Την καλύτερη εβδομάδα του τελευταίου διμήνου εν μέσω διεθνούς μεταβλητότητας είδαμε στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι τραπεζικές εξελίξεις είναι αυτές που ρυθμίζουν τις εξελίξεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και η ομαδική άνοδος των τραπεζικών μετοχών την προηγουμένη εβδομάδα οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά 13 μηνών, στις 825,02 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,82%.
Η άνοδος αυτή αρκούσε να υπερκαλύψει τις απώλειες από την αρχή του χρόνου και πλέον να είναι ενισχυμένος κατά 2,54% σε σχέση με τις 31/12/2020. Αξια αναφοράς είναι και η εβδομαδιαία άνοδος του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid 40 κατά 2,52%. Αυξημένη ήταν και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 69,5 εκατ. ευρώ, περίπου, γεγονός που επιβεβαιώνει το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία τραπεζική άνοδος από την αρχή του χρόνου
Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου κατά 12,2% που είναι η μεγαλύτερη άνοδος από την αρχή του χρόνου. Η αιτία για την αύξηση των τιμών των τραπεζών θα πρέπει να αναζητηθεί σε μια σειρά από εξελίξεις και γεγονότα:
- η Alpha Bank προχωράει επίσημα πλέον με σαφή χρονοδιαγράμματα για την τιτλοποίηση του Galaxy αντλώντας παράλληλα 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων
- η Εθνική Τράπεζα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση Frontier και θα πρέπει να καταλήξει και στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
- η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση και τέλος
- τα νομοσχέδια για την συμμετοχή του ΤΧΣ και την έγκριση των εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙ» που ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα
Αυξάνεται το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
Επίσης σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το επιτοκιακό περιθώριο φερεγγυότητας έχει αυξηθεί σημαντικά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αφού τα επιτόκια καταθέσεων παρέμειναν σταθερά ή μειώθηκαν, ενώ τα επιτόκια των νέων δανείων αλλά και των υπολοίπων παλαιών δανείων αυξήθηκαν.
Η μικρότερη των αναμενομένων συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερο ύψος προβλέψεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, επομένως καλύτερη αφετηρία βάσης για τα Ευρωπαϊκά τεστ αντοχής που έρχονται το καλοκαίρι.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού ανέβασε αποφασιστικά όγκους επέστρεψε πάνω από τις 800 μονάδες κλείνοντας την Παρασκευή στις 825,02 μονάδες που είναι μεγαλύτερο από τις 822 μονάδες της 4ης Ιανουαρίου και αποτελεί νέο υψηλό 13 μηνών. Με απλά λόγια ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν αρκετές εισροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία είτε θα ενισχύσουν τις άμυνές τους στην περίπτωση που έρθει κάποια πτώση, είτε θα τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύοντας την ανοδική τάση.
Τεχνικά η ζώνη των 800-805 μονάδων έχει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης όπως γράφαμε στα πρωινά σχόλια. Κατά τα λοιπά η διαγραμματική εικόνα έγινε ισχυρά αισιόδοξη αφού μετά την αντίσταση των 830 μονάδων ακολουθεί ένα «κενό ανόδου» έως τις 910 μονάδες. Ωστόσο οι χρηματιστές μιλώντας στη «Η» παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τα εγχώρια μέτωπα. Η πανδημία δεν ελέγχεται ακόμα, το α’ τρίμηνο 2021 ουσιαστικά έχει χαθεί λόγω των παρατεταμένων lockdowns. Πάντως το γεγονός ότι η ύφεση του 2020 ήταν -8,2% έναντι -10,2% που είχαν προβλέψει Ελληνες και ξένοι αναλυτές θεωρείται μία θετική εξέλιξη.
Εταιρικά αποτελέσματα και μερίσματα διαμορφώνουν τάσεις στις μετοχές
Με αρκετό ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη εβδομάδα η οποία θα έχει και το πρώτο τραπεζικό αποτέλεσμα για την χρήση του 2020. Την Τετάρτη το απόγευμα η Eurobank θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για τις επιδόσεις του δ’ τριμήνου και την εξέλιξη των δανείων σε αναστολή, δίνοντας ένα στίγμα για το τι θα πρέπει να αναμένουμε στα τραπεζικά τεστ αντοχής που έρχονται το καλοκαίρι.
Επίσης, στο επίπεδο των μερισμάτων, οι ξένοι επενδυτές συγκρίνοντας το ελληνικό χρηματιστήριο με τα υπόλοιπα της Ευρωζώνης, αναμένουν
μερισματικές αποδόσεις άνω του 2-2,5% για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες θα μοιράσουν μέρισμα.
Εξωτερικοί παράγοντες
Στις ΗΠΑ, το πρόβλημα του πληθωρισμού απασχολεί άμεσα τους επενδυτές και αυτό φαίνεται στην μετακίνηση της καμπύλης επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων (treasuries). Πιο πολύ προβληματισμένοι οι επενδυτές ήταν από τη στάση του Τζ. Πάουελ (επικεφαλής της FED) ο οποίος φαίνεται ότι παρακάμπτει το πρόβλημα των αποδόσεων των ομολόγων. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνδέεται άμεσα με την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου (Brent και WTI). Πάντως παρά την μεταβλητότητα και τις διορθώσεις, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ παραμένουν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά. Το ίδιο ισχύει και για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Η νέα εβδομάδα θα δείξει εάν οι ξένες αγορές ηρεμήσουν ή θα υπάρξει μία νέα διορθωτική κίνηση και αυξημένη μεταβλητότητα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!