Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Επενδυτική βαθμίδα : Ο στόχος επιτεύχθηκε στη χειρότερη συγκυρία - Οι αντιδράσεις στα ομόλογα, μετοχές και διαθέσιμα

Η αναβάθμιση από την S&P του ελληνικού χρεοστασίου και της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα ουσιαστικά ολοκληρώνει τον κύκλο των προσπαθειών που ξεκίνησαν από την περίοδο 2018 μέχρι και σήμερα για την δημοσιονομική εξυγίανση, την τραπεζική παλινόρθωση και  των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική οικονομία.

Η αξιολόγηση της 1ης Δεκεμβρίου από την FITCH θεωρείται πλέον μία τυπική διαδικασία (σπανίως κάποιος οίκος αξιολόγης εκ των των 3 μεγαλυτερων διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους).  Όμως η επενδυτική βαθμίδα έρχεται στην χειρότερη ίσως συγκυρία της τελευταίας δεκαετίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

►Διαβάστε επίσης: Bουλιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω φόβων για διεύρυνση του πολέμου

Η αρνητική χρονική συγκυρία στην παγκόσμια οικονομία

Η έξοδος από την διετή πανδημία δημιούργησε πληθωρισμό από την ζήτηση, ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξαναφούντωσε τον πληθωρισμό λόγω ενέργειας και πλέον έχουμε και δεύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή που εκτινάσει τις τιμές του πετρελαίου και αναζωπυρώνει τον πληθωρισμό δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για είσοδο μεγάλων οικονομιών  σε στασιμοπληθωρισμό ή ακόμη και σε ύφεση.

►Διαβάστε επίσης: Χ.Α: Εβδομαδιαία άνοδος 0,45% στο Γενικό Δείκτη κόντρα στις ευρωπαϊκές πτώσεις

Ομόλογα

Υπο φυσιολογικές συνθήκες, τα ελληνικά ομόλογα θα είχαν κάνει ένα μεγάλο ράλι σύγκλισης από τις 15 Σεπτεμβρίου (αναβάθμιση της Moody's). Όμως η διεθνής κρίση ομολόγων έχει εκτινάξει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πάνω από 10%. Ενδεικτικά , η απόδοση του  ελληνικού 10ετές έφτασε από το 3,9% στο 4,3%.  Υπό κανονικές συνθήκες , θα έπρεπε να βρίσκεται κοντά στο 3,6-3,5% μας λένε οι αναλυτές.  Η επενδυτική βαθμίδα θα βοηθούσε στις μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα, από μεγάλα funds, ασφαλιστικά Ταμεία και επενδυτικές τράπεζες. Σε ένα βαθμό αυτό είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν από μικρότερα funds που κινούμενα κερδοσκοπικά είχαν προεξοφλήσει τις θετικές εξελίξεις. Τα ασφαλιστικά Ταμεία λόγω καταστατικών δεν μπορουσαν να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα και μόνο τώρα θα μπορούν. Όμως η παγκόσμια κρίση ομολόγων (λόγω πληθωρισμού) έχει αποτρέψει το ράλι των ελληνικών ομολόγων παρά την επενδυτική βαθμίδα. Όλοι οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές  ρευστοποιούν ομόλογα για να αυξήσουν ρευστότητα. Η εβδομάδα που ξεκινά θα δείξει την αντίδραση τους απέναντι και στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είχαν δώσει υψηλά κέρδη κατά το προηγούμενο διάστημα. Πάντως η ζήτηση που φαίνεται να υπάρχει για τις εκδόσεις των Εντόκων Γραμματίων, όπως η δημοπρασία ΕΓΕΔ που έρχεται στις 25 Οκτωβρίου

Μετοχές

Στις μετοχές, η έναρξη της εβδομάδας θα δείξει εάν και κατά πόσο η επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί όπως αναφέρουν οι περισσότεροι επαγγελματίες διαχειριστές. Το ράλι στο 9μηνο του 2023 (είχε φτάσει να καταγράφει άνοδο 47% ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου) έχει περιοριστεί λόγω της διόρθωσης στις ξένες κεφαλαιαγορές. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πλέον άνοδο 26,3% από την αρχή χρόνου. Οι τραπεζικές μετοχές που ευνοούνται άμεσα από την επενδυτική βαθμίδα ενώ είχαν καταγράψει (προεξοφλώντας τις εξελίξεις) άνοδο μέχρι 70% από την αρχή του χρόνου, τώρα η άνοδός του έχει διαμορφωθεί στο 47,2%.  Το ίδιο συνέβη για το σύνολο της αγοράς.  Ενδιαφέρον θα υπάρχει στο πως θα εξελιχθεί η μεταβλητότητα στο διάστημα αυτό. Ίσως η επενδυτική βαθμίδα να ομολοποιήσει κάπως την εξέλιξη των συνεδριάσεων, ειδικά για τα δεικτοβαρή blue chips που διεκδικούν κάποιες θέσεις στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων επενδυτικών οίκων και στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.   Οι διαχειριστές κεφαλαίων περιμένουν κάποια αντίδραση τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο ως year's end rally αλλά με τέτοια αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου είναι αμφίβολο πλέον εάν θα την δούμε. Εκτός βέβαια εάν υπάρξει κάποια εκτόνωσης της κατάστασης στο Ισραήλ η οποία θα επιτρέψει ένα 'χρηματιστηριακό ράλι ανακούφισης.

Διαθέσιμα

Τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν αύξηση τοποθετήσεων σε σύνθετες τοποθετήσεις διαθεσίμων. Οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές έχουν μειώσει (κερδοφόρες) τοποθετήσεις σε ομόλογα και μετοχές προκειμένου να αυξήσουν την ρευστότητά τους. Ενδεικτικά, οι μέση τοποθέτηση σε μετοχές στα ελληνικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έχει υποχωρήσει στο 80% από 86% που ήταν στο τέλος του α' εξαμήνου. Αντίστοιχες κινήσεις αύξησης ρευστότητας  κανουν οι μεγάλοι πελάτες των ΑΕΠΕΥ (επιχειρήσεις και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια) ενώ και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν αυξήσει ρευστότητα το τελευταίο διάστημα σε πάνω από 25% των τοποθετήσεών τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ