Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε την προηγούμενη Παρασκευή (30 Ιουνίου) στις 1.278,61 μονάδες και αυτή την Παρασκευή (8/7) στα ίδια σχεδόν επίπεδα. Μεσοβδόμαδα επιχείρηση δύο φορές να υπερβεί τις 1.300 μονάδες και δεν το κατάφερε.
Αυτό σημαίνει ότι η αντίσταση των 1.300 μονάδων παραμένει ένα εξαιρετικά υψηλό φράγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ομως την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε εξελίξεις και για τα ελληνικά ομόλογα κρατικά και εταιρικά. Ηταν εμφανές το φαινόμενο να πουλούν οι ξένοι ελληνικά ομόλογα για να τοποθετούνται στις ομολογιακές εκδόσεις (Τράπεζας Πειραιώς και Mytilineos).
Τα κρατικά ομόλογα είναι στο μικροσκόπιο των επενδυτικών οίκων, αφού ενσωματώνουν όλες τις προσδοκίες για την εταιρική βαθμίδα.
Καθοριστικές οι ξένες αγορές για την πορεία του ΧΑ
Αν θέλουμε να ακριβολογήσουμε, θα πρέπει να αλλάξουμε την σειρά των παραγόντων και να βάλουμε πρώτα τις διεθνείς αγορές, οι οποίες περνούν την φάση της αμφιβολίας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Κατά την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία μεσοσταθμική υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών μεταξύ 2,5-3% λόγω της ανησυχίας για τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ομως στην πράξη οι διαχειριστές κεφαλαίων φοβούνται περισσότερο το ενδεχόμενο παρατεταμένης οικονομικής καχεξίας στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Το γεγονός ότι η ύφεση στη γερμανική οικονομία είναι σε οριακό επίπεδο και στη Γαλλία η ανάπτυξη είναι κάτω από το 0,5%, κάνει τους διαχειριστές κεφαλαίων εξαιρετικά επιφυλακτικούς γι' αυτό παίρνουν τα κέρδη τους.
Κάθε φορά που οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές διόρθωναν, έβγαιναν πιέσεις κυρίως στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και οι πιέσεις ήταν αυτές που φαλκίδευσαν την υπέρβαση των 1.300 μονάδων.
Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αλλά είναι ευάλωτες σε διορθώσεις
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ευρωπαικές αγορές είναι μόλις 10%-15% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου 2022, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στις οικονομίες που είναι πληθωριστική και αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες.
Όμως ταυτόχρονα δημιουργούνται «κύματα»ρευστοποιήσεων σε κάθε αρνητικό γεγονός.
Τράμπα στα... ομόλογα
Οι υπερκαλύψεις των δύο εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα κατά την προηγούμενη εβδομάδα (της Τράπεζας Πειραιώς και της Mytilineos) δείχνουν αφ'ενός ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα σε προθεσμιακές καταθέσεις χαμηλών επιτοκίων, που αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες και αφετέρου ότι οι ξένοι θεσμικοί προτίμησαν να μειώσουν θέσεις σε κρατικά ομόλογα και να τοποθετηθούν στις δύο εκδόσεις.
Ειδικά η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς που έκλεισε με επιτόκιο περίπου 7,5% μπορεί να αποτελέσει (όπως και η έκδοση της Alpha Bank) μία τεράστια επενδυτική ευκαιρία όταν η ελληνική οικονομία πάρει επενδυτική βαθμίδα.
Οι ξένοι θεσμικοί θα έχουν αγοράσει εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξίας με μία τεράστια απόδοση. Αυτό μόνο σε μεταβατικές περιόδους μπορούμε να το δούμε.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, οι πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια (με πολύ υψηλά κέρδη) οδήγησαν την απόδοση των 10ετών από το 3,55% του τέλους Ιουνίου στο 3,93% την Παρασκευή. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ξένοι έχουν προεξοφλήσει την ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα από την αρχή του χρόνου και γι' αυτό προχωρούν τώρα σε ρευστοποιήσεις.
Κρίσιμα τα αποτελέσματα α' εξαμήνου
Από τις αρχές Αυγούστου θα ανακοινώνονται αποτελέσματα εισηγμένων α' εξαμήνου και αυτό θα διαμορφώσει επιμέρους στρατηγικές. Όπως μας είπαν εγχώριοι χρηματιστές, «ίσως στο επόμενο διάστημα να μην βλέπουμε όλες τις τράπεζες ανοδικά, αλλά κάποιες εξ' αυτών».
Το ίδιο βέβαια θα ισχύσει και για τα υπόλοιπα δεικτοβαρή μη χρηματοοικονομικά blue chips. Για παράδειγμα, η Jumbo παραμένει σε ιστορικά υψηλά της (ασχέτως της πρόσφατης υποχώρησης) ενθαρρυμένη από τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε. Το ίδιο ισχύει για τον Μυτιληναίο η μετοχή του οποίου φαίνεται ότι συσσωρεύει πάνω από τα 30 ευρώ.
Τα αποτελέσματα α' εξαμήνου αναμένεται να κινούνται σε ιστορικά υψηλά και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα υψηλά επίπεδα της μετοχής παρά τις όποιες διορθώσεις.
Την Παρασκευή είδαμε την αντίδραση της μετοχής της Coca Cola HBC (4% άνοδος) που αποδίδεται στο νέο guidance για τα αποτελέσματα α' εξαμήνου. Βελτιωμένα αποτελέσματα (σε σχέση και με την αρχή του χρόνου και με το περσινό α' εξάμηνο) αναμένουν οι τράπεζες, οι βιομηχανικές, οι κατασκευές, οι τεχνολογικές και το real estate (στο σύνολό του).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!