Νέα
  • ΓΔ: 1534.74 -0.31%
  • Τζίρος: 20,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Εισηγμένες: Ολοταχώς για δυνατό photo finish το Δ τρίμηνο του 2023 - Τι περιμένουμε από τράπεζες, real estate, κατασκευές, βιομηχανία

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων του γ' τριμήνου έδειξαν σε αρκετούς κλάδους σημάδια «κόπωσης» επηρεασμένα από τον υψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια καθώς και την μείωση της κατανάλωσης. Το δ' τρίμηνο μπορεί να αποτελέσει ίσως μία θετική επιστροφή στον «ενάρετο επιχειρηματικό κύκλο» αφού σε αρκετούς κλάδους (εισηγμένων στο Χ.Α εταιρειών αλλά μη εισηγμένων κλαδικών «leaders») η εικόνα είναι καλύτερη από τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και θα συντελέσει σε μία πολύ καλή εταιρική χρήση.

Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και η αξιοποίησή τους

Οι περισσότερες εισηγμένες έχουν αξιοποιήσει κονδύλια από τις ευρωπαικές χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα να διαμορφώσουν και υψηλότερες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αλλά και εξωστρέφεια. Επίσης, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο δ' τρίμηνο βοήθησε στην συγκράτηση του λειτουργικού κόστους στην πλειονότητα των κλάδων.

Διαβάστε επίσης: Ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την αμερικανική εκτίναξη - Επαναπροσέγγιση των 1.300 μονάδων για τον Γ. Δ.

Το δ' τρίμηνο αναμένεται το καλύτερο του 2023 για τις τράπεζες

Ξεκινώντας από τις τράπεζες, το δ' τρίμηνο αναμένεται το πιο δυνατό του 2023 για δύο βασικούς λόγους. Τα επιτοκιακά περιθώρια παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα οργανικά αποτελέσματα ενισχύθηκαν από την αύξηση των χορηγήσεων. Ίσως να δούμε κάποια αισθητή μείωση καταθέσεων αλλά τα κεφάλαια αυτά δεν έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα. Παρέμειναν εντός ως αποτέλεσμα των υβριδικών επενδυτικών προιόντων (αμοιβαίων κεφαλαίων και repo's) που διέθεσαν οι τράπεζες εναλλακτικά των χαμηλών προθεσμιακών καταθέσεων.

Τις μεγαλύτερες όμως υπεραξίες οι τράπεζες τις καταγράφουν από την ανάκαμψη των ελληνικών ομολόγων τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Οι πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς είχαν εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων μέχρι το 4,4% τον Σεπτέμβριο αλλά η σταδιακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων (όχι μόνο των 10ετών αλλά όλων των σειρών) οδήγησε τις αποδόσεις των 10ετών πίσω στα επίπεδα του 3,6% ή και στο χαμηλό έτους στο 3,35%.  

Αυτό σημαίνει αύξηση υπεραξιών της τάξης του 10-15% για τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή σε περίπου 6-7 δισ. ευρώ υπεραξίες που κάποιες θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Βιομηχανικές – Επανήλθαν η εξωστρέφεια και οι επενδύσεις

Για τις βιομηχανικές εισηγμένες στο δ' τρίμηνο η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αλλά και στις ΗΠΑ οδήγησε στην αύξηση της εξωστρέφειας με νέες παραγγελίες και εργασίες διεθνώς για τις ισχυρές βιομηχανικές εταιρείες. 

Επίσης η υποχώρηση του πληθωρισμού, μείωσε σε κάποιο βαθμό τις τιμές στις πρώτες ύλες στο γ' τρίμηνο και αυτό θα φανεί στα αποτελέσματα του δ' τριμήνου. Τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας φαίνεται να έχουν ανακάμψει (έστω και οριακά) και το δ' τρίμηνο αναμένεται καλύτερο από τα δύο προηγούμενα. Το 'βαρύ πυροβολικό' του βιομηχανικού κλάδου στο χρηματιστήριο είναι κυρίως η Cenergy και ο Μυτιληναίος που αναμένεται να ανακοινώσουν ιδιαίτερα υψηλά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Χ.Α.: Πτώση 0,3% λόγω αποκόμισης κερδών - Ρεκόρ τζίρου έφερε το rebalancing

Κατασκευές- Real Estate

Εάν κάποιος κλάδος ενισχύθηκε ιδιαίτερα στο δ' τρίμηνο είναι ο κλάδος του real estate. Εκτός από το γεγονός ότι εισήλθαν νέες εταιρείες (Orilina Properties) στο Χ.Α και νέες μέτοχοι (Prodea), οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου κινήθηκαν έντονα με αγοραπωλησίες επαγγελματικών ακινήτων δίνοντας μία ευρύτερη ώθηση στα ακίνητα.

Επίσης και οι κατασκευαστικές στο σύνολό τους διεύρυναν τις εργασίες τους και τα ανεκτέλεστά τους και με ιδιωτικά έργα και με Δημόσια Έργα.  Η θεαματική άνοδος της Ιντρακατ,  της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  της AVAX, της Ελλάκτωρ , της ΕΚΤΕΡ  αλλά και -κυρίως- του Τιτάνα (στον κλάδο των υλικών) αναμένεται να φανεί στα αποτελέσματά τους και μάλλον έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό και στις χρηματιστηριακές τιμές

Ταξίδια-Αναψυχή

Το δ' τρίμηνο 2023 θα είναι πολύ καλύτερο για τις εταιρείες ταξιδίων-αναψυχής (στο Χ.Α εκπροσωπούνται από Aegean, Αutohellas, ΟΠΑΠ) σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2022. Βεβαίως σύγκριση δεν μπορεί να γίνει στην Aegean με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα αλλά η Autohellas επωφελήθηκε από την μέση μηνιαία άνοδο 20% των  πωλήσεων αυτοκινήτων.

Καλύτερη θα είναι και η εικόνα του ΟΠΑΠ στο δ' τρίμηνο σε σχέση και με το δ' τρίμηνο 2022 και με το γ' τρίμηνο 2023.  Αν προσθέσουμε και την εκτίναξη της Ιντραλοτ, ο κλάδος θα εμφανιστεί ενισχυμένος

Πετρελαικές- Ενέργεια

Ακόμη οι αναλυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον βαθμό ανάκαμψης των εταιρειών (ειδικά Motor Oil- Helleniq Energy) αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι θα έχουν καλύψει τα προηγούμενα αδύναμα τρίμηνα (ειδικά το β' τρίμηνο).

Όμως η παρατεταμένη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου είναι άγνωστο πόσο θα  επηρεάσει τα επιτοκιακά περιθώρια του κλάδου. Στην παρούσα συγκυρία οι πετρελαικές (διυλιστήρια) αποτελούν τον άγνωστο Χ για τα αποτελέσματά τους στο δ' τρίμηνο.  Σε ότι αφορά τις ενεργειακές, η ΔΕΗ θεωρείται δεδομένη από τους εγχώριους αναλυτές ότι θα έχει πολύ ισχυρά αποτελέσματα στο δ' τρίμηνο με αύξηση πωλήσεων ενώ η Τέρνα Ενεργειακή δεν έχει δώσει ακόμη κάποιο σαφές στίγμα της πορείας της στο συγκεκριμένο διάστημα.

Εμπόριο - Κατανάλωση

 Σε ότι αφορά τις ισχυρές εισηγμένες του ευρύτερου κλάδου του Εμπορίου, η Ideal Holdings και η Jumbo δείχνουν ότι βρίσκονται σε εξαιρετική περίοδο (η Jumbo ενημερώνει μήνα με μήνα για την πορεία των πωλήσεών της) ενώ έμμεσα και ο τομέας των Malls της Lamda Development πάει καλά και θα συνδράμει στα αποτελέσματα του ομίλου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ