Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήρια: Ράλι 25ετίας υπό αντίξοες συνθήκες - Οι τρεις βασικοί λόγοι της ανόδου

Το ράλι των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αγορών των τελευταίων 15 μηνών  είναι κάτι που έχουμε να το δούμε εδώ και 25 χρόνια.

Μόνο που αυτό είναι πιο εντυπωσιακό από το προηγούμενο καθώς, εν αντιθέσει με το ράλι στα τέλη δεκαετίας '90, γίνεται κάτω από εντελώς αντίξοες συνθήκες. Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ή και ύφεση, μειωμένη κερδοφορία μεγάλων ομίλων, γεωπολιτικά προβλήματα και εφοδιαστική κρίση συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυσμενές, περιβάλλον το οποίο βεβαίως και δεν συνάδει με την μεγάλη άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών.

Στην Αμερική, ο Dow Jones έχει ήδη φτάσει τις 38.000 μονάδες και κινείται προς τις 39.000, στη Βρετανία - υπό συνθήκες ύφεσης -  ο FTSE 100 κινείται προς τις 8.000 μονάδες και στη Γερμανία που βρίσκεται υπό τις χειρότερες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων 22 ετών ο DAX βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά πάνω από τις 17.000 μονάδες.  Στην Ασία, επίσης, ο ιαπωνικός Nikkei ξύπνησε από έναν λήθαργο 30 ετών περίπου και κινείται σε υψηλά 30 ετών.

Πως έκαναν ράλι τα χρηματιστήρια;

Την ίδια στιγμή, πολλοί οικονομολόγοι - θεωρητικοί και αναλυτές επενδυτικών οίκων - μιλούν για επικείμενη χρηματιστηριακή κρίση. Είναι οι ίδιοι που έβλεπαν χρηματιστηριακές κρίσεις το 2021, το 2022 και το 2023. Γιατί έπεσαν τόσο έξω στις εκτιμήσεις τους;

Oι 3 βασικοί λόγοι της ανόδου 

  • Ο πρώτος είναι η τεράστια (πληθωριστική) ρευστότητα που διοχέτευσαν οι κεντρικές τράπεζες (FED, ECB, BoE, BoJ) κατά την διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να μείνουν όρθιες οι οικονομίες κατά την περίοδο 2020-2022 αλλά και για αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση από την Ουκρανία που ακολούθησε. Οι οικονομίες έδειξαν ανθεκτικότητα παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού, οι επιχειρήσεις είχαν ελάχιστες κεφαλαιακές απώλειες και πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη συσσώρευση κεφαλαίου σε Αμερική και Ευρώπη.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η συσσώρευση κεφαλαίου σε συνδυασμό με την αύξηση μισθών και επιδομάτων οδήγησαν σε πληθωριστική άνοδο. Τα τεράστια κέρδη που είχε δώσει το ράλι των ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική την περίοδο 2018-2021, μεταφέρθηκαν σε μετοχές που διαπραγματεύονταν με ένα μεγάλο discount στις αποδόσεις τους έναντι των ομολόγων. Επίσης ο πληθωρισμός ανάγκασε πολλούς θεσμικούς διαχειριστές (Ασφαλιστικών Ταμείων, Ασφαλιστικών Εταιρειών, Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Hedge Funds, Τραπεζών) να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις στις επενδύσεις τους παίρνοντας μεγαλύτερο ρίσκο και τοποθετώντας ακόμη περισσότερα κεφάλαια σε μετοχές. 
  • Ο τρίτος λόγος που δεν προβλέφθηκε από τους οικονομολόγους, είναι ότι ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας και οι περισσότεροι τεχνολογικοί κολοσσοί (σε όλους τους κλάδους) κατέγραψαν τεράστιες αυξήσεις τζίρων και κερδών. Tα κέρδη αυτά επενδύθηκαν και σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) αλλά και τοποθετήθηκαν στα χρηματιστήρια. Οι μετοχές των κλάδων τεχνολογίας και βιοϊατρικής κατέγραψαν από την πανδημία και μετά ρεκόρ ανόδου αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο από την περίοδο του 1998-2001. Tαυτόχρονα οι μετοχές τεχνολογίας παρέσυραν και τις βιομηχανικές σε υψηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτό το πρωτόγνωρο ράλι της τελευταίας 3ετίας.

Χ.Α.: Στον δρόμο για τις 1.460 μονάδες

Κατά την τελευταία εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης συσσώρευσε πέριξ των 1.400  μονάδων με αντίρροπες τάσεις ανάμεσα σε τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές. Ωστόσο, η συσσώρευση αυτή θεωρείται μία θετική εξέλιξη που βοηθά στην ισχυροποίηση της αγοράς.

Στις τράπεζες, αναμένεται προς το τέλος του Φεβρουαρίου να υπάρξει η δεύτερη φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank έχει ισχυροποιηθεί και από το εξωτερικό, ενώ αναμένεται να μοιράσει και μέρισμα, η ΕΤΕ διανύει την καλύτερη περίοδο της τελευταίας 15ετίας της, ενώ η Alpha Bank αντεπιτίθεται προς αύξηση μεριδίων σε όλους τους τομείς.

Οι διορθωτικές κινήσεις που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα είναι απλώς 'ανάσες' για να συνεχιστεί το τραπεζικό ράλι. Αρκεί βέβαια να μην χαλάσει το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια.

Τα άλλα blue chips

Από εκεί και πέρα, βλέπουμε τον Τιτάνα να είναι και αυτός στην καλύτερη περίοδο των τελευταίων 25 ετών με υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση, ο ΟΠΑΠ έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 16 ευρώ και μπορεί -σύμφωνα με τις εκθέσεις- να φτάσει και τα 18 ευρώ, ο ΟΤΕ ως μετοχή μετά από μία μεγάλη περίοδο αταραξίας επιστρέφει και ως επενδυτική επιλογή μεγάλων χαρτοφυλακίων, η ΔΕΗ συσσώρευσε πάνω από τα 11 ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση προς υψηλότερα επίπεδα, η Coca Cola HBC έδειξε ότι κατάφερε να ξεπεράσει την 'ρωσική κρίση' (μετά από την εισβολή στην Ουκρανία) σε επίπεδο αποτελεσμάτων με διαφοροποίηση στο marketing προιόντων (πλέον πουλάει από νερό, αναψυκτικά, καφέδες  μέχρι αλκοόλ), η Jumbo πάει από ρεκόρ πωλήσεων σε ρεκόρ πωλήσεων και μερισμάτων, τα διυλιστήρια βρίσκονται σε θετικό κανάλι με τα ΕΛΠΕ να θέλουν να καλύψουν την απόσταση από την Motor Oil, ο Mυτιληναίος δείχνει να σταθεροποιείται πάνω από τα 37 ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά όλες οι εκθέσεις αναφέρουν ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση των 40 ευρώ, οι κατασκευαστικές (Ιντρακάτ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AVAX, ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης) να βρίσκονται σταθερά στο προσκήνιο των χρηματιστηριακών εξελίξεων και η Ελλάκτωρ να αναζητεί τον νέο της ρόλο καθώς έχει πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων και έχει τεράστια ρευστότητα.

Oι ελληνικές μετοχές τεχνολογίας (Quest, Q&R, Epsilon Net, Entersoft, Profile, Performance) παραμένουν χρηματιστηριακές πρωταγωνίστριες , θυμίζοντας εποχές προ 25ετίας (βέβαια με άλλους τότε πρωταγωνιστές).

Γενικότερα, εάν συνεχιστεί το ανοδικό momentum των ξένων αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει να ελπίζει σε νέες εισροές κεφαλαίων και h ελληνική οικονομία σε αναβάθμιση είτε προς το τέλος 2024 είτε αρχές 2025. 

Οι συνθήκες βραχυπρόθεσμα είναι θετικές για να δούμε μέχρι το τέλος του μήνα τις 1.468 μονάδες Γενικού Δείκτη και πλέον να κυνηγήσει τα νέα υψηλά 14ετών που θα είναι πάνω από τις 1.500 μονάδες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ