«H χρηματιστηριακή ημέρα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών» θα μπορούσε να πει κάποιος την σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση χωρίς διόλου να υπερβάλλει. Στο σύνολο των πολλών συναλλαγών (και με αυξημένα πακέτα), η μετοχή του Δ.Α.Α. κατά την πρώτη της συνεδρίαση κατέγραψε περίπου το 40% των συνολικών συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, φτάνοντας σε συναλλαγές στα 81 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή αυξήθηκε κατά 11,71% (εισήλθε στα 8,2 ευρώ) κλείνοντας στα 9,16 ευρώ, πραγματοποιώντας μία πολύ καλή πρεμιέρα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Διορθωτικές τάσεις στον Γενικό Δείκτη
Όμως πέρα από την μετοχή του ΔΑΑ, η συνεδρίαση επηρεάστηκε από τις διορθωτικές τάσεις στις τραπεζικές μετοχές που πίεσαν χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη αλλά και τις μεγάλες πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν για την προκαταρκτική της άποψη ότι πιθανόν να παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ την περίοδο 2013-2019.
Η ΔΕΗ διευκρίνησε με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο πως «η υπόθεση αφορά περίοδο πριν τον επανασχεδιασμό της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού σύμφωνα με τις επιταγές του Μοντέλου Στόχου της ΕΕ (Target Model) αλλά κυρίως πολύ πριν από τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε μια μοντέρνα και βιώσιμη εταιρεία ενέργειας» και στη συνέχεια οι απώλειες μαζεύτηκαν σημαντικά στο 3,84% από 7% ενδοσυνεδριακά.
Η ανακοίνωση αιτιάσεων άλλωστε «αποτελεί ένα βήμα της έρευνας και όπως τονίζει και η Επιτροπή στη δήλωσή της, η επίδοση της δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας», επισημαίνει η ΔΕΗ, εξηγώντας πως οι αιτιάσεις της Επιτροπής σχετίζονται με την περίοδο από τον Ιούλιο 2013 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. «Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά της», ξεκαθαρίζει η εταιρεία.
Οι πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές επηρέασαν και τα περισσότερα μη χρηματοοικονομικά blue chips που κινήθηκαν πτωτικά.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1397,14 μονάδες με υποχώρηση (-0,47%). Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 231,6 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 έκλεισαν ανοδικά και οι 76 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,77%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,39%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-ποτών (1,84%), Οικιακά-Προσωπικά προιόντα (0,5%), οι τηλεπικοινωνίες (0,23%).
Πτωτικά κινήθηκαν οι κάδοι των Πρώτων Υλών (-2,11%), Τράπεζες (-1,61%), Πετρελαικές (-0,71%) και Βιομηχανικές (-1,61%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών , πέρα από το Δ.Α.Α. που είχε περίπου 81 εκατ. ευρώ συναλλαγές, ξεχώρισε η ΔΕΗ, η Πειραιώς, η Alpha Bank, η ΕΤΕ και η Jumbo.
Ξένες αγορές : Άνοδο στις αμερικανικές, πτώση στις ευρωπαϊκές
Ανοδικά κινούνταν λίγο μετά την έναρξη τους (κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος) οι αμερικανικοί δείκτες. Ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,25%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,43%, ο Nasdaq κατά 0,46%. Στον αντίποδα, υποχωρούσαν οι ευρωπαικές αγορές με τον DAX (-0,46%), ο γαλλικός CAC (-0,18%), ο ιταλικός MIB (-0,34%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 (-0,13%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!