Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Σε ποιες μετοχές θα συνεχιστεί το ράλι

Στην pole position (κατά την ορολογία της F1) των χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο από την έναρξη του 2024. Οι δύο πρώτες εβδομάδες, 9 συνεδριάσεις οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε άνοδο 4,6%, στις 1.352 μονάδες όταν οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινήθηκαν σταθεροποιητικά (άνοδο μέχρι 1%) ή πτωτικά (πτώση μέχρι -1%).

Το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να παίζει το σενάριο της αναβάθμισης και έχει προοπτικές ανάπτυξης στα πλαίσια της σύγκλισης με τις ευρωπαικές αγορές.

Προοπτικές ανόδου

Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έφτασε στα 92 δισ. ευρώ και η σχέση κεφαλαιοποίησης ως προς το ΑΕΠ (υπολογίζουμε μετριοπαθώς στα 220 δισ. Ευρώ) έχει διαμορφωθεί στο 42%. Η μέση σχέση κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηρίων στα αντίστοιχα σε μέγεθος κράτη της Ευρωζώνης ως προς το ΑΕΠ τους διαμορφώνεται περίπου στο 50-60% (ήδη πολλοί δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά). Αυτό σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α μπορεί να αυξηθεί πάνω από τα 100 δισ. ευρώ.

Μία τέτοια αύξηση θα σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης θα αγγίξει τα επίπεδα των 1.450-1.500 μονάδων, ανάλογα με τα weightings των μετοχών. Ο πολλαπλασιαστής κερδών του Χ.Α , έχει αυξηθεί μετά την άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 39% πέρυσι και διαμορφώνεται κοντά στο 15% αλλά και πάλι βρίσκεται πίσω από τους περισσότερους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών.

►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Επιασε τα υψηλά του 2014 ο Γενικός δείκτης - Πάει για το 2011

H Goldman Sachs, ακολουθώντας συγκριμένο μοντέλο οικονομετρικής εκτίμησης, ανεβάζει τον πήχυ στις 1.550 μονάδες για το 2024, μια απόδοση σχεδόν 15% από τα τρέχοντα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι παραμένει θετική για τα θεμελιώδη των ελληνικών εισηγμένων. Η προηγούμενη εκτίμηση της Goldman Sachs ήταν για στόχο στις 1.375 μονάδες.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ουδείς μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η άνοδος θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και στο επόμενο διάστημα. Οι κινήσεις και οι δηλώσεις των Κεντρικών Τραπεζών (FED και ΕCB) που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα θα διαμορφώσουν το πλαίσιο της επόμενης κίνησης των χρηματιστηριακών αγορών.

Σε εσωτερικό επίπεδο, οι εταιρικές κερδοφορίες θα πρέπει να συνεχιστούν και στο α' εξάμηνο 2024 προκειμένου να στηριχθούν οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι ευρωπαικές οικονομίες εξακολουθούν να φρενάρουν με την ύφεση παρά τις ελπίδες ότι μία μείωση επιτοκίων μέσα στο α' τρίμηνο θα την αποτρέψει. Ούτως η άλλως, οι αγορές θεωρούν ότι λόγω της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού μπορεί η μείωση των επιτοκίων να οδηγηθεί στις 'καλένδες'.

Το ράλι των ελληνικών τραπεζών

Οι πρώτες «αλκυονίδες ημέρες» του 2024 για το ελληνικό χρηματιστήριο φάνηκαν κυρίως από το ράλι των τραπεζικών μετοχών. Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 8,72%. Σε ότι αφορά τις 4 συστημικές τράπεζες, η ΕΤΕ πραγματοποίησε το μεγαλύτερο ράλι με 10,4% , ακολούθησε η Πειραιώς με 9,3%, η Eurobank με 6,5% και η Alpha Bank με 3,9%.

Η άνοδος της ΕΤΕ και της Πειραιώς αποδίδεται εν πολλοίς στην επικείμενη ολοκλήρωση της αποεπένδυσης της ΤΧΣ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η άνοδος και μάλιστα με μεγάλους όγκους (οι 4 μετοχές πραγματοποιούσαν καθημερινά περίπου το 40% των συνολικών συναλλαγών) βοήθησε να αναπτερωθεί το επενδυτικό αίσθημα και για τα μη χρηματοοικονομικά blue chips.

Τα μη χρηματοοικονομικά blue chips

Πρώτη απ' όλες ήταν η μετοχή της ΔΕΗ με 10,4% στις πρώτες 9 συνεδριάσεις του 2024, ακολούθησε η ΕΛΧΑ (ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ) με άνοδο 18,4% μία μετοχή του ομίλου Στασινόπουλου που είχε μείνει πίσω σε σχέση με τις 'ομογάλακτες της' και ειδικά την Cenergy. 

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ αυξήθηκε κατά 7,9%, ο ΟΛΠ κατά 7,3% και η Lamda Development κατά 6%. Οι περισσότερες απ' αυτές τις μετοχές είχαν υποαποδώσει είχαν μείνει πίσω στο ράλι του 2023 και έρχονται να πάρουν μεγαλύτερες θέσεις. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης συνέχισε την ανοδική της κίνηση.

Υποχώρησαν συγκυριακά η μετοχή των EΛΠΕ γιατί έκοψε το δικαίωμα στο μέρισμα (10 Ιανουαρίου) των 0,3 ευρώ ανά μετοχή, η Jumbo (- 1,5%) προφανώς λόγω αποκόμισης κερδών και ο AΔΜΗΕ (-1%).

Οι προοπτικές ανόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου θα εξαρτηθούν, πέρα απ ́την διατηρησιμότητα των κερδοφοριών και από την πορεία βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Εάν συνεχιστεί η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος (λόγω ακρίβειας) τότε ενδεχομένως να πληγούν κάποιες μετοχές που σχετίζονται με την κατανάλωση.

Εάν οι ευρωπαϊκές οικονομίες οδηγηθούν σε ύφεση πάλι θα έχουμε επιπτώσεις σε εξωστρεφείς ελληνικές μετοχές (με εξαγωγές) , στον τουρισμό και στις μεταφορές. Συμβόλαιο με την άνοδο δεν έκανε κανένα χρηματιστήριο. Απλώς η εικόνα που έδωσαν κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, μπορεί να εγγυηθεί ένα θετικό α' δίμηνο. Πέρα τούτου ουδέν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ