Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου (9μηνου) των εισηγμένων θα αρχίσουν να απασχολούν την χρηματιστηριακή αγορά από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι παράγοντες που θα καθορίσουν την κερδοφορία των εισηγμένων θα είναι κυρίως η ζήτηση (κατανάλωση), το λειτουργικό κόστος των εισηγμένων και τα Έκτακτα έσοδα από εκμεταλλεύσεις ακινήτων ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (assets).
Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου
Kατά το γ’ τρίμηνο 2023, το ενεργειακό κόστος περιορίστηκε και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επηρέασε πολύ λιγότερο το λειτουργικό κόστος των εισηγμένων σε σχέση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα. Επίσης, ένας παράγοντας που μπορεί να μην βοήθησε (στο γ’ τρίμηνο) την αύξηση της κερδοφορίας ήταν η μείωση της κατανάλωσης σε συγκεκριμένους κλάδους.
Όμως, οι επιχειρηματικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τις αξιοποιήσεις ακινήτων ή τις πωλήσεις θυγατρικών φαίνεται ότι αυξάνουν σημαντικά τα Έκτακτα αποτελέσματα των εισηγμένων. Σε κάθε περίπτωση, η κερδοφορία προ φόρων για τις εισηγμένες αναμένεται να είναι αυξημένη πάνω από 10% σε σχέση με το περυσινό 9μηνο.
Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, τότε οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν μια νέα ανοδική κίνηση (μικρή ή μεγάλη) των μετοχών ακόμη και εάν το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό. Επίσης, εάν τα αποτελέσματα του 9μηνου είναι θετικά, οι εισηγμένες θα μπορέσουν να αυξήσουν και τα κεφαλαιακά αποθέματα (buffers) και τις προβλέψεις τους (στις περιπτώσεις των τραπεζών) και, κυρίως, τις επενδύσεις τους για την επόμενη χρήση (2024).
Τράπεζες: Η αντιστάθμιση των αποδόσεων ομολόγων με τα οργανικά κέρδη
Oι τράπεζες στο γ’ τρίμηνο κατέγραψαν μικρότερα έσοδα από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αλλά τα αντιστάθμισαν με τα πολύ μεγαλύτερα έσοδα από την διεύρυνση των περιθωρίων επιτοκίων (spreads) μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων. Οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν σημαντικά οργανικά κέρδη στο γ’ τρίμηνο από τη διεύρυνση των επιτοκίων τους που ουσιαστικά διευρύνουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη προ φόρων στο 9μηνο.
Επίσης, η ζήτηση για δάνεια (στεγαστικά, επαγγελματικά) είναι αυξημένη και αυτό μεγαλώνει περισσότερο τα έσοδά τους. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, η μετακίνηση κεφαλαίων από προθεσμιακές καταθέσεις σε άλλες κατηγορίες σύνθετων προϊόντων και αμοιβαίων κεφαλαίων δημιουργεί μεγαλύτερα έσοδα σε επίπεδο προμηθειών. Το ζητούμενο για το γ’ τρίμηνο είναι μήπως οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν οδηγήσει και σε αυξήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι διοικήσεις των τραπεζών λένε ότι δεν έχουν ουσιαστικές μεταβολές στα NPL’s πλην των επιχειρήσεων που επλήγησαν στις πρόσφατες καταστροφές της Θεσσαλίας και από τις πυρκαγιές της Ρόδου, για τις οποίες οι ίδιες οι τράπεζες έχουν «παγώσει» και θα τις περάσουν στις προβλέψεις.
Πετρελαϊκές: Η αποκατάσταση των περιθωρίων διύλισης – Ενέργεια
Οι πετρελαϊκές, και ειδικά τα δύο μεγάλα διυλιστήρια Motor Oil και ΕΛΠΕ, είχαν επηρεαστεί από την απότομη υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης στο α’ και β’ τρίμηνο ενώ στο γ’ τρίμηνο τα περιθώρια διύλισης έχουν αποκατασταθεί, μετά και την άνοδο των τιμών πετρελαίου τον Σεπτέμβριο. Συνεπώς, εάν δεν υπάρξουν έκτακτες δαπάνες, η κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιρειών θα είναι και πάλι αυξημένη. Για τις ενεργειακές εταιρείες υπάρχουν ερωτηματικά εάν θα καταγράψουν νέα αυξημένα κέρδη στο γ’ τρίμηνο. Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα είναι οι κερδοφορίες τους μεγαλύτερες απ’ αυτές του α’ εξαμήνου 2023.
Βιομηχανικές εταιρείες: Ζήτηση και εξαγωγές τα κλειδιά της κερδοφορίας
Στις βιομηχανικές εταιρείες θα πρέπει να δούμε την πορεία των εξαγωγών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές έδειξαν κάποια «κόπωση» τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αλλά οι βιομηχανικές εταιρείες, και δη οι μεγαλύτερες, έχουν εδραιώσει μεγάλες συμφωνίες με το εξωτερικό, γεγονός που επαρκεί να τροφοδοτήσει τα έσοδα και στο δ’ τρίμηνο και να αυξήσει την κερδοφορία 9μηνου 2023 σε σχέση με το περυσινό 9μηνο.
Εταιρείες Real Estate: Συνεχίζεται το ράλι των τιμών ακινήτων
Οι εταιρείες real estate συνεχίζουν να κερδίζουν από το ράλι των τιμών ακινήτων. Βάσει στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας, οι τιμές ακινήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν αυξηθεί στο γ’ τρίμηνο πάνω από 15% σε σχέση με το περυσινό γ’ τρίμηνο. Με δεδομένη την ζήτηση για στεγαστικά (οικιστικά) και επαγγελματικά ακίνητα να αυξάνεται, οι λειτουργικές κερδοφορίες των εισηγμένων θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Επίσης, θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις επιχειρηματικές κινήσεις που έδωσαν σημαντικά Έκτακτα κέρδη στους ομίλους.
Ταξίδια- Αναψυχή: Βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο η κατάσταση
Σε ότι αφορά τις εταιρείες ταξιδίων- αναψυχής (ειδικά Aegean και Αutohellas), τα αποτελέσματα 9μηνου αναμένονται ακόμη καλύτερα στο 9μηνο, καθώς το γ’ τρίμηνο θεωρείται peak season για τις δύο μεγάλες εταιρείες. Η μείωση του ενεργειακού κόστους (για την Aegean) και η αύξηση των πωλήσεων και του leasing για την Autohellas θα δώσουν μία καλή εικόνα για τις δύο εισηγμένες. Το ερώτημα είναι πόσο υψηλότερα θα είναι τα κέρδη. Πάντως, για την Aegean, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βασιλάκη, το 2023 θα έχει κέρδη ρεκόρ.
Τηλεπικοινωνίες – Τεχνολογίες: Καλύτερη η εικόνα του ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δείξει πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου. Κάποιες επενδύσεις έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και η απορρόφηση της Cosmote (ενσωμάτωση λογιστικών μεγεθών) θα οδηγήσει σε πολύ υψηλές κερδοφορίες. Για τις τεχνολογικές εταιρείες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός , η αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι επιχειρηματικές τους κινήσεις αναμένεται να συνεχίσουν την αύξηση της κερδοφορίας τους με διψήφια ποσοστά.
Κατασκευαστικές: Ρεκόρ στα ανεκτέλεστα, νέα αύξηση κερδών
Οι κατασκευαστικές διανύουν για 3η χρονιά μία εξαιρετική περίοδο που θυμίζει περιόδους προ της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα των έργων των εισηγμένων είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 15 ετών, η ρευστότητα των εισηγμένων έχει αυξηθεί και στις περισσότερες έχουμε αύξηση και κερδοφορίας. Μία ιδιαίτερη περίπτωση με βελτίωση μεγεθών είναι η περίπτωση του Τιτάνα, ο οποίος μετά από δύο δεκαετίες σταθεροποιητικής πορείας κινείται έντονα ανοδικά εκμεταλλευόμενος την ζήτηση στις μεγάλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ευρώπη.
Εμπόριο: Οι επιχειρηματικές κινήσεις δημιούργησαν υπεραξίες
Οι επιχειρηματικές κινήσεις των εμπορικών ομίλων δημιούργησαν σημαντικές υπεραξίες στο γ’ τρίμηνο. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο όμιλος Φουρλή και ο όμιλος Inteal. H Jumbo συνεχίζει με διψήφια ποσοστά στις πωλήσεις της και επίσης θα έχει διεύρυνση κερδών. Ο μόνος κίνδυνος για τις εμπορικές είναι η εμφάνιση μειωμένης κατανάλωσης από το καλοκαίρι μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της ακρίβειας. Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους θα είναι ιδιαίτερα υψηλά και τα καλύτερα των τελευταίων ετών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!