.
To Placement της Πειραιώς
Το μεγαλύτερο νέο δεδομένο που περιμένει η αγορά είναι το placement της Πειραιώς με το ενδιαφέρον τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό να είναι πολύ μεγάλο. Ενδεχομένως κάποιες μικροδιορθώσεις στα χαρτοφυλάκια να πραγματοποιηθούν από θεσμικά χαρτοφυλάκια προκειμένου αφ’ ενός να καταγράψουν τα κέρδη που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής και αφ’ ετέρου να τοποθετηθούν στo placement της Πειραιώς.
Το ξεκαθάρισμα του θέματος των μερισμάτων, της αναβαλλόμενης φορολογίας και των υπόλοιπων ποσοτήτων των NPEs των ελληνικών τραπεζών (παραμένουν πολύ υψηλότερα των ευρωπαϊκών τραπεζών) είναι παράγοντες που μπορούν να αναθερμάνουν τη ζήτηση για τις τράπεζες.
Τα μη χρηματοοικονομικά blue chips
Σε ό,τι αφορά στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, είναι ευχάριστο που είδαμε την «αφύπνιση» της μετοχής του ΟΤΕ (παρά τις όποιες διορθώσεις) που έδειξε ότι εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα ανόδου της αγοράς, ο Τιτάνας Int δέχθηκε εισροές από ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων του, η Coca Cola HBC προσεγγίζει τα 30 ευρώ, επίπεδα που είχε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία που επηρέασε πολύ την εταιρεία.
Από εκεί και πέρα, η Jumbo παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω αποτελεσμάτων και προοπτικών, η ΔΕΗ έχει συγκεντρώσει αρκετά πάνω από τα 11,5 ευρώ και μπορεί να κάνει νέα υπέρβαση σε υψηλά 5ετίας πάνω από 12,4 ευρώ. Καλή εικόνα είχε και η μετοχή του ΟΠΑΠ που πλέον έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 16 ευρώ και οι προοπτικές της (ενόψει και της διανομής μερίσματος τον Μάιο) μπορεί να την οδηγήσουν και στα 18 ευρώ σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές.
Για τη μετοχή της Μυτιληναίος, ο στόχος είναι η επαναπροσέγγιση των 39 ευρώ που θα γίνουν το προγεφύρωμα για την υπέρβαση των 40 ευρώ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι οι επενδυτικοί οίκοι δίνουν τιμές στόχους άνω των 40 ευρώ για τη μετοχή του Ομίλου.
Σε ανοδικό momentum (παρά τις μικροδιορθώσεις) είναι οι μετοχές των πετρελαικών και ειδικά των ΕΛΠΕ που διεκδικεί να καλύψει μέσα σε μικρό διάστημα την κίνηση προς υψηλότερα των 8 ευρώ / μετοχή επίπεδα.
Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και σταθμίσεις MSCI
Kλειδί ανόδου είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες αυτές των MIG (26/02), Premia Properties (27/02), Ideal Holdings, Lavipharm (28/02), Helleniq Energy, Entersoft (29/02) και Mermeren Kombinat (01/03).
Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομόλογου της Intralot στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Την τελευταία ημέρα του μήνα τέλος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!