Οι χρηματιστηριακές αγορές (Αμερικής και Ευρώπης) πέρασαν με επιτυχία τον κάβο της μη μείωσης επιτοκίων σε ΕΚΤ και Fed αφού το είχαν προεξοφλήσει (στις δύο πρώτες εβδομάδες). Πλέον, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κινούνται πάλι σε ακτίνα ιστορικών υψηλών ή υψηλών πολυετιών ποντάροντας στο soft landing των οικονομιών της Ευρωζώνης. Θεωρούν, δηλαδή, ότι αποφεύχθηκε η ύφεση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αλλά θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση της ανάπτυξης.
Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται ο Ιανουάριος με οριακές θετικές ή αρνητικές μεταβολές στους δείκτες (από -1% έως 1%) για τις ευρωπαϊκές αγορές. Αν κρίνουμε πόσο ψηλά βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρά τα προβλήματα των οικονομιών, τότε μάλλον θα πρέπει οι χρηματιστηριακές αγορές να είναι ικανοποιημένες. Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α έχει -μέχρι την Παρασκευή- καταγράψει άνοδο 5,24% από την αρχή του χρόνου και συνεχίζει το ράλι με κεκτημένη ταχύτητα από το τέλος του 2023.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Η Δημόσια Προσφορά του Δ.Α.Α και η αξιολόγηση της Scope Ratings
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η μεταβλητότητα κυριάρχησε και την προηγούμενη εβδομάδα με τις πρώτες συνεδριάσεις να έχουμε απώλειες στις τραπεζικές μετοχές και τις επόμενες να ισχυροποιούνται και οι τράπεζες (λόγω και του road show της JP Morgan) και του επιχειρησιακού πλάνου της ΔΕΗ και της Δημόσιας Προσφοράς του Δ.Α.Α και των εταιρικών αποτελεσμάτων (Mυτιληναίος, Jumbo και των εκθέσεων των ξένων οίκων.
►Διαβάστε επίσης: Scope Ratings: Αφησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒΒ-
Την Παρασκευή, η Scope Ratings δεν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο. Συνεπώς, διατηρείται η αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας ΒΒΒ- που είχε δώσει στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Aναφέρει ότι το αξιόχρεό της ΒΒΒ- υποστηρίζεται από πολλά ισχυρά δεδομένα. Ο Scope αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει μία συγκριτικά ισχυρή ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 έναντι εκτιμώμενης ανάπτυξης 2,1% το περασμένο έτος.
Kυρίως έχει την αυξημένη θεσμική στήριξη της Ευρωζώνης με τη μορφή εντυπωσιακών παρεμβάσεων στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Επίσης η επίτευξη από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας έχει ενισχύσει τη σταθερότητα της στήριξης του Ευρωσυστήματος στα ελληνικά ομόλογα.
Επιπλέον, ο λόγος του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, ενισχυμένα από την οικονομική ανάκαμψη και τον αυξημένο πληθωρισμό μαζί με την εκ νέου επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
ΔΑΑ: Μία διεθνής προσπάθειας εξωστρέφειας ολοκληρώνεται την Πέμπτη
Η διάθεση μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι το επόμενο ορόσημο της Αγοράς. Ο βαθμός κάλυψης σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος όχι μόνο για την συγκεκριμένη εταιρία αλλά για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Είναι πρακτικά η πρώτη Δημόσια Προσφορά μετοχών «διεθνών προδιαγραφών».
Η επιτυχία του εγχειρήματος και μετά την εισαγωγή των μετοχών θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες της αγοράς να υποστηρίξει ανάλογα εγχειρήματα βγάζοντας ενδεχομένως το Ελληνικό Χρηματιστήριο από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης επιλογών και εσωστρέφειας. Οι πρώτες δύο ημέρες της Δημόσιας Προσφοράς (Πέμπτη και Παρασκευή) επιβεβαίωσαν ότι η έκδοση έχει καλυφθεί 1 με 1,5 φορά από ξένους (κυρίως) και εγχώριους επενδυτές και από την έναρξη της εβδομάδας μέχρι και την Πέμπτη περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν οι έλληνες μικροεπενδυτές και πόσο θα φτάσει η υπερκάλυψη της.
Οι ανακοινώσεις της Fed και ο πληθωρισμός της Γερμανίας
Κομβικής σημασίας η ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό καθώς το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης η FED ανακοινώνει τα επιτόκια παρέμβασης για το δολάριο αλλά κυρίως την προοπτική για το που θα κινηθεί το κόστος χρήματος στην συνέχεια της χρονιάς. Σημαντικές ανακοινώσεις θα έχουμε την ίδια ημέρα και για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στην Γερμανία (εκτίμηση 3,0% από 3,7%) ενώ την Παρασκευή στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί η ανεργία για το μήνα Ιανουάριο.
Στο εσωτερικό η ειδησεογραφία κυριαρχείται από την Δημόσια Προσφορά μετοχών του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη.
Ικανοποίηση από την επιστροφή στις 1.360 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη
Το γεγονός ότι εν μέσω μεγάλης ειδησεογραφίας και έντονης μεταβλητότητας, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε από τις 1.340 στις 1.360 μονάδες δείχνει ότι η αγορά έχει ανθεκτικότητα και «πεινά» για αποδόσεις. Η επιστροφή των αγοραστών στις τράπεζες βοήθησαν την επαναπροσέγγιση των τιμών των 1.360 μονάδων. Τραπεζικός δείκτης είχε εβδομαδιαία μεταβολή 1,2%, οι πρώτες ύλες (κυρίως λόγω της μετοχής της ΕΛΧΑ) είχε εβδομαδιαία άνοδο 4,68%, τα καταναλωτικά προϊόντα (Jumbo, ΟΠΑΠ) είχαν άνοδο 2,91% και η Βιομηχανία εβδομαδιαία μεταβολή 2,69%. Σημαντική ανάκαμψη λόγω των εξωτερικών εξελίξεων είχαν και οι μετοχές τεχνολογίας (3,05%). Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησαν στα 100 εκατ. ευρώ που και πάλι είναι πολύ υψηλά επίπεδα.
Ανοδος σε συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος κυρίως σε μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 4,55%. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η ΑΛΟΥΜΥΛ, τα Πλαστικά Θράκης, η Ιντραλοτ και η Ιντρακομ, η ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ), η οποία από την αρχή του χρόνου έχει αυξηθεί περίπου 18%, και η Lavipharm.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!