Η «ρελάνς» των τραπεζικών μετοχών ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο κόντρα στην χρηματιστηριακή αδυναμία που είχαν παρουσιάσει από την αρχή του χρόνου. Από την αρχή οι 4 τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά (καθυστέρησε στην άνοδο η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς) ανεβάζοντας στην αρχή της συνεδρίασης τον Γενικό Δείκτη προς τις 806 μονάδες και μετά από μία μικρή συσσώρευση πέριξ των 805 μονάδων να τον εκτινάσσουν πάνω από τις 812 μονάδες με προσανατολισμό τις 820 μονάδες.
►Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Αρωγός στην άνοδο – εκτός από τις τραπεζικές μετοχές- ήταν και άλλα blue chips όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, η Aegean, η Motor Oil , η Mυτιληναίος, η Lamda Development και η Jumbo παρά το γεγονός ότι στο δελτίο τύπου που εξέδωσε έδειξε ότι έχει πληγεί από τα απανωτά lockdowns. Tην άνοδο της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) και του Γενικού Δείκτη ακολούθησαν και πολλές μετοχές από την μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 817,03 μονάδες με άνοδο 1,8% ελάχιστα χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση στα 78 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 71 έκλεισαν ανοδικά και οι 29 πτωτικά. Ο δείκτης Large Cap αυξήθηκε κατά 2,44% και ο δείκτης Mid Cap κατά 0,78%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (5,76%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (5%), Υγείας (4,97%), Ταξιδιών-Αναψυχής (3,82%), και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-0,7%) με τη μετοχή της Coca Cola να θυμίζει την παλιά καλή contrarian μετοχή (κινείται κόντρα στην τάση της αγοράς).
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται ελάχιστα χαμηλότερα από το υψηλό έτους (δηλαδή διμήνου) που ήταν στις 822 μονάδες στις 4 Ιανουαρίου. Θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου να το ξεπεράσει εάν υπάρξουν θετικές συνθήκες σε εσωτερικό και εξωτερικό.
Ξένες Αγορές
Οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά από ένα «ανιχνευτικό» ξεκίνημα (είχε προηγηθεί πτώση στις αγορές της Ασίας) πέρασαν σε ανοδική κίνηση βλέποντας περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Αυτό βοήθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο να αφυπνιστεί και μέσω των τραπεζικών τίτλων να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά φτάνοντας κοντά στα υψηλά διμήνου (822 μονάδες στις 4 Ιανουαρίου).
Εκτός από την αποκλιμάκωση των ομολόγων, υποστηρικτικά των ξένων αγορών είναι η διεύρυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού για τον covid 19 και οι προθέσεις κυβερνήσεων και Κεντρικών Τραπεζών για στήριξη των οικονομιών. Στα αρνητικά είναι ότι η μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη. Οι πιθανότητες μεγάλη διόρθωσης είναι ίσες με τις πιθανότητες μεγάλης ανόδου υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!