Eυρωπαικές αγορές: Κινήθηκαν ανοδικά οι περισσότερες αγορές με αινιγματικές ερμηνείες
Μερικές φορές η κίνηση των χρηματιστηρίων είτε είναι αλλοπρόσαλλη είτε είναι προεξοφλητική. Η χθεσινή άνοδος των περισσότερων ευρωπαικών χρηματιστηρίων μάλλον ήταν προεξοφλητική μιας λιγότερο άσχημης κατάστασης που θα έχουμε στο Δ’ τρίμηνο στις οικονομίες. Η υποχώρηση εκ νέων των τιμών πετρελαίου ερμηνεύεται ως σημάδι αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και όχι ως ένα σήμα ύφεσης. Για να δούμε εάν θα επαληθευτούν!
Γερμανία: Χαμηλό το κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το επιχειρηματικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, που έχουν πληγεί από τις μαζικές αυξήσεις του κόστους, την αδύναμη ζήτηση και τα υψηλά επιτόκια, έχει επιστρέψει κοντά στα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας. Ο δείκτης έπεσε στις -1,2 μονάδες το 2023, σύμφωνα με την Creditreform, η οποία πραγματοποίησε έρευνα σε περίπου 1.200 επιχειρήσεις. Η μόνη άλλη φορά που το κλίμα ήταν χαμηλότερο τα τελευταία 10 χρόνια ήταν το 2020, με -5,7 μονάδες.
Λόγω της απότομης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και της ζοφερής οικονομικής κατάστασης, η προθυμία των επιχειρήσεων αυτών να επενδύσουν έχει επίσης υποχωρήσει, σύμφωνα με την Creditreform.
Eλληνικό χρηματιστήριο: Νέα σημαντική υποχώρηση
Εικόνα παραιτημένης αγοράς έδειξε το ελληνικό χρηματιστήριο. Πολλές μετοχές υποχωρούσαν με χαμηλούς όγκους ενώ θα μπορούσαν να στηριχθούν. Αυτό ερμηνεύεται ότι η αγορά μπορεί να έχει ακόμη ‘κάτω’. Ερμηνεύουμε δεν μαντεύουμε… Πάντως εάν υποχωρήσει προς τις 1.120 μονάδες ο Γενικός Δείκτης ουσιαστικά θα επιστρέψει στα χαμηλά Μαίου 2023, χάνοντας τα κέρδη του καλοκαιριού.
Τράπεζες: Διαψεύδονται οι ξένοι οίκοι για τις τιμές στόχους
Οι τιμές που έχουν οι τραπεζικές μετοχές απέχουν έτη φωτός από τις τιμές στόχους που έχουν δώσει πρόσφατα (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) οι ξένοι οίκοι. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές ή δεν ξέρουν τι προτείνουν ή μάλλον λειτουργούν ως αβανταδόροι για να διευκολύνουν τις πωλήσεις τους. Η ουσία είναι απλή: Όταν βυθίζονται οι ξένες αγορές μη περιμένεις από την Ελλάδα να παραμείνει «όαση στην έρημo»
Μυτιληναίος: Το νέο έργο που ανέλαβε στη Βρετανία
Νέα ώθηση έδωσε στην μετοχή η ανακοίνωση για το νέο έργο της Μυτιληναίος στη Βρετανία. Ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 373 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Quinbrook Infrastructure Partners, έναν εξειδικευμένο διαχειριστή επενδύσεων που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε επενδύσεις υποδομών χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείριση λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Cleve Hill Solar Park που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο ηλιακό έργο στη χώρα. Βρίσκεται στο Kent και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. Η αξία του συμβολαίου για την MYTILINEOS ανέρχεται σε £114 εκατ.
ΟΤΕ: Ανοδικά και κόντρα στο πτωτικό κλίμα
Η μετοχή του ΟΤΕ μπορεί να έχει πιεστεί αλλά σε άσχημες συνεδριάσεις δείχνει χαρακτήρα. Ίσως να βοηθά το γεγονός ότι η DT (παρά το εγχώριο ‘κράξιμο’) δεν θέλει να απαξιωθεί η επένδυσή της και στηρίζει τη μετοχή. Όπως μας έλεγαν αναλυτές, το ‘να αγοράσεις OTE στα παρόντα επίπεδα ίσως αποδειχθεί μία επενδυτική ευκαιρία στο μέλλον’
ΑΛΟΥΜΥΛ: Θετική εξέλιξη η μεταβίβαση των δανείων στην Παγκρήτια
Επιβεβαιώθηκε η μεταβίβαση δανειακών απαιτήσεων της CAIRO NO.3 και της FRONTIER (υπό την κοινή διαχείριση της doValue) συνολικής αξίας 40.890.797,66 προς την Παγκρήτια Τράπεζα, δίχως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην από 03.12.2020 Σύμβαση Αναδιάρθρωσης, η μεταβίβαση δανειακών απαιτήσεων/ομολογιών δεν προϋποθέτει την συναίνεση της ΑΛΟΥΜΥΛ, ολοκληρώνεται με απλή σύμβαση προσχώρησης και, ως εκ τούτου, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στους όρους της αναδιάρθρωσης.
Η μεταβίβαση δανειακών απαιτήσεων θα επιφέρει θετικές επιπτώσεις για την ΑΛΟΥΜΥΛ, καθώς εκτιμάται ότι:
- θα υλοποιούνται οι επιχειρηματικές αποφάσεις χωρίς αντιρρήσεις ή μεγάλες καθυστερήσεις
- θα διευκολυνθεί η πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτικές πηγές, με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους
- θα γίνει εφικτή η περαιτέρω ανάπτυξη των θυγατρικών στο εξωτερικό, και
- θα επιτραπεί η πραγματοποίηση περισσότερων επενδύσεων για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Η δε ανάμειξη της Παγκρήτιας Τράπεζας στον δανεισμό της ΑΛΟΥΜΥΛ, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωστία και τις θετικές προοπτικές της εταιρείας
Alpha Bank: Πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης 35 εκατ. μετοχών
Στο Πρόγραμμα προβλέπεται, η δωρεάν διάθεση έως 35.000.000 ιδίων, κοινών, άυλων μετοχών της Εταιρείας, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, οι οποίες μπορούν να διατεθούν κατά την τετραετή διάρκεια του Προγράμματος, από το 2023 έως το 2027, σε Μέλη της Διοικητικής Ομάδας, σε Συγκεκριμένα Μέλη του Προσωπικού σε θέσεις ευθύνης (MRTs) και σε άλλους Εργαζομένους της Εταιρείας.
Εμείς να πούμε ότι 35 εκατ μετοχές είναι πολλές και μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της μετοχής.
NOVAL Property: Ομολογιακό 10,5 εκατ. ευρώ από την EBRD
Η Noval Property (Εταιρεία) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υπέγραψαν ομολογιακό δάνειο ύψους 10,5 εκατ. Eυρώ. Το δάνειο θα τραπεί υπό όρους σε υποχρεωτικώς μετατρέψιμο σε νέες μετοχές της Εταιρείας. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας σε βιώσιμα «πράσινα» ακίνητα, με στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας περιορισμού του αποτυπώματος άνθρακα του τομέα ακινήτων της χώρας
Ιntralot: Πήρε την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου της Intralot, για τη δημόσια προσφορά έως 232.758.621 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, για την άντληση κεφαλαίων ύψους έως €135.000.000,18 και την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Tράπεζα της Ελλάδος: Νέα μεγάλη διόρθωση
Το ενδεχόμενο μη διανομής μερίσματος από την ΤτΕ έχει οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις τη μετοχή κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Μετά το προχθεσινό (-4%) ήρθε το χθεσινό (-7%). Η εκτίμηση των χρηματιστών είναι ότι μπορεί να βγουν αγοραστές σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει το ομολογιακό χαρτοφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας. Πάντως, υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποιο (μικρό) κεφάλαιο η ΤτΕ. Μην το αποκλείσετε...
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!