Oι τραπεζικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν την χρηματιστηριακή έναρξη της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η μοναδική (ως φαίνεται) προσφορά της UniCredit για το 9% της Alpha Bank, εκτιμάται ότι θα είναι βελτιωμένη και ανάλογα με την τιμή που θα βγει, η χρηματιστηριακή αγορά θα τιμολογήσει τις εξελίξεις.
Το μέτωπο της ΕΤΕ
Σε ότι αφορά το μέτωπο του placement της ΕΤΕ, η τράπεζα και οι σύμβουλοι είναι ήδη έτοιμοι για την διαδικασία. Το ζητούμενο είναι να πετύχουν μια καλή τιμή σε μία δύσκολη χρηματιστηριακά συγκυρία καθώς οι ευρωπαικές αγορές διορθώνουν και οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές ετοιμάζονται να κλείσουν τα βιβλία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΤΕ, η ΤτΕ και το οικονομικό επιτελείο θέλουν να γίνει άμεσα το placement αλλά κάτω από θετικές συνθήκες, οι οποίες θα ετοιμάσουν καλές προσφορές. Εάν, οι πιθανότητες για καλές τιμές είναι μικρές, αυτό αφήνει κάποιες (αμυδρές) πιθανότητες για μια χρονική μετάθεση του placement.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων
Aπό εκεί και πέρα, τα εταιρικά αποτελέσματα 9μηνου είναι αυτά που θα καθορίσουν τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις και τις πορείες των μετοχών. Η εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων 9μηνου είναι θετική μεν αλλά σε κάποιους κλάδους υπάρχουν ενδείξεις 'κόπωσης' και προεξόφλησης εξελίξεων.
Για παράδειγμα, στις τράπεζες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται νέα «κόκκινα δάνεια» τα οποία εάν δεν ομαλοποιηθεί η διαδικασία των επιτοκίων και εάν υποχωρήσει η ανάπτυξη πιθανότατα θα αυξηθούν το 2024. Επίσης, έχουν προεξοφληθεί πολλές εξελίξεις στις εμπορικές εταιρείες, στις τεχνολογικές εταιρείες και στις εταιρείες real estate οι οποίες θα πρέπει κάνουν την υπέρβαση προκειμένου να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και κάποιο ράλι στο τέλος του χρόνου.
Το momentum των κατασκευαστικών
Σε θετικό momentum βρίσκονται οι κατασκευαστικές και τα υλικά κατασκευών (Τιτάν) οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά και τα ανεκτέλεστά τους και την κερδοφορία τους.
Ουδείς όμως γνωρίζει εάν το ράλι των κατασκευών συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου ή θα έχουμε διορθώσεις για την αποκόμιση κερδών.
O κλάδος των ταξιδιών-αναψυχής (Aegean- Autohellas- OΠΑΠ) παραμένει σε θετικό momentum αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση των κερδών.
Oι ενεργειακές και τα διυλιστήρια (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Helleniq Energy) κινήθηκαν θετικά το προηγούμενο διάστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ήπιες αποκομίσεις κερδών.
Οι βιομηχανικές (Cenergy , Mυτιληναίος) βασίζονται ιδιαίτερα στα ισχυρά τους αποτελέσματα και αυτό διατηρεί τις μετοχικές αποτιμήσεις σε υψηλά επίπεδα.
Tι θα δούμε την εβδομάδα που ξεκινά
Η Optima Bank συνεχίζει την σειρά ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου την Δευτέρα το απόγευμα. Την Τρίτη θα ανακοινώσουν μεγέθη οι Aegean και Austriancard Holdings. Tα μεσάνυχτα της Τρίτης θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη MSCI. Την Τετάρτη θα ανακοινώσει εννεάμηνο η Attica Bank. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου λήγουν οι σειρές παραγώγων Νοεμβρίου στο ΧΑ.
Στο διάστημα 1.180-1.220 μονάδων η κίνηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διατηρηθεί η μεταβλητότητα και την επόμενη εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο και ότι ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί μέσα στην εβδομάδα μεταξύ των 1.180 μονάδων (έχει συσσωρεύσει εκεί αρκετά μέσα στον Οκτώβριο) και των 1.220 να μονάδων εάν υπάρξουν θετικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στο θέμα των τραπεζών.
Σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές εξελίξεις, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στην Ελλάδα (από το 1,6% στο 3,4%) δείχνει ότι η αγορά μάλλον βιάστηκαν να προεξοφλήσουν το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων.
Ξένες αγορές: Σε πτωτικό κανάλι λόγω αποκόμισης κερδών
Οι ξένες αγορές βρίσκονται σε πτωτικό κανάλι λόγω αποκόμισης κερδών και λόγω διατήρησης των υψηλών επιτοκίων. Οι δηλώσεις της FED δείχνουν επιφυλακτικότητα ως προς τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων και αυτό δημιουργεί νευρικότητα στους μεγάλους επενδυτές. Έτσι είχαμε διορθωτικές κινήσεις εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας σε Αμερική και Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα.
Το θετικό είναι ότι μάλλον οι ΗΠΑ δεν μπαίνουν σε ύφεση και το αρνητικό ότι η Γερμανία φλερτάρει με την ύφεση εάν και το δ' τρίμηνο έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ξένοι επενδυτές έχουν μειώσει τις θέσεις τους στις ευρωπαικές αγορές ενώ μειωμένες (κάτω από το 60%) είναι και στο ελληνικό χρηματιστήριο και αυτό φάνηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη στις ευρωπαικές αγορές, τότε ούτε και στο ελληνικό χρηματιστήριο θα δούμε κάποια αξιόλογηση ανοδική κίνηση.
Τα θετικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ απομακρύνουν την ύφεση
Στις ΗΠΑ οδεύουμε προς την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων του τρίτου τριμήνου και το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό:
Στο 81% των εταιριών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ο ρυθμός αύξησης των κερδών εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 3,7% έναντι αρχικής εκτίμησης για επιβράδυνση 0,3% παρά την σημαντική υστέρηση του ενεργειακού κλάδου σπάζοντας ένα σερί τριών διαδοχικών αρνητικών τριμήνων.
Ωστόσο για το επόμενο τρίμηνο οι διοικήσεις στο σύνολο τους έχουν φανεί επιφυλακτικές αναθεωρώντας προς το χειρότερο την εκτίμηση τους με αποτέλεσμα η πρόβλεψη για αύξηση κερδών να περιορίζεται στο 1%. Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν από την ζήτηση κατά την περίοδο του εκπτωτικού τετραημέρου στο τέλος του μήνα καθώς και από την Χριστουγεννιάτική περίοδο. Πριν φθάσουμε εκεί ωστόσο υπάρχει η ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις 14 Νοεμβρίου.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν δομικό πληθωρισμό 4,1% και ονομαστικό πληθωρισμό 3,3% έναντι 3,7% τον Σεπτέμβριο. Η επιβεβαίωση της πρόβλεψης θα αυξήσει το βαθμό αυτοπεποίθησης των επενδυτών αφού θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων. Σε αντίθετη περίπτωση η επιστροφή της μεταβλητότητας θα είναι ανάλογη με την απόκλιση των πραγματικών μεγεθών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!