«Ομοβροντία» αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ανά την Ευρώπη. Πρώτα η Bank of England αύξησε το επιτόκιο κατά 0,5% που θεωρείται ότι είναι πολύ μεγάλη αύξηση λόγω του υψηλού πληθωρισμού (8,5%) που έχει και ακολούθησαν οι αυξήσεις της Ελβετίας, της Νορβηγία και της Τουρκίας που σχεδόν υπερδιπλασίασε τα επιτόκια της λίρας.
Πλέον οι αγορές προεξοφλούν με την πτώση τους και μία σημαντική αύξηση και από την ΕΚΤ. Αν σ' αυτό το κύμα ανόδου επιτοκίων προσθέσουμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος του α' εξαμήνου και λογικά θα υπάρξουν κατοχυρώσεις κερδών, τότε καταλαβαίνουμε γιατί οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν τέτοιες πιέσεις.
Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 0,39%, ο γαλλικός CAC ήταν στο -0,85%, o ιταλικός MIB στο -0,62% και ο Eurostoxx 50 στο -0,55%.
Στις αμερικανικές αγορές συνεχίζονται οι ήπιες ρευστοποιήσεις, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οριακά, ο S&P 500 στο -0,1%, ενώ ο Nasdaq αυξάνονταν κατά 0,09%.
ΧΑ: Υποχώρησε, αλλά κράτησε τις 1.260 μονάδες
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε και αυτός την ευρωπαική διόρθωση και δοκίμασε για μία ακόμη φορά τις στηρίξεις των 1.260 μονάδων με επιτυχία.
Οι ρευστοποιήσεις ήταν κυρίως σε τίτλους που είχαν καταγράψει μεγάλη άνοδο κατά το προηγούμενο διάστημα. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη, δείγμα ότι υπήρχε αρκετή ανησυχία σε εγχώρια και αλλοδαπά χαρτοφυλάκια.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.263,03 μονάδες με υποχώρηση 0,74%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 105 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 31 έκλεισαν ανοδικά (ανάμεσά τους ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος με νέο ιστορικό υψηλό, Coca Cola HBC και Motor Oil) και 81 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,82% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,41%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Υγείας (-2,95%), Χρηματοοικονομικών (-2%), Τραπεζών (-1,82%) και Πρώτων Υλών (-1,68%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (0,42%), Τροφίμων-Ποτών (0,35%), Τεχνολογίας (0,08%).
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ.
Οι 1.260 μονάδες αποδείχθηκαν για μία ακόμη φορά μία ανθεκτική στήριξη για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Ομως, πιο κρίσιμη θα είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η οποία θα δείξει εάν θα εκτονωθούν οι πιέσεις στο διεθνές σύστημα ή θα οδηγηθούμε σε παρατεταμένες ρευστοποιήσεις μέχρι το τέλος του μήνα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!