Μεταβλητότητα σε μετοχές και διακύμανση σε ένα πολύ μικρό εύρος για τον Γενικό Δείκτη στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Μίας χρηματιστηριακής εβδομάδας που ολοκληρώθηκε με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών άνω των 180 εκατ. ευρώ που οφείλεται κυρίως στην απελευθέρωση ρευστότητας από την δημόσια προσφορά του Δ.Α.Α και την είσοδο των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών από την αρχή του χρόνου διαμορφώνεται στα 113 εκατ. ευρώ περίπου
Ξένες Αγορές : Mεικτές τάσεις σε Αμερική και Ευρώπη στο τέλος μίας θετικής εβδομάδας
Η προηγούμενη εβδομάδα είχε έντονη μεταβλητότητα για τους αμερικανικούς δείκτες και τις ευρωπαικές αγορές αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν θετικό καθώς οι περισσότεροι δείκτες (και μετοχές) έφτασαν σε νέα υψηλά πολυετιών.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Dow Jones υποχωρούσε (κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος) οριακά (-0,18%), ο S&P 500 αυξάνονταν κατά 0,14% και ο Nasdaq κατά 0,45%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX είχε υποχώρηση (-0,38%), ο γαλλικός CAC (-0,43%), ο Eurostoxx 50 (-0,13%) και ο ιταλικός MIB αυξανόταν κατά 0,17%.
Διατηρήθηκε πάνω από τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης παρά την μικρή υποχώρηση
Κρατήθηκε πάνω από τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης την Παρασκεύή παρά την μικρή υποχώρησή του. Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1401,01 μονάδες με υποχώρηση (-0,28%) και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 54 έκλεισαν ανοδικά και οι 58 πτωτικά. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 112 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,26%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά (-0,13%). Άνοδο είχαν οι κλάδοι των προσωπικών-οικιακών προιόντων (0,63%), οι βιομηχανικές (0,22%) και υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-0,7%), Πετρελαικών (-0,56%), Τραπεζών (-0,51%) και τροφίμων ποτών (-0,25%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΔΑΑ, ΕΤΕ, Eurobank, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Intralot.
Στο 45% η σχέση κεφαλαιοποίησης Χ.Α / ΑΕΠ
Η κεφαλαιοποίηση πλέον βρίσκεται στα 97 δις ευρώ. Η τελευταία φορά που το ΧΑ ήταν εκεί ήταν το Νοέμβριο 2009 με 200 περισσότερες εισηγμένες εταιρίες ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Φεβρουαρίου τρέχουν με 163 εκατ. ευρώ.
Την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 15ετούς εσωστρέφειας, απαξίωσης και αρνητικής δημοσιότητας: Η είσοδος του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ υπενθύμισε γιατί υπάρχουν τα χρηματιστήρια, έδωσε γρήγορες αποδόσεις στους 21.472 κωδικούς που συμμετείχαν στην σημαντικότερη Δημόσια Εγγραφή των τελευταίων 15 ετών και έφερε πιο κοντά την ελληνική αγορά στο στόχο της ένταξης της στο κλαμπ των Ανεπτυγμένων Αγορών.
Η σχέση κεφαλαιοποίησης / ΑΕΠ έχει αυξηθεί πάνω από το 45% ενώ η αντίστοιχη μεσοσταθμική σχέση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων με το ΑΕΠ των χωρών τους ξεκινά από το 50%. Tο ελληνικό χρηματιστήριο δικαιολογεί μία περαιτέρω άνοδο προς τις 1.500 μονάδες.
Αποτελέσματα χρήσης και επιχειρηματικές κινήσεις διαμορφώνουν τον ‘επενδυτικό χάρτη’ της επόμενης εβδομάδας
Την Τετάρτη η Coca Cola HBC πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και η Τράπεζα Πειραιώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023. Στην Τράπεζα Πειραιώς, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν κερδοφορία δ’ τριμήνου 220 εκατ. ευρώ επηρεασμένα αρνητικά από το κόστος εθελουσίας ύψους 55 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει την ετήσια κερδοφορία στα 840 εκατ. ευρώ αμιγώς από λειτουργικές επιδόσεις.
Τέλος δεν αποκλείεται η Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώσει και το μέρισμα χρήσης (εκτ. 7 λεπτά/μετοχή), μια σοβαρή αλλαγής πλεύσης στον κλάδο που αφορά και τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Όλα τα παραπάνω θα φτιάξουν κλίμα και διαθέσεις στην εγχώρια αγορά ανάλογα με τις υπερβάσεις ή τις αστοχίες που θα σημειωθούν δεδομένης και της εντυπωσιακής πορείας προεξόφλησης που έχει καταγραφεί ως τώρα στο ταμπλό.
Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα η εβδομάδα που ακολουθεί έχει αρκετές ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα εισαχθεί στην σύνθεση του Γ.Δ. ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.
Το βράδυ της Δευτέρας επίσης αναμένεται η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI.
Οι μέτοχοι της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα κληθούν στις 13 Φεβρουαρίου να αποφασίσουν για την ΑΜΚ της εταιρίας χωρίς δικαίωμα προτίμησης. Στις 14 Φεβρουαρίου οι μετοχές του ΔΑΑ θα ενταχθούν στην σύνθεση του FTSERussel. Τέλος την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Φεβρουάριο
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!