Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch στη βαθμίδα ΑΑ+ από ΑΑΑ είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στα χρηματιστήρια παρά στις αγορές ομολόγων.
Οι μεταβολές στην απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων ήταν σχετικά μικρές, με μία αύξηση 9 μονάδων βάσης στο 4,11% να σημειώνεται στις 16.30, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχωρούσαν 4 μ.β. στο 2,51%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν το πρωί απώλειες πάνω από 1,5% οι οποίες από το μεσημέρι και μετά περιορίστηκαν σταδιακά κοντά στο 1% για να αυξηθούν και πάλι στο 1,7% όταν επιδεινώθηκε το κλίμα στην Wall Street όπου οι δείκτες κατέγραφαν απώλειες από 0,7% έως 1,9%.
Στην απόφασή του για την υποβάθμιση, ο Fitch ανέφερε ότι «αντανακλά την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση την επόμενη τριετία, το υψηλό και αυξανόμενο χρέος της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης σε σχέση με τις άλλες χώρες με αξιολόγηση ΑΑ και ΑΑΑ τις δύο τελευταίες δεκαετίες που εκδηλώθηκαν με τις επανειλημμένες αντιπαραθέσεις για το όριο του χρέους και τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής».
Περιορισμένο αντίκτυπο βλέπει η Goldman Sachs
Σε σημείωμά της, η Goldman Sachs τόνισε ότι η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας αντανακλά κυρίως το πλαίσιο διακυβέρνησης και τις δημοσιονομικές προοπτικές και όχι νεότερα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η υποβάθμιση αναμένεται να έχει έναν περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι αμερικανικών κρατικών τίτλων που θα αναγκαστούν να τους πουλήσουν λόγω της αλλαγής στην αξιολόγηση.
Οι κανόνες της Βασιλείας
Καθώς οι κανόνες της Βασιλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ταξινομούν στην ίδια κατηγορία τα ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ και ΑΑ όσον αφορά τη στάθμιση του κινδύνου για το ενεργητικό τους από την κατοχή τέτοιων τίτλων, δεν είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν πολλές αναγκαστικές πωλήσεις treasurys, επειδή το αξιόχρεο των ΗΠΑ δεν έχει πλέον την αξιολόγηση ΑΑΑ, σύμφωνα με το MarketWatch.
Καθώς οι ΗΠΑ είναι η κυρίαρχη οικονομία στον κόσμο και το νόμισμα της είναι το βασικό αποθεματικό, περιορίζονται οι συνέπειες από την πιστοληπτική υποβάθμισή τους.
Τα αμερικανικά ομόλογα θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη ζήτηση όσο το δολάριο είναι το βασικό αποθεματικό νόμισμα, ακόμη και αν το αμερικανικό χρέος συνεχίσει να αυξάνεται.
«Είναι ο Καναδάς ή το Λουξεμβούργο καλύτερες χώρες πιστοληπτικά; Οι ΗΠΑ είναι η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο και ασφαλώς έχουν κάνει κάποιες κακές επιλογές όπως το να απειλούν να πυροβολήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημά τους με μία χρεοκοπία, αλλά όλοι ξέρουν ότι τελικά θα πληρώνουν τα χρέη τους», δήλωσε trader στο Bloomberg.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!